Διεθνή

«Πόλεμος» εκ των έσω κατά Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αντέδρασε έντονα στη νέα προσπάθεια να πληγεί το κύρος του, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «εγκληματική», ενώ απαίτησε την αποκάλυψη των στοιχείων του συγγραφέα της επιστολής που δημοσιεύθηκε στους «The New York Times»

Την ώρα που πρώην συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζουν ένας-ένας να του δίνουν το «φιλί του Ιούδα», μία ανυπόγραφη επιστολή, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στους «The New York Times», ήρθε να ταράξει τα ήδη θολά νερά. Στην επιστολή, που φέρεται να έγραψε ένα ανώτατο στέλεχος της Κυβέρνησης Τραμπ, τονίζεται πως ο συγγραφέας της μαζί με άλλους, εκ των ένδον, αγωνίζονται εναντίον των «χειρότερων παρορμήσεων» του πλανητάρχη.


Ο ανώνυμος συγγραφέας του κειμένου, με τίτλο «Είμαι Μέλος της Αντίστασης», υποστηρίζει ότι πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανήκουν σε μια ομάδα «σιωπηρής αντίστασης». «Εργάζομαι στις υπηρεσίες του Προέδρου αλλά μαζί με άλλους, ομοίως σκεπτόμενους, συναδέλφους μου, έχω ορκιστεί ότι θα αποτρέπω κάποια σημεία της πολιτικής του και τις χειρότερες παρορμήσεις του», προσθέτει, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πιέσεις για επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας παρά την αντίθεση του Προέδρου σε αυτές.


«Σε όλο το φάσμα της κυβέρνησης υπάρχουν πρόσωπα που επιλέγουν να βάζουν πρώτα τη χώρα», επισημαίνεται, σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται για ‘βαθύ κράτος’ αλλά για ‘σταθερό κράτος’».
Η αστάθεια


Σύμφωνα πάντα με τον άγνωστο συγγραφέα, η αστάθεια στον Λευκό Οίκο έχει προκαλέσει «πρώιμους ψιθύρους» εντός του υπουργικού συμβουλίου για επίκληση της 25ης Τροπολογίας. Αυτό επιτρέπει στον Αντιπρόεδρο να πάρει την θέση του Προέδρου σε περίπτωση απομάκρυνσής του από το αξίωμα, θανάτου, ανικανότητας ή παραίτησης τού εν ενεργεία Προέδρου. «Αλλά κανένας δεν ήθελε να προκαλέσει μια συνταγματική κρίση. Επομένως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε την κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση μέχρι - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- να τελειώσει η ιστορία», αναφέρεται.
Η ανηθικότητα


Ο συγγραφέας αναφέρει ότι όσοι συνεργάζονται με τον Πρόεδρο γνωρίζουν ότι «δεν έχει κάποιες σαφείς αξίες», ενώ επικρίνει τις επιθέσεις εις βάρος του Τύπου και υποστηρίζει ότι ο Τραμπ έχει αντιδημοκρατικά ένστικτα. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει ότι υπάρχουν και κάποια «φωτεινά σημεία», τα οποία η «σχεδόν αδιάκοπα αρνητική κάλυψη της διακυβέρνησης Τραμπ δεν τα αναδεικνύει». Ο ίδιος επικαλείται τα παραδείγματα της απορρύθμισης, της ιστορικής φορολογικής μεταρρύθμισης και της ενίσχυσης του στρατού.


«Αλλά οι επιτυχίες αυτές έχουν σημειωθεί παρά -και όχι χάρις- το ηγετικό στυλ του Προέδρου, ο οποίος ασκεί την εξουσία με τρόπο μικροπρεπή, παρορμητικό και αναποτελεσματικό». Υπάρχουν ωστόσο αφανείς ήρωες εντός του Λευκού Οίκου και στον στενό κύκλο του, σημειώνει ο συγγραφέας, παρότι πολλοί έχουν χαρακτηριστεί καθάρματα από τα μέσα ενημέρωσης.


Πέραν τούτων, στην ανώνυμη επιστολή τονίζεται πως, ο αείμνηστος γερουσιαστής Τζον Μακέιν είναι ένα «φωτεινό παράδειγμα» εντιμότητας. «Ο Μακέιν, με τον οποίον είχε συγκρουστεί ο Τραμπ, ήταν ένας έντιμος άνθρωπος, το παράδειγμα του οποίου θα πρέπει να τιμάται. Πάντα θα τον έχουμε ως παράδειγμα, ένα αστέρι για την αποκατάσταση της εντιμότητας στον δημόσιο βίο και στον εθνικό μας διάλογο», καταλήγει.
Οργίλη αντίδραση Τραμπ


Τα όσα καταγράφονται στην ανώνυμη επιστολή που δημοσιεύθηκε στους «The New York Times» προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος απαίτησε από την εφημερίδα να αποκαλύψει το όνομα του δειλού, όπως τον χαρακτήρισε, συγγραφέα και να τον καταδώσει στις υπηρεσίες πληροφοριών, εν ονόματι της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.


Επίσης, σε μία από τις πολλές αναρτήσεις στο Twitter διερωτήθηκε κατά πόσον έχει διαπραχθεί έγκλημα προδοσίας. Πάντως, στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η σύζυγός του, Μελάνια, η οποία κατήγγειλε με γραπτή παρέμβασή της στο CNN τον ανώνυμο συντάκτη. «Δεν προστατεύετε αυτήν τη χώρα, τη σαμποτάρετε με τις δειλές σας πράξεις», διαμήνυσε στον συγγραφέα και την ομάδα του.
«Δεν την γράψαμε εμείς»


Μετά τη δημοσίευση της ανώνυμης επιστολής πολλοί αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης με τοποθετήσεις τους ξεκαθάρισαν πως σε καμία περίπτωση δεν συνέταξαν ή ανήκουν στην ομάδα του συγγραφέα. Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, αισθάνθηκε την ανάγκη να υπογραμμίσει ότι είναι πιο λευκός κι από το χιόνι ως προς την υπόθεση αυτή.


«Ο αντιπρόεδρος υπογράφει τα άρθρα που γράφει», διαβεβαίωσε, παράλληλα, εκπρόσωπός του μέσω Twitter. «Οι New York Times πρέπει να ντρέπονται, όπως και το πρόσωπο που έγραψε αυτό το ψευδές, παράλογο και δειλό άρθρο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος και η ομάδα των συνεργατών του δεν επιδίδονται ποτέ σε «τέτοιους ελιγμούς».
Οι φόβοι


Εν τω μεταξύ, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, αλλά κι εντός του Λευκού Οίκου, συμφωνούν σε ιδιωτικό επίπεδο με την κίνηση του ανώνυμου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, όμως, επισημαίνουν ότι το δημοσιευμένο άρθρο μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, πυροδοτώντας τις χειρότερες αντιδράσεις του Προέδρου των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η δημοσίευση του άρθρου στη λογική του Τραμπ, μπορεί να έχει τον χαρακτήρα απόδειξης ότι τον υπονομεύουν οι δικοί του άνθρωποι, όπως υποστήριξαν σε συνεντεύξεις τους, περισσότεροι από δώδεκα Ρεπουμπλικάνοι, με εννέα από αυτούς να είναι γερουσιαστές. Προειδοποίησαν, δε, πως πλέον ο Αμερικανός Πρόεδρος θα βλέπει με καχυποψία κάθε διαφωνία που θα έχουν οι σύμβουλοί του, σχετικά με τις επικείμενες αποφάσεις και κινήσεις.
Να αποχαρακτηριστούν έγγραφα


Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μια ομάδα συντηρητικών Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο κάλεσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό του απορρήτου για μία σειρά από έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα που διεξάγεται για τις επαφές της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία. Επίσης, ζητούν τη δημοσιοποίηση κι άλλων εγγράφων που σχετίζονται με τον Μπρους Ορ, αξιωματούχο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών τους, για την έρευνα του ειδικού ανακριτή, με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.


Υπενθυμίζεται πως η αρχική έρευνα του FBI σχετικά με τους ισχυρισμούς για διασυνδέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία είχε αρχίσει αρκετούς μήνες νωρίτερα το 2016, μετά την πληροφόρηση που είχε δώσει ένας Αυστραλιανός διπλωμάτης στο FBI σχετικά με τον Τζορτζ Παπαδόπουλος.


Ο Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, φέρεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να έχει πει ότι, κατά την άποψή του, η ρωσική κυβέρνηση διέθετε επιβαρυντικά στοιχεία για τη Χίλαρι Κλίντον, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν λάβει γνώση για την υπόθεση στο ABC News. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Επίσης, ο δικηγόρος του Ορ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.