Περίπλοκοι ναυτικοί «κόμποι» των μεγάλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μ

Περίπλοκοι ναυτικοί «κόμποι» των μεγάλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο
ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΟΠΟΥ Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΗ, ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ ΑΒΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο παρακολουθείται στενά από τις μεγάλες Δυνάμεις, κυρίως ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και Κίνα. Η παρουσία στην Κύπρο τού αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ξηράς και η συνάντηση με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ηλία Λεοντάρη μπορεί να είχε συγκυριακό χαρακτήρα, ωστόσο δεν μπορεί να είναι καθόλου άσχετη με τις επερχόμενες γεωτρήσεις της Exxon Mobile. Οι αναφορές σε διευκολύνσεις που συζητήθηκαν με τον Αμερικανό στρατάρχη είναι ενδεικτικές της ανανέωσης του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Τραμπ για την περιοχή μας, όπου η ρωσική παρουσία γίνεται εντονότερη, με το Ισραήλ να νιώθει άβολα με την ιδέα επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή.


Σε αυτό το πλαίσιο η Λευκωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την αρνητική διάθεση των ΗΠΑ για την Τουρκία και να ζητήσει εκ νέου την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, που είχε επιβληθεί το 1987. Υπενθυμίζεται ότι, σε σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε τον Μάιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ανάμεσα στους λόγους που επικαλείται είναι ο σταθεροποιητικός ρόλος της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, η εμπλοκή των αμερικανικών εταιρειών στην Κυπριακή ΑΟΖ και η ανάγκη προστασίας της από τρομοκρατικές ομάδες.


Επιπλέον, τονίζεται η σημασία τού ότι τρίτες χώρες που απειλούν τα παγκόσμια συμφέροντα των ΗΠΑ αποκτούν πλεονέκτημα έναντι της Κύπρου, εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμπάργκο. Σε κάθε περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική της θωράκιση, την οποία παραμέλησε τα προηγούμενα χρόνια, με δισεκατομμύρια να χάνονται από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης για την κάλυψη άλλων δημοσιονομικών αναγκών.
Οι Μέδουσες της Μεσογείου


Παράλληλα, το Αιγυπτιακό Ναυτικό πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες τις κοινές ασκήσεις «Μέδουσες» με τους ομολόγους του από την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και την Ελλάδα στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα. Σε επίσημη δήλωση, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Tamer El-Refaie, ανέφερε ότι πολλά πλοία συμμετείχαν σε κοινή εκπαίδευση με ιταλικές και ελληνικές μονάδες.


Οι ασκήσεις περιελάμβαναν εκπαίδευση για την προστασία των πλοίων κατά τη διέλευση επικίνδυνων περιοχών, καθώς και για την απογείωση και προσγείωση αεροσκαφών στις επιφάνειες των ναυτικών μονάδων. Ο κυβερνήτης του ιταλικού στόλου συναντήθηκε στο περιθώριο της εκπαίδευσης με τον υπολοχαγό Ahmed Khaled, διοικητή των τοπικών ναυτικών δυνάμεων, όπου επιθεώρησε μια σειρά πλοίων που πρόσφατα απέκτησε η Αίγυπτος.


Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου ανακοίνωσαν την έναρξη της κοινής άσκησης The Eagle Response 2018 με τη συμμετοχή του Ναυτικού των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι μονάδες του Ναυτικού της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Νότιας Κορέας συμμετείχαν επίσης ως παρατηρητές.


Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε κοινή πολεμική και αεροπορική εκστρατεία με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της Αιγύπτου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Αίγυπτος πραγματοποίησε παιχνίδια πολέμου «Bright Star» με αμερικανικά στρατεύματα για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια.
Τριμερής Αιγύπτου-Ελλάδας-ΗΠΑ


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας Hellas Journal, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη τουλάχιστον μια μονάδα από την Ελλάδα θα ταξιδέψει και πάλι προς τα εθνικά χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, έπειτα από πρόσκληση, στην αμερικανο-αιγυπτιακή άσκηση, η οποία, όπως φαίνεται, θα κινείται με πολλά σενάρια από τις δύο «Μέδουσες» που έγιναν, η μία νότια της Κρήτης και η πιο πρόσφατη βόρεια της Αλεξάνδρειας και κέντρισαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, τόσο της Μέσης Ανατολής όσο και της Ευρώπης, τα οποία συνδύασαν τις ετοιμασίες που γίνονται από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα.


Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τα πλοία του αμερικανικού στόλου σε συνεργασία με αυτά της Αιγύπτου αναμένεται να προχωρήσουν σε συνεκπαιδεύσεις που έχουν να κάνουν με ναυτικούς αποκλεισμούς περιοχών ενδιαφέροντος, ασκήσεις που αφορούν την προστασία ερευνητικών σκαφών και πλωτών γεωτρύπανων, αλλά και σε αποβατικές ενέργειες με τη συμμετοχή στελεχών ειδικών επιχειρήσεων των δύο χωρών.
Το τουρκικό ναυτικό άλλαξε


Λευκωσία, Αθήνα, Κάιρο και Τελ Αβίβ παρακολουθούν και αναγνωρίζουν τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επιχειρεί να αναβαθμίσει και τη ναυτική της παρουσία. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι το τουρκικό ναυτικό βρίσκεται τώρα στον πλήρη έλεγχο των νεο-εθνικιστών και ισλαμιστών μετά την εκκαθάριση 2.592 υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων 31 ναυάρχων, 1.364 αξιωματικών και 1.074 υπαλλήλων.


Όπως αναφέρουν Τούρκοι αρθρογράφοι, η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες μονάδες του στρατού και στην πραγματικότητα είναι χειρότερη. Τριάντα δύο στρατηγοί και 2.059 ανώτεροι υπάλληλοι ήταν μεταξύ των 4.215 αξιωματικών που απολύθηκαν από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενώ 8.201 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 87 στρατιωτών και 4.179 χαμηλόβαθμων αξιωματικών, «καθαρίστηκαν» από τις χερσαίες δυνάμεις.


Σήμερα, 5.783 αξιωματικοί βρίσκονται στη φυλακή, ενώ περισσότεροι αντιμετωπίζουν δίκες που διεξάγονται χωρίς διαφάνεια και χωρίς συμμόρφωση με τις Αρχές του κράτους δικαίου. Μόνον 466 αξιωματικοί κατάφεραν να εγκαταλείψουν την Τουρκία ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν επέστρεψαν στην Τουρκία, για τον φόβο της δίωξης, και ζήτησαν άσυλο σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία είναι παρούσα


Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή ο Αιγύπτιος Υπουργός Άμυνας, Μοχάμεντ Ζάκι, και μια υψηλού επιπέδου στρατιωτική αντιπροσωπία έφυγαν από το Κάιρο για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Σύμφωνα με την Egypt Independent, η αντιπροσωπία προγραμματίζεται να παραστεί στην πέμπτη κοινή συνάντηση της Αιγυπτιο-Ρωσικής Στρατιωτικής Επιτροπής και του Διεθνούς Στρατιωτικού Τεχνικού Φόρουμ «ARMY-2018», το οποίο άρχισε την Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα.


Ο Zaki θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, για να συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος και «συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς», σύμφωνα με τον Al-Masry Al-Youm. Υπενθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν σχέδια για την ίδρυση μίας ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στο East Port Said και την οικονομική ζώνη του Suez Canal, προσφέροντας, έτσι, ευνοϊκή μεταχείριση στις ρωσικές εταιρείες στην Αίγυπτο.


Το προηγούμενο έτος, μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας χορήγησε στη Ρωσία και την Αίγυπτο τη χρήση του εναέριου χώρου και των Βάσεων του άλλου για πέντε χρόνια, και τον Δεκέμβριο του 2017, ο Πούτιν επισκέφθηκε το Κάιρο για να υπογράψει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα της Αιγύπτου, ο οποίος θα χτιστεί και θα τροφοδοτηθεί από ρωσικές εταιρείες.