Επιχειρείν

Η Κύπρος βελτιώνει τη θέση της στη διεθνή ανταγωνιστικότητα

Η μακροοικονομική σταθερότητα
και το χρηματοοικονομικό σύστημα
στηρίζουν την αναβάθμισή της σε καλύτερη θέση

Η Κύπρος, έντεκα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, κατάφερε να ανακάμψει και να εξασφαλίσει μιαν αξιοπρεπή θέση στον παγκόσμιο χάρτη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Κατέλαβε την 44η θέση στον νέο δείκτη του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ για το 2018 από το σύνολο 140 χωρών, με βαθμολογία που ανέρχεται στο 65.6.

Ειδικότερα, η Κύπρος βελτίωσε τη θέση της σε δυο βασικούς τομείς ως προς την ανταγωνιστικότητά της για το 2018. Ο πρώτος αφορά τη μακροοικονομική σταθερότητά της (μεταπήδησε από την 63η στην 43η θέση) και ο δεύτερος το χρηματοοικονομικό σύστημα (κατατάχθηκε από την 95η στη 76η θέση). Οι κατατάξεις αυτές επιβεβαιώνουν τη δουλειά που έγινε στους δυο αυτούς βασικούς τομείς της οικονομίας και τη σημαντικότητα των αποφάσεων και μέτρων που έχουν ληφθεί. Οι αναβαθμίσεις αυτές έχουν επίσης ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς μέχρι πέρσι η κατάταξη της χώρας μας παρέμεινε χαμηλή σε αυτούς τους τομείς.

Οι διεθνείς αυτές κατατάξεις εξάγονται μέσα από τα πορίσματα της έκθεσης «The Global Competitiveness Report 2019», η οποία κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, γνωστό ως «Φόρουμ του Νταβός».

Μιχάλης Περσιάνης

O Mιχάλης Περσιάνης, Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, η οποία είναι εκ των συνεργατών στην Κύπρο τού Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, σχολιάζει: «Η Έκθεση αποτελεί σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για την υγεία της οικονομίας και της πολιτείας μας. Η συγκριτική μας θέση έχει φέτος παραμείνει σταθερή, με μια μικρή μάλιστα αύξηση στη βαθμολογία μας. Η έκθεση καταγράφει μεν σημαντική βελτίωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη μακροοικονομική σταθερότητα, αλλά ταυτόχρονα καταγράφονται άλλες ανάγκες, τις οποίες έχουμε ως κοινωνία συζητήσει πολλές φορές: Η συνδεσιμότητα, η ψηφιακή ετοιμότητα, η διάθεση για αλλαγή και η προώθηση της καινοτομίας καθρεφτίζουν τη σκληρωτική κατάσταση, την οποία όλοι μας σχολιάζουμε. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα οφείλει να βελτιώσει περαιτέρω τη βαθμολογία του, αλλά την ίδια στιγμή είναι πλέον επείγουσα η ανάγκη για βελτίωση των δεδομένων στο επίπεδο της ψηφιακής οικονομίας, της ευελιξίας των θεσμών και της ετοιμότητάς μας για γενικότερες αλλαγές».

Μιχάλης Περσιάνης: «Είναι πλέον επείγουσα η ανάγκη για βελτίωση των δεδομένων στο επίπεδο της ψηφιακής οικονομίας και της ευελιξίας των θεσμών»

Ποιότητα, Προσδόκιμο υγιούς ζωής

Όπως καταδεικνύεται μέσα από την έκθεση, η Κύπρος κατατάσσεται στην 44η θέση ανάμεσα σε 141 χώρες σε σχέση με την ανταγωνιστικότητά της. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι βελτίωση έχει σημειωθεί και στον τομέα της υγείας, κυρίως σε σχέση με το προσδόκιμο υγιούς ζωής (που για την Κύπρο βρίσκεται στα 70 χρόνια), όπου η κατάταξη έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση (από την 26η θέση στη 13η θέση), στους θεσμούς (από 37η στη 31η θέση), ενώ μικρή είναι η βελτίωση στην καινοτομία (από 45η στην 43η θέση).

Ωστόσο ανησυχητική είναι η κατάταξη που έχει λάβει στην τεχνολογική ετοιμότητα (από την 33η στην 58η θέση).

Στη μεθοδολογία καταρτισμού του πίνακα, το Φόρουμ δίνει έμφαση στα στοιχεία που σχετίζονται με τον δυναμισμό μιας οικονομίας ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις, την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και της κοινωνικής συνοχής, τη διάθεση των επιχειρήσεων να καινοτομούν και την πορεία του συνολικού χρέους μιας χώρας.

Πέρσι, η Κύπρος κατετάγη και πάλι στην 44η θέση, ανάμεσα σε 140 χώρες, ως προς τον βαθμό ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Σε σύγκριση με τις χώρες μέλη της Ε.Ε., 22 χώρες παρουσιάζουν υψηλότερη βαθμολογία απ’ ό,τι η Κύπρος.

Η πρωτιά των χωρών

Η πρώτη δεκάδα στην κατάταξη της Έκθεσης του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ παρουσιάζει ανακατατάξεις.

Στην κορυφή της φετινής κατάταξης βρίσκεται η Σιγκαπούρη, που ξεπέρασε τις HΠΑ οι οποίες πέρασαν στη δεύτερη θέση. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Χονγκ Κονγκ, άλλη μια οικονομία της Ασίας.

Η Ολλανδία και η Ελβετία ακολουθούν. Στην 6η θέση κατατάσσεται η Ιαπωνία. Άλλες τέσσερεις ευρωπαϊκές οικονομίες, η Γερμανία, η Σουηδία, η Βρετανία και η Δανία συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Η κατάταξη ως προς την ανταγωνιστικότητά τους γίνεται με βάση τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία της κάθε χώρας και συνεντεύξεις με στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών διεθνώς. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιούνται μέσω ενός δικτύου εταίρων του Φόρουμ σε κάθε χώρα για τις οποίες συλλέγονται στοιχεία.

Η έκθεση εκτιμά τη συγκριτική ικανότητα των οικονομιών του κόσμου να επιτύχουν διατηρήσιμη ανάπτυξη. Παλαιότερα, έδινε μεγαλύτερη σημασία στο μακροοικονομικό περιβάλλον, όμως πρόσφατα έχει ενισχύσει τους δείκτες που αφορούν το μικροοικονομικό επίπεδο, δηλαδή το επίπεδο της επιχείρησης. Έτσι, αναγνωρίζει τη σημαντικότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν σε μια οικονομία, και την ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Σημειώνεται εδώ ότι η εθνική ανταγωνιστικότητα δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος (zero sum game), δηλαδή όλες οι χώρες μπορούν να κινηθούν στο μέγιστο της βαθμολογίας χωρίς να επηρεάζουν την κατάταξη των άλλων χωρών.

Για την κατάρτιση του GCI, το WEF μετρά τις επιδόσεις των χωρών σε βασικούς πυλώνες ανταγωνιστικότητας.

Οι κύριοι πυλώνες ανταγωνιστικότητας είναι:

Θεσμικό περιβάλλον (Enabling Environment)

Το θεσμικό περιβάλλον καλύπτει τομείς όπως τους θεσμούς, υποδομές, τεχνολογική αναβάθμιση και μακροοικονομική σταθερότητα.

Ανθρώπινο Κεφάλαιο (Human Capital)

Το ανθρώπινο κεφάλαιο καλύπτει τους τομείς υγείας και δεξιοτήτων.

Αγορές (Markets)

Ο τομέας των αγορών καλύπτεται από τους τομείς αγοράς προϊόντων, αγοράς εργασίας, οικονομικού συστήματος και μεγέθους αγοράς.

Οικοσύστημα καινοτομίας (Innovation Ecosystem)

Το οικοσύστημα καινοτομίας καλύπτεται από τους τομείς επιχειρηματικού δυναμισμού και δυνατότητας για καινοτομία.

Στην Κύπρο εταίροι του Φόρουμ είναι ο Μιχάλης Περσιάνης και ο Κυριάκος Αντωνίου από την Τράπεζα Κύπρου και ο Πάμπος Παπαγεωργίου από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.