Όταν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ διευκολύνουν την τουρκική αρπακτικότητα στο αέριο…

Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ όπως και παλαιότερες του Αβ. Νεοφύτου, πρώτον, δυναμιτίζουν όλες τις ενεργειακές συμφωνίες, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με γειτονικές χώρες. Δεύτερον, επιχειρούν να εξουδετερώσουν τον αγωγό East-Med για μεταφορά αερίου από την Κύπρο προς Κρήτη, Ιταλία και ευρωπαϊκές χώρες. Τρίτον, εκχωρούν ρόλο και δικαιώματα -τα οποία ΔΕΝ έχει- στην Τουρκία επί των κυπριακών υδρογονανθράκων

Δεν πρόκειται μόνο για ανίερη συνεργασία. Ήδη σχηματοποιήθηκε αντεθνική και καταστροφική συμμαχία ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ με τρεις στόχους. Πρώτον, να επιβάλουν την αγγλοτουρκοδιζωνική ως δήθεν λύση σωτηρίας της Κύπρου από την τουρκική επιθετικότητα. Δεύτερον, διά της τουρκοδιζωνικής, να παραδώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού την καταστήσουν και διά της υπογραφής τους, «εκλιπούσα», σε μια νέα τουρκοκρατία. Τρίτον, να διευκολύνουν την τουρκική αρπακτικότητα, όπως αυτή εκφράζεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, διά της κατασκευής αγωγού αερίου προς την Τουρκία.

Παρά την 3η και 4η τουρκική εισβολή και κατοχή του 44%, καθ’ ομολογίαν Αναστασιάδη, της κυπριακής ΑΟΖ, την πολιορκία της Κύπρου από τον τουρκικό στόλο και την επέκταση του Αττίλα και στο έδαφος, το θλιβερό τρίδυμο: Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ και Άντρος επιμένουν να θέλουν συνομιλίες. Τη φορά αυτή όχι με ένα πιστόλι αλλά ολόκληρο τον τουρκικό στόλο και τον Αττίλα στον κρόταφο.

Το ανεδαφικό επιχείρημά τους είναι ότι με τον καθορισμό των «όρων αναφοράς», δηλ. τη συνομολόγηση ενδιάμεσης συμφωνίας, και την επανέναρξη των συνομιλιών, η Τουρκία θα τερματίσει την εισβολή και κατοχή της ΑΟΖ μας και θα συναινέσει σε λειτουργική, βιώσιμη και δημοκρατική, ευρωπαϊκή λύση με τη μετεξέλιξη, δήθεν, της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα «κανονικό κράτος».

Πρόκειται για απίστευτο και χοντρό δούλεμα όσων αφελών ακόμα πιστεύουν σε αυτές τις καραμπινάτες ανοησίες, ειδικά του προέδρου του ΔΗΣΥ και του ΓΓ του ΑΚΕΛ. Οι δύο αυτοί πολιτικοί φαίνονται να μη ακούν τι οι Τούρκοι εξαγγέλλουν και υλοποιούν, να μη καταλαβαίνουν και να μη συνειδητοποιούν την έκταση, την ένταση και την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Κάθε μέρα οι Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Ακάρ με τους εδώ Τ/κ πράκτορες της κατοχής, βροντοφωνάζουν ότι ΔΕΝ θέλουν λύση αλλά διάλυση και εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφού απέρριψαν ακόμα και την ιδέα περί δύο κρατών την οποία, κατ’ ισχυρισμόν Τσαβούσογλου, κατέθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, έχουν πετύχει να υποβιβάσουν το Κυπριακό πρώτα σε επίπεδο δύο δήθεν διαπληκτιζόμενων κοινοτήτων και τώρα σε διαφορά διαμοιρασμού του φυσικού αερίου.

Ποιοι διευκολύνουν την Τουρκία για την αρπαγή του φυσικού αερίου; Πρώτος ο Ν. Αναστασιάδης! Σε συνέντευξή του (19.9.2011), είχε μιλήσει για την πιθανότητα διοχέτευσης κυπριακού φυσικού αερίου διά της Τουρκίας προς την Ευρώπη: «Ο αγωγός Ναμπούκο είναι ο πλησιέστερος, προκειμένου να διοχετεύεται το αέριο από την Κύπρο προς την Ευρώπη. Σήμερα φαίνεται να είναι ασύμφορος. Μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, που θα ξεπερνούσε τα υφιστάμενα προβλήματα, πιθανόν να οδηγούσε όχι μόνο στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, αλλά την ίδια ώρα θα ήταν και προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας».

Δεύτερος, ο Αβ. Νεοφύτου διευκολύνει την τουρκική αρπακτικότητα. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΚΕΒΕ και του ΟΠΕΚ (5.12.2013), δήλωσε πως «δεν πρέπει να αποκλείσουμε, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, τη διασύνδεση, διά υποθαλάσσιου αγωγού, Κύπρου και Τουρκίας». Στις 15.12.2015 προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Σόλωνα Κασίνη. Το ΑΚΕΛ δεν έμεινε πίσω σε γλοιώδες καλόπιασμα της Τουρκίας. Ας θυμηθούμε:

Τον Ιανουάριο του 2016, αντιπροσωπία του κόμματος συναντήθηκε με τον ΥπΕξ της Τουρκίας, Τσαβούσογλου. Ιδού τι ο Άντρος επιβεβαίωσε, μιλώντας το περ. Σάββατο (5.10.2019), ενώπιον του 4ου ετήσιου συνεδρίου «Η Αριστερά και το Κυπριακό», για όσα, τότε, είπε στον Τσαβούσογλου:

«Βοηθήστε μας να λύσουμε το Κυπριακό και τότε είμαστε έτοιμοι ως κόμμα να θέσουμε προς συζήτηση δύο ζητήματα, το φυσικό αέριο που θα παράγει η Κυπριακή Δημοκρατία να συζητήσει μαζί σας το ενδεχόμενο πώλησής του», προσθέτοντας ότι «η αντίδρασή του ήταν άμεση: Όσο παράγετε είμαστε έτοιμοι να το αγοράσουμε». «Εμείς», πρόσθεσε ο Α. Κυπριανού, «δεν είχαμε ένσταση να συζητηθεί και να μελετηθεί το ενδεχόμενο να γίνει ένας αγωγός, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τις χώρες της περιοχής, στην Κύπρο και από την Κύπρο μέσω Τουρκίας στην ΕΕ, τα Βαλκάνια και άλλους προορισμούς».

Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ όπως και παλαιότερες του Αβ. Νεοφύτου, πρώτον, δυναμιτίζουν όλες τις ενεργειακές συμφωνίες, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με γειτονικές χώρες. Δεύτερον, επιχειρούν να εξουδετερώσουν τον αγωγό East-Med για μεταφορά αερίου από την Κύπρο προς Κρήτη, Ιταλία και ευρωπαϊκές χώρες. Τρίτον, εκχωρούν ρόλο και δικαιώματα -τα οποία ΔΕΝ έχει- στην Τουρκία επί των κυπριακών υδρογονανθράκων.

Τέταρτον, καθιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία όμηρο των αρπακτικών απαιτήσεων της κατοχικής χώρας. Πέμπτον, ενισχύουν την τουρκική αποθράσυνση να ελέγξει, σε πρώτο στάδιο και, ακολούθως, να αρπάξει το κυπριακό φυσικό αέριο. Έκτον, υπονομεύουν την επίσημη θέση της Λευκωσίας ότι η λύση του Κυπριακού δεν συναρτάται ούτε και εξαρτάται από το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έβδομον, συντρίβουν τον ενεργειακό ομφάλιο λώρο Κύπρου-Ελλάδος.