Στο στόχαστρο τρεις βουλευτές και ο… Καρογιάν

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΠΑ - ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΑΝ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΠΟΥ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΚΡΥΟ ΘΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΔΗΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΙΔΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ, ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
«Ο Μάριος λειτουργεί ακόμη με αίσθημα θυμού και εκδίκησης απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο»

Φυγόκεντρες τάσεις, πριν καν δημιουργηθεί επισήμως, φαίνεται να παρουσιάζονται στη Δημοκρατική Παράταξη. Το κίνημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται για ιδρυτικό συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου, βρίσκεται αντιμέτωπο με την κάθετη διαφωνία συγκεκριμένων στελεχών, ως προς την πρόθεση του Μάριου Καρογιάν να αναλάβει την ηγεσία. Ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ φέρεται να δήλωνε μέχρι και πριν από μερικούς μήνες ότι δεν τον ενδιαφέρει να ηγηθεί της νέας πολιτικής κίνησης.


Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, κάτι τέτοιο πλέον δεν υφίσταται και όλα συνηγορούν ότι στο ενδεχόμενο που η ΔΗΠΑ τελικά γίνει πραγματικότητα, ηγέτης της θα είναι ο Μάριος Καρογιάν. Συγκεκριμένα, στελέχη τα οποία πρωτοστάτησαν κατά του Νικόλα Παπαδόπουλου, είτε αποχωρώντας από το ΔΗΚΟ είτε επειδή διεγράφησαν, σημειώνουν στη «Σ» ότι η επιλογή Καρογιάν στο τιμόνι της ΔΗΠΑ θα ήταν καταστροφική και με ημερομηνία λήξης.
«Δεν θέλουμε το αντι-ΔΗΚΟ»


Κύριο επιχείρημα της «αντικαρογιανικής» πτέρυγας εντός της ΔΗΠΑ είναι ότι ο Μάριος Καρογιάν απέδειξε στην πράξη πως δεν μπορεί να λειτουργήσει συλλογικά. Ως εκ τούτου, στο ενδεχόμενο που επιλεγεί για να ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει ένα προσωποπαγές κόμμα.


Πέραν τούτου, σημειώνουν, ο Μάριος λειτουργεί ακόμη με αίσθημα θυμού και εκδίκησης απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Η συνταγή αυτή, προσθέτουν, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα δημιουργηθεί ένα αντι-ΔΗΚΟ, που το μόνο που θα κατορθώσει είναι να εκφράζει πολιτικά μόνο τον στενό περίγυρο του Καρογιάν. «Ο σχεδιασμός ήταν να δημιουργηθεί ένα κόμμα ευρύτερης αποδοχής στον ενδιάμεσο χώρο, που θα αγκαλιάζει τους απογοητευμένους και τους κομματικά άστεγους», υπογραμμίζουν.


Η πολιτική φθορά του Μάριου Καρογιάν, τονίζουν, δεν θα επιτρέψει στο νέο αυτό εγχείρημα να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί αλλά αντιθέτως θα το καταδικάσουν σε πρόωρο θάνατο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αντιπροσωπευτική ομάδα αυτής της μερίδας στελεχών προχώρησε σε διερευνητικές επαφές και συναντήσεις με κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.


Ακολούθως, σχεδιάζουν να συναντηθούν και με τον ίδιο τον Μάριο Καρογιάν για να του μεταβιβάσουν επισήμως και τις απόψεις τους σε μια προσπάθεια να μεταπειστεί και να υπαναχωρήσει από την πρόθεσή του να ηγηθεί ενός εκκολαπτόμενου «αντι-ΔΗΚΟ», όπως χαρακτηρίζουν την υπό διαμόρφωση Δημοκρατική Παράταξη.
Φουλάρουν για ιδρυτικό


Στην αντίπερα όχθη, στελέχη της ΔΗΠΑ, τα οποία προφανώς δεν συμμερίζονται τις απόψεις των συναγωνιστών τους, για τον Μάριο Καρογιάν και τους πολιτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν αν ηγηθεί, κάνουν λόγο για κορύφωση των διεργασιών εντός Σεπτεμβρίου, που θα έχουν ως στόχο τη διενέργεια ιδρυτικού συνεδρίου εντός Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, εντός του τρέχοντος μηνός θα εντατικοποιηθούν οι επαφές με τους πολίτες και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση γύρω από το καταστατικό, τις θέσεις και την ηγετική δομή του κινήματος.


«Όλα δείχνουν ότι αυτός που θα ηγηθεί θα είναι ο Μάριος», σημειώνουν, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως αν βρεθεί άλλο άτομο που θα εκφράσει ενδιαφέρον, τότε θα λειτουργήσουν όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες. Παράλληλα, σημειώνουν ότι στόχος είναι το κίνημα να είναι έτοιμο για τις Ευρωεκλογές του 2019, για να μετρήσει δυνάμεις με φόντο τις Βουλευτικές του 2021.
Φλερτ με τρεις από το ΔΗΚΟ


Με τη διαγραφή του Μάριου Καρογιάν από το ΔΗΚΟ και της πλειάδας στελεχών που είδαν την πόρτα εξόδου, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, δυο εν δυνάμει βουλευτές του κόμματος θεωρήθηκαν ως υποψήφιοι προς αποχώρηση για να ενταχθούν στη νεοσύστατη ΔΗΠΑ. Πρόκειται για τον βουλευτή Λεμεσού, Άγγελο Βότση και τον βουλευτή Λάρνακας, Γιώργο Προκοπίου.


Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι αμφότεροι οι βουλευτές απείχαν από συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, η οποία είχε αποφασίσει τη διαγραφή Καρογιάν και των υπολοίπων που υπέσκαπταν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Η στάση αυτή των βουλευτών τότε, αλλά και ευρύτερα η διαχρονική τους πορεία εντός ΔΗΚΟ, τους συγκαταλέγει στη λεγόμενη «Καρογιανική» πτέρυγα, η οποία έχει ξεριζωθεί.


Στη ΔΗΠΑ καλοβλέπουν τους δυο βουλευτές με τους οποίους διατηρούν κανάλια επικοινωνίας. Κανάλι επικοινωνίας, όμως, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί και με τον μέχρι χθες Γενικό Γραμματέα και υποψήφιο αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μαρίνο Μουσιούττα. Υπενθυμίζεται ότι ο Μαρίνος Μουσιούττας έχασε με μεγάλη διαφορά από τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Ιουνίου για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.


Ο ίδιος εξέφρασε δημόσια την απογοήτευσή του από τον τρόπο που έτυχε χειρισμού από τον πέμπτο όροφο του ΔΗΚΟ, τουτέστιν, τους στενούς συνεργάτες του Νικόλα Παπαδόπουλου, και όπως φαίνεται η δυσαρέσκεια αυτή δεν έμεινε ως εκεί.
Ραντεβού με Σενέρ


Το σίριαλ των συμμαχιών στον ενδιάμεσο χώρο ενόψει Ευρωεκλογών καλά κρατεί. Την ώρα που το ΔΗΚΟ έχει χαράξει τη δική του αυτόνομη πορεία και υπεισέρχεται σε τροχιά διαμόρφωσης ψηφοδελτίου, τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου ακόμη ψάχνονται. Η διαφωνία της ΕΔΕΚ να συνεργαστεί μέσα σε μια τετραμερή με τη Συμμαχία Πολιτών από τη μια και η δυσαρέσκεια των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών με την στάση που τήρησε η κοινοβουλευτική ομάδα του Σιζόπουλου στα νομοσχέδια του Συνεργατισμού από την άλλη, έχουν βάλει στην εξίσωση εδώ και βδομάδες τη λύση Σενέρ Λεβέντ.


Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να κατέλθει ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την προϋπόθεση ότι το ψηφοδέλτιο που θα τον πλαισιώνει δεν θα αποτελείται από κομματικά στελέχη. Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών αναμένεται να συναντηθούν το προσεχές διάστημα με τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο για να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποστήριξής του σε ένα μη κομματικό ψηφοδέλτιο, το οποίο θα απαρτίζεται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και θα διεκδικεί με αξιώσεις την έκτη έδρα στην Ευρωβουλή που κατέχει η ΕΔΕΚ και εποφθαλμιά και το ΕΛΑΜ.