Θησαυρός Αγωνιστικής Δράσης

Ο αγωνιστής Ρένος Λυσιώτης προίκισε το Μουσείο Αγώνος ΕΟΚΑ με τα ιστορικά του κειμήλια

Στιγμές εθνικής ανάτασης έζησαν, στις 20 Νοεμβρίου, όσοι είχαν την τύχη να παραστούν στην παράδοση του «Θησαυρού της Ζωής» του λαμπρού αγωνιστή Ρένου Λυσιώτη στο Μουσείο Αγώνος ΕΟΚΑ. Ενός «Θησαυρού» μεγάλης ιστορικής αξίας, που περιλαμβάνει ένα υλικό που ο ίδιος συνέλεξε, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Βρετανών κατακτητών, ενώ ήταν δεσμώτης στα κακόφημα Κρατητήρια Πύλας.

Η παράδοση του «Θησαυρού» έγινε στις 20 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Αγώνος ΕΟΚΑ, σε ατμόσφαιρα εθνικής ανάτασης και περηφάνιας. Ο δωρητής αγωνιστής, σε παλμώδη ομιλία του, φανερά συγκινημένος, τόνισε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής: «Όταν φούντωσε στην ψυχή μου ο μεγάλος έρωτας της λευτεριάς με τον Αγώνα της ΕΟΚΑ, άρχισα να μαζεύω ό,τι υπό τις περιστάσεις ήταν δυνατό. Ό,τι δεν απαγόρευε η μυστικότητα που υπαγόρευε ο αγώνας μας και παράλληλα να καταγράφω αισθήματα και γεγονότα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα πολύτιμο για μένα αρχείο, το οποίο συχνά φυλλομετρούσα τα τελευταία 60 χρόνια, για να θυμάμαι και να ξαναζώ στιγμές υπερηφάνειας. Τα ιερά αυτά κειμήλια είναι ένα κομμάτι της ζωής μου. Τώρα, όμως, που ο χρόνος βαραίνει πια τους ώμους μου, ένιωσα πως τα κειμήλια αυτά δεν ανήκουν μόνο σε μένα, αλλά ότι πρέπει να είναι ένα κομμάτι Ιστορίας για όλους. Ιδιαίτερα για τις νέες γενιές του τόπου μας και του Ελληνισμού ολόκληρου. Για να γνωρίσουν τη δική μας γενιά και να μπορούν να περηφανεύονται πως οι Έλληνες της Κύπρου δεν δείλιασαν, δεν έσκυψαν κάτω από την μπότα της βρετανικής αυτοκρατορίας, παρά στάθηκαν με σθένος και ψυχή ελληνική, με ομόνοια και αυταπάρνηση και αλύγιστοι αντιμετώπισαν τις αγχόνες, τα βασανιστήρια και τις κακουχίες σε φυλακές και κρατητήρια».

Συνεχίζοντας την παλμώδη ομιλία του, που κατασυγκίνησε όσους είχαν την τύχη να παραστούν στην εθνική εκείνη μυσταγωγία, ο Ρένος Λυσιώτης φανερά συγκινημένος εξιστόρησε το καθένα από τα κειμήλια του πλούσιου Θησαυρού του και τόνισε: «Σας παραδίδω τον δικό μου θησαυρό, ένα κομμάτι της ζωής μου. Παραλάβετέ τον και τοποθετήστε τον για φύλαξη και προβολή. Εύχομαι οι νέες γενιές να μάθουν να αγαπούν την Πατρίδα με την ίδια φλόγα, την ίδια αφοσίωση, όπως η δική μας γενιά».

Παραλαμβάνοντας τον Θησαυρό ο επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Αγώνος ΕΟΚΑ, Ανδρέας Κάρυος, χαρακτήρισε την προσφορά ως μια ευκαιρία να διατηρηθούν παντοτινά τα ιστορικά κειμήλια του Ρένου Λυσιώτη. O διευθυντής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης Δημήτρης Νικολάου επισήμανε ότι η προσφορά του Ρένου Λυσιώτη αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές και ο συντονιστής προγραμμάτων της European, Ζάχος Πολυβίου, σημείωσε ότι από την ψηφιακή βιβλιοθήκη η πιο επισκεπτόμενη συλλογή μέχρι 20 Νοεμβρίου ήταν του Ρένου Λυσιώτη. Τέλος, ο Δήμαρχος Λύσης Αντρέας Καουρής εξέφρασε εκ μέρους των συνδημοτών του περηφάνια για την αγωνιστική δράση του δικού τους Ρένου Λυσιώτη και ευγνωμοσύνη για την προσφορά των κειμηλίων του στο Μουσείο Αγώνος ΕΟΚΑ.