Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Μήνυμα Μοσκοβισί για έξοδο Ελλάδας από τα μνημόνια

Μήνυμα ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης, αύριο Δευτέρα, απευθύνει ο αρμόδιος για τα δημόσια οικονομικά Επίτροπος της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μοσκοβισί εκτιμά ότι η Ευρωζώνη έλαβε τη σωστή απόφαση να σώσει την Ελλάδα, η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική και μακροοικονομική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα με την ευκαιρία ζητά τον εκδημοκρατισμό της ευρωομάδας (eurogroup) και τον μετασχηματισμό της ΟΝΕ με σκοπό την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων, στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν.


Κληθείς να απαντήσει αν το τέλος αυτού του ελληνικού προγράμματος είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, ο Επίτροπος δηλώνει: «Η 20ή Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος των οκτώ ετών που ήταν ιδιαίτερα οδυνηρά για τον ελληνικό λαό και αποσταθεροποιούσαν βαθιά τη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και της οικονομίας της. Σήμερα, η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη και το κάποτε τεράστιο δημόσιο έλλειμμα έχει μετατραπεί σε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλεόνασμα», προσθέτει.
Γιατί κράτησε τόσο η κρίση


Όσον αφορά το γιατί η ελληνική κρίση διήρκεσε τόσο πολύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποδεικνύει: «Στην αρχή της ελληνικής κρίσης δεν είχαμε ούτε την ικανότητα ούτε τα εργαλεία, πόσω μάλλον τον πολιτικό πολιτισμό, να διαχειριστούμε την κατάσταση. Επίσης υποτιμήσαμε τη βαθιά κρίση που αντιμετώπιζε το ελληνικό κράτος και η οικονομία. Και, φυσικά, η ad hoc τρόικα των θεσμών με διαφορετικές προτεραιότητες και περιορισμούς, σε συνδυασμό με την ανάγκη ομοφωνίας στην Ευρωομάδα, σήμαινε ότι οι συμφωνίες συχνά καθυστερούν και υποβαθμίζονται.


Οκτώ χρόνια κρίσης είναι πολύ μακρύ διάστημα: πολλοί πολιτικοί, Έλληνες και Ευρωπαίοι, φέρουν κάποια ευθύνη και θα δεχθώ και εγώ το μερίδιό μου. Αλλά πολλοί από εμάς έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Έδωσα επίμονα αυτήν τη μάχη, μερικές φορές μόνος ή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ευρωομάδα. Και είμαι υπερήφανος που είμαι συνεπής σε αυτήν την επιδίωξη», σημειώνει περαιτέρω.
Ιστορική στιγμή


Σχετικά με το μέλλον για την Ελλάδα και τη Ζώνη του ευρώ, ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναφέρει: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη νόμιμη θέση της στη Ζώνη του ευρώ και μεγαλύτερη αυτονομία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείπει την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, παραμένοντας, όμως, σύμμαχος της Ελλάδας.


Η παρακολούθηση που θα διεξαχθεί δεν είναι ένα κρυφό τέταρτο πρόγραμμα: δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα ή μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα πρόκειται για την ενίσχυση της υποστήριξης όλων των εταίρων για την ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη διασφάλιση ενός σταθερού μέλλοντος για τη χώρα. Για τους Ευρωπαίους εταίρους πρόκειται για την εξασφάλιση ότι η Ελλάδα σέβεται τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο.


Η Ζώνη του ευρώ πρέπει να συνεχίσει την ολοκλήρωσή της και να σκεφτεί τις επόμενες κρίσεις, οι οποίες αναπόφευκτα θα προκύψουν. Πρέπει να προβλέψουμε, αντί να περιμένουμε μέχρι να βρισκόμαστε στην άκρη της αβύσσου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της προς αυτή την κατεύθυνση: ελπίζω ότι τα κράτη μέλη μας θα έχουν τη σοφία να προσβλέπουν στο μέλλον με εμπιστοσύνη», καταλήγει στο μήνυμά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Υποστηρίξτε τη