Ειδήσεις

Νέες απειλές κατά Κύπρου, Ελλάδας, ΗΠΑ, από Τσαβούσογλου

Νέες απειλές και προειδοποιήσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και ΗΠΑ στέλνει με συνέντευξή του στην έντυπη έκδοση των «Νέων Σαββατοκύριακου» ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προειδοποιεί ευθέως την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «εάν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος».


Ταυτόχρονα ο Τούρκος Υπουργός προειδοποιεί και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην Κυπριακή ΑΟΖ, καλώντας τις να επαναξιολογήσουν την κατάσταση. «Κανένα ξένο κράτος, εταιρεία ή όχημα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μη εγκεκριμένη ερευνητική ή επιστημονική δράση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται πάνω της», υποδεικνύει χαρακτηριστικά εξαγγέλλοντας, την ίδια ώρα, ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει στο προσεχές διάστημα σε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.


Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τσαβούσογλου ζητεί από την Αθήνα διμερή διάλογο χωρίς όρους, τονίζοντας πως οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Επιπρόσθετα, καταγγέλλει και κατηγορεί την Ελλάδα ότι έχει γίνει ένα «ασφαλές καταφύγιο» για τους Τούρκους εγκληματίες, όπως οι οκτώ στρατιωτικοί που έφτασαν στην Αθήνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.


Εκφράζει, ακόμη, τη βαθιά απογοήτευσή του για τις αποφάσεις που έλαβε το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τους στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα. «Είμαστε αποφασισμένοι στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι φυγάδες πραξικοπηματίες θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία», διαμηνύει στην Ελλάδα. Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κρίση μεταξύ των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στέλνει, μεταξύ άλλων, το εξής μήνυμα στην Ουάσιγκτον: «Η γλώσσα των απειλών δεν είναι αποδεκτή μεταξύ των συμμάχων».