Ειδήσεις

Αφημένος στο έλεος του Θεού…

Η ΠΤΩΣΗ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΠΥΡΓΟ, ΟΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ, ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ
«Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσαμε», λέει το γνωστό απόφθεγμα, αλλά στην περίπτωσή μας φαίνεται πως ούτε τον... τσακώσαμε, ούτε πρόκειται, κιόλας, να το κάνουμε ποτέ. Αλληγορικό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από την εισαγωγή μας, για να καταδείξουμε πως ό,τι και να κάνουμε, όσες φορές και να κινδυνεύσουμε, όσες παγίδες και να εντοπίσουμε, δεν δείχνουμε διατεθειμένοι, ως κράτος αλλά και ως κοινωνία, να βάλουμε μυαλό. Είμαστε σταθερά μια από τα ίδια.


Πριν από μερικές εβδομάδες η παγκόσμια κοινή γνώμη, κι ιδιαίτερα της Κύπρου, συγκλονίστηκε από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ελλάδα, η οποία οδήγησε στον θάνατο 100 σχεδόν συνανθρώπους μας. Λίγες μέρες μετά, μια, ευτυχώς, μικρότερης εμβέλειας φωτιά, στον κατασκηνωτικό χώρο Πόλεως Χρυσοχούς, πανικόβαλε τους θαμώνες, που έτρεξαν να σωθούν, φοβούμενοι μη συμβεί κάτι ανάλογο.
Οι διαπιστώσεις για την Πόλη


Μιλώντας τότε στη «Σημερινή» της Κυριακής οι κατασκηνωτές παραδέχθηκαν ότι συγκυριακά όλα λειτούργησαν τάχιστα, αφού άπαντες ήταν επηρεασμένοι από το καταστροφικό συμβάν της Ελλάδας. Μέσα από το δικό μας ρεπορτάζ, που ακολούθησε, διαφάνηκαν οι πλείστες αδυναμίες που έχει το σύστημα. Το διάτρητο σύστημα. Ελλιπής στελέχωση υπηρεσιών, μειωμένος αριθμός ανθρώπινου δυναμικού στις βάρδιες και ένα αλαλούμ ευθυνών, το νεφελώδες τοπίο του οποίου έχει ονοματεπώνυμο. Λέγεται οικονομική περισυλλογή. Προϋπολογισμός και λογιστικές πράξεις ενός κράτους, που φαίνεται να ζυγίζει με λάθος υπολογισμό την ανθρώπινη ζωή.
Η ισχύουσα κατάσταση


Ακολούθησε το συμβάν στον Πύργο Τηλλυρίας. Η είδηση, που «έσκασε σαν βόμβα» στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, έκανε λόγο για έναν μεγάλο κορμό ευκαλύπτου, που αποκόπηκε και καταπλάκωσε τέσσερα άτομα στον κατασκηνωτικό χώρο, στον οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη το «Φεστιβάλ αντί-σκηνο» με 300 συμμετέχοντες. Ανάμεσα στους τραυματίες και ένα παιδάκι 5 ετών.


Ακολούθησαν στιγμές πανικού, όλοι έτρεχαν για να δουν τι συνέβη και αν υπήρχαν νεκροί. Εκεί αναδύθηκε εκ νέου στην επιφάνεια το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Υποστελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών, υποτυπώδης έως και ανύπαρκτη, για να είμαστε ειλικρινείς. Ένας γιατρός μόνο για να καλύψει ολόκληρη την περιοχή μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία φιλοξενεί, πέρα από τους μόνιμους κατοίκους, και χιλιάδες παραθεριστές, ντόπιους και ξένους.


Μια νοσηλεύτρια, η οποία κλήθηκε πίσω στη δουλειά της εσπευσμένα για να βοηθήσει στη μεταφορά τραυματιών λίγα λεπτά μετά που σχόλασε από δωδεκάωρη βάρδια. Ένας οδηγός ασθενοφόρου, ενός μόνου ασθενοφόρου, ο οποίος είναι εθελοντής κάτοικος του χωριού. Για να καλυφθούν, μάλιστα, οι ανάγκες, όπως είπε ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, Νίκος Κλεάνθους, επιστρατεύθηκαν εθελοντές νοσηλευτές που βρίσκονταν στην περιοχή και χρειάστηκε και η συνδρομή του στρατιωτικού ασθενοφόρου για τη διακομιδή των ασθενών σε νοσοκομεία και κλινικές.
Βασανιστικά ερωτήματα


Αλήθεια, φαντάζεστε τι θα γινόταν αν υπήρχαν περισσότεροι τραυματίες, αν τα τραύματά τους ήταν πιο σοβαρά ή ακόμη και αν υπήρχε ανάγκη Πρώτων Βοηθειών, εγκαύματα από μια φωτιά ή ό,τι άλλο σοβαρό προκαλεί επιχειρησιακά έκτακτη ανάγκη; Διερωτάται κανείς αν και ο Πύργος είναι μέρος του ευρύτερου νησιού. Αν η περιοχή από την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι την Τηλλυρία αποτελεί μέρος της ίδιας επικράτειας που φορολογείται, που πρέπει να είναι στελεχωμένη, που συνεισφέρει οικονομικά στο κράτος. Μήπως, διερωτάται ο κοινοτάρχης και οι κάτοικοι, εμείς είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Μήπως πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε στο έλεος του Θεού και στην τύχη που δεν έγινε ένα μεγαλύτερο κακό; Καλός ο εθελοντισμός, καλή η ανθρωπιά και η ευαισθησία του Κυπρίου, αλλά δεν μπορεί να στηρίζεται σε αυτήν ένα ολόκληρο κράτος για να επιβιώσει αν δεν έχει σωστή οργάνωση και καλές δομές.
Απαράδεκτες συνθήκες


Στις δηλώσεις του στη «Σ» ο Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου έκανε λόγο για απαράδεκτες συνθήκες στο ιατρικό κέντρο της περιοχής με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και μέσων, καλώντας την Πολιτεία να στελεχώσει το κέντρο για να μπορεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια σε έκτακτα περιστατικά.


«Είμαστε παραμελημένοι, εγκαταλελειμμένοι και στο έλεος του Θεού από τις εκάστοτε κυβερνήσεις από το 1960. Δυστυχώς, δεν μας παρέχουν ούτε καν τα απαραίτητα. Οι ελλείψεις είναι δυστυχώς παντού, σε όλους τους τομείς. Εδώ και χρόνια φωνάζουμε πως το ιατρικό κέντρο χρειάζεται στελέχωση, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρεται. Πρέπει να έρθουν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές, που θα εργάζονται σε 24ωρη βάση στο κέντρο. Υπάρχει προσωπικό στην περιοχή το οποίο εργάζεται σε άλλα νοσοκομεία και πηγαινοέρχεται στον Κάτω Πύργο και εμείς εδώ είμαστε σε αυτήν την κατάσταση. Το περιστατικό αυτό που συνέβη με τον ευκάλυπτο είναι μια απόδειξη ότι ανά πάσα στιγμή κάτι μπορεί να συμβεί και να χρειαστεί να έχουμε επαρκή στελέχωση», πρόσθεσε ο κ. Κλεάνθους.


Δεν είναι δυνατόν, συμπλήρωσε, να περιμένουμε να έρθουν ασθενοφόρα από τη Λευκωσία και από τη Πόλη Χρυσοχούς, τα οποία προς πίστιν της υπηρεσίας ασθενοφόρων ανταποκρίθηκαν.


«Γνωρίζει ο Υπουργός ότι, όταν η μοναδική νοσηλεύτρια που βρέθηκε στο ιατρικό κέντρο -και για την οποία περιγράψαμε προηγουμένως κάτω από ποιες εργασιακές συνθήκες, μετά από δωδεκάωρη βάρδια, ήταν εκεί- έφυγε με τη μια τραυματία, μείναμε χωρίς νοσοκόμα; Αυτά πρέπει να δουν στην πράξη και να μας λάβουν υπόψη που φωνάζουμε τόσο καιρό και όχι να συνεχίσουν να μας αγνοούν», τόνισε.
Υπάρχει 365 μέρες


Κραυγή απόγνωσης και αγωνίας από έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί μια ολόκληρη κοινότητα. Ο Πύργος Τηλλυρίας δεν υπάρχει μόνο στις 8 Αυγούστου, που περνάνε οι Τουρκοκύπριοι για να πάνε στα Κόκκινα για τις εκδηλώσεις τους, με αφορμή τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας. Ο Κάτω Πύργος δεν υπάρχει στον χάρτη μόνον όταν θα πάμε διακοπές για να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε μακριά από τις πολύβουες πόλεις. Δεν υπάρχει μόνον όταν πάμε για να φάμε φρέσκο ψάρι και όταν θα προβληθεί στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών μετά από αφίξεις μεταναστών από την Τουρκία.


Ο Κάτω Πύργος υπάρχει 365 μέρες και οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής φυλάνε Θερμοπύλες. Οι κάτοικοι, εκτός από φορολογούμενοι Κύπριοι πολίτες, είναι φιλότιμοι, αυθεντικοί, ατόφιοι διατηρώντας μέσα τους αναλλοίωτη την ανθρωπιά και την κυπριακή φιλοξενία. Χρειάζονται όμως και στήριξη. Το σχολείο, ο αστυνομικός σταθμός, η Λιμενική, το ιατρικό κέντρο χρειάζονται και καλύτερη στελέχωση και ουσιαστική αναβάθμιση. Τόσο απλά...