Αναλύσεις

Επικίνδυνο status quo VS η περιβόητη όποια λύση

Οι θιασώτες της όποιας λύσης μας κατηγορούν ότι απορρίπτουμε τη ΔΔΟ και προτιμούμε να παραμείνει το status quo, δηλαδή η σημερινή κατάσταση των πραγμάτων. Πριν από αρκετές μέρες άκουα σε τηλεοπτική συζήτηση μέλος της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να κατηγορεί εμάς, που θεωρούμε απαράδεκτο το περιεχόμενο του πλαισίου Γκουτέρες, ότι προτιμούμε την κατοχή, τις εγγυήσεις και την παραμονή 40.000 κατοχικού στρατού. Μέχρι εκεί φτάνει η αναίδειά τους, για να το πω με τον πιο ήπιο τρόπο.


Για την εκ περιτροπής προεδρία, για την ιδιοκτησία των περιουσιών των προσφύγων, για τα βέτο, για τα δικαιώματα στην Κύπρο των Τούρκων υπηκόων, ούτε λέξη. Λες κι αυτά δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες. Πολύ φοβούμαι ότι με κάποια εποικοδομητική ασάφεια οι Τούρκοι θα αποδεχτούν την αλλαγή των εγγυήσεων, τον περιορισμό του επεμβατικού δικαιώματος και την αποχώρηση κάποιων χιλιάδων κατοχικού στρατού και θα παραμείνουν μόνο οι άλλες πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες, που θα τουρκοποιήσουν νόμιμα την Κύπρο.


Σ’ αυτούς που μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε λύση, αλλά προτιμούμε το επικίνδυνο status quo της κατοχής και της διχοτόμησης, προσωπικά απαντώ καθαρά και ξάστερα. Αν από τη μια μεριά έχω το status quo με όλους τους κινδύνους που περικλείει και από την άλλη τη λύση που υφαίνουν από το 2008 ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Νίκος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, προσωπικά επιλέγω, χωρίς κανένα δισταγμό, χωρίς δεύτερη σκέψη, το status quo, με όλες τις επικίνδυνες προοπτικές του. Δεν απορρίπτω την ομοσπονδία, απορρίπτω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου τη (συν)ομοσπονδία, όπως την κατάντησαν οι Χριστόφιας και Αναστασιάδης με τις παραχωρήσεις τους και την αποδοχή απαράδεκτων τουρκικών όρων.


Η συλλογιστική μου είναι απλή και στηρίζεται στον κοινό νου. Μια λύση που θα μας προτείνουν, πρέπει να βελτιώνει έστω και στο ελάχιστο το σημερινό status quo και να δίνει προοπτική για ειρηνικό μέλλον. Όμως η λύση που προωθούν οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ και το πλαίσιο Γκουτέρες, αντί να βελτιώνουν το status quo, το επιδεινώνουν. Και εξηγώ και τεκμηριώνω την άποψή μου.


Σήμερα έχουμε την Κ.Δ. ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και με παράνομη κατοχή του 36% του ευρωπαϊκού της εδάφους από τα τουρκικά στρατεύματα. Με τη λύση, η Κ.Δ. φαίνεται ότι θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τη ΔΔΟ. Η Κ.Δ. θα υποβιβαστεί σε μια συνιστώσα πολιτεία και η κατεχόμενη περιοχή θα αναβαθμισθεί σε νόμιμη συνιστώσα πολιτεία. Η κατοχή θα νομιμοποιηθεί και οι δύο συνιστώσες πολιτείες θα διοικούν το δικό τους έδαφος. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα έχει βέτο στις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης.


Οι Τούρκοι σφετεριστές, φαίνεται ότι θα κρατήσουν τις κατεχόμενες περιουσίες από τις οποίες μας έδιωξαν τα τουρκικά στρατεύματα και όσοι είναι χρήστες τουρκοκυπριακών περιουσιών, που τις εγκατέλειψαν οι Τούρκοι, θα γίνουν ιδιοκτήτες.


Στην κεντρική Κυβέρνηση δεν θα είναι Πρόεδρος, για ολόκληρη τη θητεία, αυτός που θα εκλέγει ο λαός, ή μαζί οι δύο κοινότητες, αλλά τη θέση θα αναλαμβάνουν εκ περιτροπής Έλληνας ή Τούρκος. Για κάποιο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος δεν θα εκλέγεται, αλλά θα καταλαμβάνει το αξίωμα λόγω εθνικής καταγωγής. Κι έτσι η Τουρκία θα ελέγχει τη ΔΔΟ.


Οι παράνομοι έποικοι θα γίνουν νόμιμοι κάτοικοι ή με άδεια παραμονής και εργασίας.


Οι Τούρκοι υπήκοοι, φαίνεται, θα έχουν στην Κύπρο τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και θα εγκαθίστανται μόνιμα στην Κύπρο με κάποια ιδιότητα (φοιτητές, εποχικοί εργάτες κτλ.) και άλλα πολλά.


Η ΔΔΟ δεν θα είναι κανονικό κράτος, επειδή έχει συμφωνηθεί να διαχωριστεί η κυριαρχία του για να ανήκει στις δυο κοινότητες, η κάθε πολιτεία θα εκδίδει δική της ιθαγένεια και οι δυο συνιστώσες πολιτείες θα έχουν δικαίωμα σύναψης διεθνών συμφωνιών. ́Ετσι η ΔΔΟ δεν θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα. Θα ονομάζεται ΔΔΟ, αλλά θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας συνομοσπονδίας δυο κρατών.


Προτιμώ το status quo, επειδή δεν θέλω να νομιμοποιήσω την κατοχή με λιγότερα στρατεύματα, δεν θέλω να εδραιώσω τη διχοτόμηση νομιμοποιώντας την, δεν θέλω να δημιουργήσω συνθήκες νόμιμης τουρκοποίησης της Κύπρου. Προτιμώ μια παράνομη τουρκοποίηση, στην οποία πιθανόν να εξελιχθεί το status quo, παρά μια νόμιμη τουρκοποίηση, αν υπογράψουμε λύση με τους τουρκικούς όρους.


Θα γίνω υποστηρικτής της ΔΔΟ, αν αυτή ορίζεται με σαφήνεια στο σύνταγμα ότι αποτελεί μετεξέλιξη της Κ.Δ. και σ’ αυτήν θα αναγνωρίζονται και θα κατοχυρώνονται οι τρεις ελευθερίες, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.