Ειδήσεις

Στρατηγική συμφωνία-πακέτο με χρονοδιάγραμμα θέλει ο Ακιντζί

Ο κύκλος των παλιών διαπραγματεύσεων έχει πλέον κλείσει, πρέπει να στοχεύσουμε σε μια στρατηγική συμφωνία-πακέτο που θα επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα, με χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της αντιπροσωπίας του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στο κτήριο των Η.Ε., και η οποία διήρκεσε 25 περίπου λεπτά.


Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η έκθεση της κ. Λουτ δεν είναι ακόμη έτοιμη αλλά θα δοθεί στον κ. Γκουτέρες τις επόμενες ημέρες και υπό το φως αυτής της έκθεσης ο Γ.Γ. τούς ενημέρωσε ότι θα περάσει και πάλι σε διάλογο με τις πλευρές. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν τίθεται θέμα αναζήτησης λύσης εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.


«Ο κ. Γκουτέρες ήθελε γι' ακόμη μια φορά να ακούσει από εμάς πώς αξιολογούμε τη διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε, και εμείς του εξηγήσαμε τις σκέψεις μας λεπτομερώς. Αρχίσαμε υπενθυμίζοντας πως βρισκόμαστε στο 50ό έτος διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Πώς συνεχίζουμε


Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι, για να αρθεί η στασιμότητα που υπήρξε μετά το Κραν Μοντανά και να ξαναμπούν στον δρόμο της λύσης, τον περασμένο Απρίλιο ρώτησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εάν αποδέχεται το πλαίσιο του Γ.Γ. ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2017 χωρίς αλλοιώσεις και διαστρεβλώσεις. «Τι κρίμα που στην έκκλησή μας αυτή δεν πήραμε θετική απάντηση. Ακόμα και σήμερα είδαμε γι' ακόμη μια φορά ότι εκείνο το έγγραφο της 30ής Ιουνίου αλλοιώνεται και διαστρεβλώνεται. Αυτό μας απέδειξε γι' ακόμη μια φορά ο Ε/κ ηγέτης με τις σημερινές του δηλώσεις», ισχυρίστηκε και υπογράμμισε.


«Η παλιά διαδικασία διαπραγματεύσεων έκλεισε. Δεν είναι δυνατόν με την επανάληψη να φτάσεις κάπου διαφορετικά. Γι’ αυτόν τον λόγο με την επιμονή της η ε/κ πλευρά σε διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους φαίνεται ξεκάθαρα ότι επιμένει στη μη λύση. Πρέπει να στοχεύσουμε σε μια στρατηγική συμφωνία-πακέτο, που θα επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα και θα έχει χρονοδιάγραμμα. Είδαμε και έγινε κατανοητό ότι χωρίς προσήλωση στο αποτέλεσμα και χωρίς χρονοδιαγράμματα δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά. Γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρχει επιμονή σε αυτό το λάθος.


»Γι’ αυτό μεταφέραμε στον κ. Γκουτέρες ότι εάν υπάρξει μια προσέγγιση που θα προβλέπει ένα στρατηγικό πακέτο επικεντρωμένο σε ένα αποτέλεσμα και σε αυτήν τη διαδικασία συμπεριληφθεί και ο ίδιος προσωπικά ο Γ.Γ., θα είναι μια πολύ σημαντική συμβολή. Σταθήκαμε και στο ότι σε αυτό το πλαίσιο θα χρειαστεί όχι μόνο η συμβολή των δύο πλευρών στην Κύπρο, αλλά και των Η.Ε. και των άλλων πλευρών που συμμετείχαν στο Κραν Μοντανά», είπε.