Έτσι απομυζούσαν τους δανειολήπτες

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ» ΤΩΝ ΣΠΙ
ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ €125 ΕΚΑΤ. ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΑΝ

Πεισματικά αρνούνταν να εγκαταλείψουν τις «τοκογλυφικές» και παράνομες πρακτικές τους τα πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ) σε ό,τι αφορά το θέμα των καταχρηστικών επιτοκίων και, όπως αποδεικνύουν στοιχεία, χρειάστηκαν έντονες πιέσεις από αρμόδιους φορείς για να σπάσει το κατεστημένο που για χρόνια «απομυζούσε» τους δανειολήπτες.


Αλληλογραφία που δημοσιεύει η «Σημερινή» της Κυριακής καταδεικνύει το οργιώδες παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε μέχρι να διορθωθεί το πολύκροτο «λάθος», που στοίχισε συνολικά 125 και πλέον εκατ. ευρώ ως επιστροφή χρημάτων σε υπερχρεωμένους πελάτες της Συνεργατικής.


Η εν λόγω αλληλογραφία, που εξασφάλισε η εφημερίδα μας, περιλαμβάνεται στα έγγραφα που κατέθεσε, πρόσφατα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Όπως κατέθεσε ο κ. Ιωάννου, την περασμένη Πέμπτη, τα γεγονότα που περιγράφονται στα έγγραφα, συνιστούν ενδεχόμενη διάπραξη πολλαπλών ποινικών αδικημάτων.


Από τη συγκεκριμένη αλληλογραφία διαφαίνεται ότι τα ΣΠΙ αρχικά αρνούνταν, κατηγορηματικά, ότι προέβαιναν σε αυθαίρετες υπερχρεώσεις. Μάλιστα, η ΣΠΕ Στροβόλου απάντησε, γραπτώς, πως είναι η απόφαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου που είναι λανθασμένη!


Στη συνέχεια, όμως, έκανε στροφή 180 μοιρών, αντιλαμβανόμενη ότι το θέμα θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας και ότι θα λαμβάνονταν κι άλλα μέτρα.
ΣΠΕ Στροβόλου: «Λανθασμένα τα ευρήματα του Επιτρόπου»


Ενδεικτική, η επιστολή που κατέχει η εφημερίδα μας και αφορά την πρώτη απάντηση - αντίδραση της ΣΠΕ Στροβόλου, ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2017, σε απόφαση που εξέδωσε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, υπέρ υπερχρεωμένης δανειολήπτριας.


«Αναφέρομαι στην πιο πάνω απόφασή σας, για να σας πληροφορήσω ότι η Συνεργατική θεωρεί λανθασμένα, τόσο τα πραγματικά, όσο και τα νομικά ευρήματα που περιέχει και, κατά συνέπειαν, δεν την αποδέχεται», γράφει λακωνικά στην επιστολή του προς τον Επίτροπο ανώτερο στέλεχος της συγκεκριμένης ΣΠΕ.


Όπως έγκυρα πληροφορούμαστε, ο Επίτροπος ενημέρωσε το πιστωτικό ίδρυμα ότι οι αποφάσεις του γραφείου του, αν και δεν είναι δεσμευτικές προς τα τραπεζικά ιδρύματα, δημοσιοποιούνται για σκοπούς διαφάνειας. Ακολούθησε συνάντηση του στελέχους της ΣΠΕ με τον Επίτροπο, με τον πρώτο να ενημερώνει πως το πιστωτικό ίδρυμα τελικά θα συμμορφωθεί με την απόφαση, επιστρέφοντας τα οφειλόμενα προς την παραπονούμενη, όπως και έγινε.
Της φόρτωσαν παράνομα υπερχρεώσεις €26.000


Η απόφαση με την οποία ο κ. Ιωάννου δικαίωνε την εν λόγω παραπονούμενη εκδόθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2016. Δανειολήπτρια κατήγγειλε ότι η ΣΠΕ Στροβόλου προέβη καταχρηστικά σε μονομερή αύξηση του επιτοκίου στο στεγαστικό της δάνειο, από την περίοδο σύναψής του μέχρι και σήμερα, ζητώντας επιστροφή του ποσού των 26 χιλιάδων ευρώ ως αυθαίρετες υπερχρεώσεις. Το παράπονο υποβλήθηκε αρχικά στη ΣΠΕ Στροβόλου στις 15/4/2015, αλλά, σύμφωνα με την ίδια, το πιστωτικό ίδρυμα δεν έδωσε καμία απάντηση.


Στην απόφαση που εξέδωσε ο Επίτροπος, υπέρ της παραπονουμένης, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι το επιτόκιο στην υπό εξέταση σύμβαση καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι από τη ΣΠΕ.


«Αντί του συμβατικώς ορθού επιτοκίου, δηλαδή του ελάχιστου επιτοκίου προσφοράς της κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, η ΣΠΕ επέλεξε εντελώς εκτός των όρων της σύμβασης να χρησιμοποιεί άλλο δείκτη επιτοκίου, άκρως επιβαρυντικό για την παραπονούμενη. Δηλαδή, το Βασικό Επιτόκιο της ΣΠΕ, όπως το καθόριζαν οι ίδιοι! Ως αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής, ο σχετικός λογαριασμός της παραπονουμένης, υπερχρεώθηκε με το συνολικό ποσό των €26.953, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στη σχετική απόφαση. Εντελώς αυθαίρετα, απολύτως αντισυμβατικά και επομένως παράνομα».
Αύριο στο δεύτερο μέρος του Οδυσσέα
Altamira και Λήδα


Αύριο Δευτέρα, στις έντεκα το πρωί, είναι προγραμματισμένο το δεύτερο μέρος της κατάθεσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού θα καταθέσουν και οι Παναγιώτης Φιλίππου και Γρηγόρης Μαλιώτης.


Στο πρώτο μέρος της κατάθεσής του, την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Μιχαηλίδης προανήγγειλε ότι έχει κι άλλα να πει και να καταγγείλει ενώπιον της Επιτροπής, περιλαμβανομένου του «καυτού» ζητήματος της απευθείας ανάθεσης στην Altamira της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων της Συνεργατικής. Υπενθυμίζεται, ότι τον τρόπο επιλογής της συγκεκριμένης εταιρείας κατήγγειλαν σε πρόσφατες καταθέσεις τους, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, και πρώην μέλη της Επιτροπείας της τράπεζας.


Αύριο, ο Γενικός Ελεγκτής αναμένεται ν’ αγγίξει εκ νέου την πολύκροτη υπόθεση με την αναδιάρθρωση δανείου στον σύζυγο της Επιτρόπου Νομοθεσίας και Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά.


Επιπρόσθετα, ο κ. Μιχαηλίδης αναμένεται να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σε σχέση με τις σοβαρές καταγγελίες που εξαπέλυσε, την Πέμπτη, εναντίον των Χάρη Γεωργιάδη, Νικόλα Χατζηγιάννη και Διονύση Διονυσίου για πολιτικά παιχνίδια, κακοδιαχείριση, αλλά και απαράδεκτες προσπάθειες αποτροπής του ελέγχου στην τράπεζα.
Περί λίστας δανείων


Υπενθυμίζεται ότι στην κατάθεσή του ο κ. Μιχαηλίδης, επικαλούμενος πληροφορίες που έφθασαν κοντά του, ισχυρίστηκε την ύπαρξη λίστας στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση διαγραφών δανείων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, δηλώνοντας πως δεν γνωρίζει περαιτέρω λεπτομέρειες σε σχέση με το αν εγκρίθηκε ή όχι η συγκεκριμένη λίστα, ή αν υπάρχουν κι άλλες λίστες.


Ο Γενικός Ελεγκτής κατέθεσε γραπτώς ηλεκτρονική αλληλογραφία που φέρεται ν' αντάλλαξε ο κ. Διονυσίου με τον κ. Γεωργιάδη, με τον πρώτο να εισηγείται όπως η Δημοκρατία παραβιάσει διεθνείς δεσμεύσεις της. Αναφέρθηκε, επίσης, σε παρατυπίες που διαπίστωσε η υπηρεσία του, όπως για παράδειγμα την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία πρόσληψης του Νικόλα Χατζηγιάννη στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής.


Ακόμη θεωρεί ότι «δεν μπορεί να ευσταθεί το επιχείρημα ότι η τράπεζα ήταν θνησιγενής και είχε προδιαγεγραμμένο τέλος», ενώ για τη συμφωνία πώλησης του «καλού» κομματιού της Συνεργατικής στην Ελληνική, είπε ότι ήταν μια λύση ανάγκης, μη συμφέρουσα, καθώς η διαπραγμάτευση έγινε με «πιστόλι στον κρόταφο».


Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες Οδυσσέα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε την Παρασκευή πως είναι πάγια πρακτική της Κυβέρνησης να μη σχολιάζει τα όσα κατατίθενται στην Ερευνητική Επιτροπή και ότι αναμένει με ενδιαφέρον το πόρισμα.


Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, όπως και το στέλεχος του Υπ. Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου και ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής σε επόμενες συνεδρίες, για να δώσουν τις δικές τους θέσεις επί των όσων καταγγέλλονται για τον Συνεργατισμό.