Επιχειρείν

Η Εταιρική Υπευθυνότητα βρίσκεται στο DNA της Τράπεζας Κύπρου

Η Πολιτεία ανταποδίδει τη διαχρονική στήριξή της με 6 βραβεία Υπεύθυνου Οργανισμού

Οι δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του DNA της Τράπεζας Κύπρου. Η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τον ρόλο και τη σημαντικότητα της Τράπεζας στην ανάδειξη δράσεων και πρωτοβουλιών Εταιρικής Υπευθυνότητας, τίμησε την Τράπεζα και το έργο της με έξι συνολικά βραβεύσεις, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Cyprus Responsible Business Awards ’19». Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε o Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, σε μήνυμά του προς το προσωπικό, με την ευκαιρία της βράβευσης: «Γι’ ακόμη μια φορά αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται η νοοτροπία του οργανισμού μας, ενός οργανισμού που 120 χρόνια νιώθει υπεύθυνος απέναντι στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται και ανταποδίδει στο μέγιστο δυνατό. Η Εταιρική Υπευθυνότητα δεν είναι για εμάς ούτε διαφήμιση, ούτε κάτι που αφορά λίγους. Πάνω απ’ όλα, η επιτυχία μας στηρίζεται στη συμμετοχή όλων μας, τον εθελοντισμό και τις πρωτοβουλίες του προσωπικού μας».

Η βράβευση έγινε παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών διαφόρων οργανισμών και κατόπιν αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείτο από καθηγητές και εμπειρογνώμονες του κλάδου. Τα βραβεία τελούσαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ανάπτυξης και του Κυπριακού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Η Τράπεζα συνεχίζει να υποστηρίζει ενεργά την Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό μας

Τα έξι βραβεία

Η Τράπεζα έλαβε τα πιο κάτω βραβεία:

Στην κατηγορία «CAUSE ADVOCACY»:

To Platinum Award για την πρωτοβουλία στη «Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο» και το Silver Award για το IDEA.

Στην κατηγορία «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»:

Το Gold Award επίσης για το IDEA και το Silver Award για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου.

Στην κατηγορία «ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ»:

Το Silver Award για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου.

Στην κατηγορία «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ»:

Το Bronze Award για τους Εθελοντές Τράπεζας Κύπρου.

Η Τράπεζα είναι ο μοναδικός οργανισμός που έχει εξασφαλίσει το Platinum βραβείο για τη «Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο», συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες. Στην υποψηφιότητα αυτή περιλαμβάνονται το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Wall Gallery, οι δρομείς και εθελοντές για τον Αντικαρκινικό, και το «Ελπίδα Ίδρυμα για παιδιά με Καρκίνο».

O Mιχάλης Περσιάνης, Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, που παρέλαβε το Platinum Award για την πρωτοβουλία στη «Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο», αναφέρει: «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ως έννοια, δημιουργήθηκε για δυο σκοπούς: πρώτο, για την προβολή των μεγάλων επιχειρήσεων και, δεύτερο, ως ένα είδος “λύτρων” για τη συνείδηση των μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών. Η κοινωνία και οι απαιτήσεις της έχουν από τότε αλλάξει, κι αυτό είναι καλό. Η Εταιρική Υπευθυνότητα δεν μπορεί να είναι ούτε μάρκετινγκ ούτε εξαγορά συνείδησης. Αν δεν αποτελέσει μέρος του DNA ενός οργανισμού, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει.

Εμείς, ως Τράπεζα Κύπρου, θέλουμε να τιμούμε την ιστορία μας. Θέλουμε να είμαστε κάτι παραπάνω από τράπεζα και καλός πολίτης. Αυτό το χρωστούμε στην κοινωνία μας. Αισθανόμαστε ότι αυτή η λογική τού “καλού πολίτη” άρχισε να εδραιώνεται για τα καλά στην Κύπρο, κι αυτό τεκμαίρεται και από αυτήn τη βραδιά. Κι αυτός είναι ένας λόγος που ελπίζουμε για το πού πάει η Κύπρος. Εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου, θέλω να αφιερώσω το αποψινό βραβείο στο προσωπικό και τους ασθενείς του Ογκολογικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, που είναι πλέον μέρος του DNA μας. Δεν είναι μάρκετινγκ, δεν είναι εξαγορά συνείδησης. Και, πάνω από όλα, να τους ευχαριστήσω που μας θυμίζουν καθημερινά ποιοι είμαστε και ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στη λειτουργία μιας επιχείρησης».

Η Τράπεζα Κύπρου εδώ και δεκαετίες κάνει το αυτονόητο, εκείνο που έπρεπε και πρέπει να κάνουν όλοι οι σοβαροί οργανισμοί και επιχειρήσεις. Επιστρέφει στην κοινωνία μέρος από τα έσοδά της, στέκεται δίπλα στον άνθρωπο και τα σημαντικότερα προβλήματά του, ενεργώντας ως υπεύθυνος πολίτης». Επίσης επισημαίνει πως «Οι βραβεύσεις είναι για μας μια τιμητική διάκριση εκ μέρους της Πολιτείας, στην οποία δραστηριοποιούμαστε και στην οποία απευθυνόμαστε σταθερά για 120 χρόνια. Για όλα αυτά που εμείς εδώ και δεκαετίες θεωρούμε πως έχουμε τη μεγάλη ευθύνη, ως η πρώτη τράπεζα της Κύπρου, να τιμούμε και να υλοποιούμε. Μέσα από την πολύπλευρη και πολυσχιδή μας ιστορία και όλα όσα εκφράζει με δυο λέξεις το λογότυπό μας “Κοινό Κυπρίων”».

Βιώσιμη ανάπτυξη και κουλτούρα

Η Τράπεζα αναπτύσσει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, για στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και τη διατήρηση της τοπικής κουλτούρας και ιστορίας.

Επίσης, αναλαμβάνει αειφόρες υποστηρικτικές δράσεις και μεριμνά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και συμμετέχει στις προσπάθειες για την ενίσχυση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την Yγεία, την Eκπαίδευση και την Kοινωνική Πρόνοια, συμβάλλοντας στη γενικότερη βελτίωση της καθημερινής ζωής της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται.

Η Τράπεζα συνεχίζει επίσης να υποστηρίζει ενεργά σημαντικά ιδρύματα στον τομέα της βελτίωσης της υγείας και της κοινωνικής ευημερίας. Ειδικότερα, παρέχει οικονομική και άλλη στήριξη προς το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, συντονίζει την εκστρατεία «Μάχη ενάντια στον Καρκίνο» σε συνεργασία με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου (Πορεία Χριστοδούλας) και προσφέρει γεύματα και δώρα στις οικογένειες του «Ελπίδα Ίδρυμα για Παιδιά με Καρκίνο και Λευχαιμία».

Το Ογκολογικό

Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου θεωρείται η ναυαρχίδα των δράσεων στον τομέα της Υγείας, στοχεύοντας περίπου το 60% των διαγνωσμένων περιστατικών καρκίνου στην Κύπρο. Χάρη στο Κέντρο, η χώρα διατηρεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Επιπλέον, το 2018, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια προσφοράς του Κέντρου, η Τράπεζα Κύπρου σε συνεργασία με τον ΜΚΟ ABR, εγκαινίασε το έργο «Wall Gallery». Το «Wall Gallery» είναι μια γιγαντιαία κατασκευή, τοποθετημένη στους γύρω τοίχους του Κέντρου, η οποία κάθε έξι μήνες φιλοξενεί φωτογραφίες και εικονογραφήσεις, ώστε οι ασθενείς και τα μέλη του προσωπικού να τα βλέπουν από το παράθυρό τους.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος

Η Τράπεζα παραμένει μακροχρόνιος και σταθερός εταίρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Από το 1999 στηρίζει τις προσπάθειες του Συνδέσμου για την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τον καρκίνο και τη συγκέντρωση χρημάτων για τη συντήρηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών και εγκαταστάσεών του.

Η ετήσια «Πορεία Χριστοδούλας», που πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο ή Μάιο, στηρίζεται από την Τράπεζα και τους εθελοντές της. Μέσω της εκστρατείας #stimaxi (μάχη ενάντια στον καρκίνο), η Τράπεζα καλεί τους συμπολίτες μας να «ενταχθούν στη μάχη» και να υποστηρίξουν τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου. Το 2018, η εκστρατεία συγκέντρωσε €485.000 (σημειώνοντας αύξηση 2,7% σε σχέση με το ποσό που συγκεντρώθηκε το 2017), με περισσότερους από 680 εθελοντές από το προσωπικό της να στηρίζουν τις προσπάθειες για συγκέντρωση χρημάτων για τον σκοπό αυτόν. Το 2019, το ποσό αυτό έφτασε τις €530.000 και οι εθελοντές της Τράπεζας σχεδόν τους 1.000.

Η ομάδα Δρομέων της Τράπεζας (ομάδα εθελοντών της Τράπεζας Κύπρου) συμμετείχε επίσης στοΝ Μαραθώνιο Λεμεσού και μερικά από τα μέλη της συμμετείχαν επίσης στον Μαραθώνιο Αθήνας, επιβεβαιώνοντας τη συνεπή παρουσία της Τράπεζας σε εθελοντικές δραστηριότητες.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου έχει διαχρονικά αναπτύξει μια σειρά πολύπλευρων δραστηριοτήτων, ώστε να καταστεί το κέντρο του Πολιτισμού, της Τέχνης και της δημιουργικότητας της Κύπρου.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από το Ίδρυμα και τυγχάνουν ευρείας στήριξης από το κοινό, είναι ο θεσμός «Φανερωμένη», ο οποίος και προσφέρει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα με τοπικές και διεθνείς συμμετοχές.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο της προώθησης του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου, συνέχισε επίσης διάφορες άλλες εκδηλώσεις όπως τη σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Στιγμές στο Μουσείο». Το 2018 εγκαινίασε επίσης ένα καινοτόμο νέο πρόγραμμα με τίτλο «Πολιτισμός σημαίνει επιχειρείν», που συνδυάζει τον πολιτισμό με την επιχειρηματικότητα.

Το IDEA

Στις πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα και το επιχειρείν προστίθεται και η αξιόλογη συνεισφορά του IDEA, ενός κέντρου καινοτομίας και εκκολαπτηρίου-επιταχυντή για νεοφυείς επιχειρήσεις. Είναι η μόνη ολοκληρωμένη, μη κερδοσκοπική και μεγαλύτερη πρωτοβουλία στην Κύπρο, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα της υποστήριξης προς τις καινοτόμες Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις. Το Κέντρο προωθεί την Κύπρο στο εξωτερικό και ενισχύει τον δεσμό της καινοτομίας του νησιού με την Ευρώπη και τα γειτονικά καινοτόμα κράτη.

Το IDEA, από τη λειτουργία του, έχει στηρίξει 48 νεοφυείς επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στη νεανική απασχόληση και την κυπριακή οικονομία.

O εθελοντισμός

Οι αξίες της Τράπεζας καθοδηγούνται από τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου διατηρεί μακρά ιστορία εθελοντισμού στην κοινωνία. Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά και να συνεργάζονται σε διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες της Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας ότι οι αξίες που ενσταλάζονται στην κουλτούρα ενός οργανισμού μπορούν να είναι μόνο οι ίδιες αξίες που τηρούν οι άνθρωποί του.

Η Τράπεζα Κύπρου αποδεικνύει μέσα από δεκαετίες ότι είναι και παραμένει ένας ενεργός και δραστήριος πολίτης που τιμά και εκτιμά την κοινωνία, το κοινωνικό σύνολο και όσους έχουν πραγματικά την ανάγκη της.