Επιχειρείν

Το ΙDEA βάζει την Κύπρο στον χάρτη της ευρωπαϊκής καινοτομίας

Πρώτο βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «European Enterprise Promotion Awards»

Mια μικρή χώρα απέδειξε πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει όταν υπάρχουν άνθρωποι με όραμα, με στρατηγική, με στόχους. Όταν υπάρχει πάθος για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, πίστη στους νέους ανθρώπους. Αυτό απέδειξε και το Κέντρο Καινοτομίας IDEA καταλαμβάνοντας το πρώτο βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «European Enterprise Promotion Awards», στην κατηγορία «Επενδύοντας στις Επιχειρηματικές Ικανότητες».

Η Διευθύντρια του Κέντρου, Αγγέλα Παναγιώτου, παραλαμβάνοντας το βραβείο, είπε: «Είμαι περήφανη που φέρνουμε πίσω στη χώρα μας αυτήν την εξαιρετική ευρωπαϊκή διάκριση. Είμαι περήφανη που έχουμε δείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν είναι το μέγεθος της χώρας που μέτρα, αλλά το μέγεθος του οράματος, της σκληρής δουλειάς και συνεργασίας. Είμαι περήφανη που έχουμε αποδείξει στους Κύπριους συμπατριώτες μας ότι μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ ψηλά επίπεδα και στον τομέα καινοτομίας & επιχειρηματικότητας».

Συνέπεια 5 χρόνων

Η βράβευση του Κέντρου δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Έρχεται να επιβραβεύσει τη συνεπή δουλειά πέντε χρόνων, που υποστηρίχθηκε με συστατικές επιστολές από το Υπουργείο Εξωτερικών, τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τον οργανισμό Invest Cyprus, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, τις πρεσβείες της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, οι οποίοι αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια για το Κέντρο και τη συνεργασία μαζί του καθώς και για το έργο που επιτελεί, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό.

Η δουλειά ήταν επίπονη και ξεκίνησε εδώ και καιρό. Μια αίτηση υποβολής συμμετοχής με τεκμηριωμένα στοιχεία και συνοδευτικά φιλμάκια στήριξαν την υποψηφιότητα. Με την αίτηση παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την πρωτοβουλία, οι στρατηγικοί της στόχοι, το όραμα και οι σκοποί και οι κύριες προκλήσεις όπως η ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος σκέψης στην Κύπρο για την καινοτομία και να διαδοθεί το οικοσύστημα. Επίσης παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες για τα επιτεύγματα του Κέντρου όλα αυτά τα χρόνια, και τα αποτελέσματα των διαφόρων συνεργασιών - συνεργειών, με ένα καταληκτικό συμπέρασμα: «Το IDEA έχει λανσάρει πάνω από 30 νέα προϊόντα και υπηρεσίες, πρόσφερε απλές αλλά καινοτόμες λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων».

Η Κύπρος στον παγκόσμιο χάρτη

Η Διευθύντρια του IDEA, Αγγέλα Παναγιώτου, κληθείσα να σχολιάσει τη βράβευση του IDEA, μας αναφέρει: «Είναι με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που είδαμε το IDEA και γενικότερα την Κύπρο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Επιβραβεύτηκε η συνέπεια και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός όλων εμάς που εργαζόμαστε για το Πρόγραμμα αυτό και μέσω εμάς η Κύπρος. Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν με πάθος και συνέπεια για την επιτυχία, και τις ευχαριστίες μας στην Τράπεζα Κύπρου που μας στηρίζει διαχρονικά καθώς και σε όλους τους στρατηγικούς μας εταίρους. Όραμά μας είναι να δούμε πιο πολλές start - ups να κατατάσσονται επάξια σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάπτυξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, μέσω στήριξης των κυπριακών νεοφυών επιχειρήσεων, φιλοδοξώντας να συμβάλουμε σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας».

Επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου σε μήνυμά του προς το προσωπικό αναφέρθηκε στη βράβευση και είπε: «Μία σημαντική διάκριση είναι πάντα και μια μεγάλη πρόκληση. Είναι ένας πολύ καλός λόγος, για να μας ωθήσει να προχωρήσουμε ακόμη ένα βήμα μπροστά. Είναι η επιβράβευση στη δουλειά μας και στις καθημερινές μας προσπάθειες, ως ομάδα. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να αισθανόμαστε περήφανοι, με τη νέα εξαιρετικά σημαντική διάκριση που έχει επιτύχει το Κέντρο Καινοτομίας IDEA, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του European Commission: European Enterprise Promotion Awards, στην κατηγορία ‘‘Επενδύοντας στις Επιχειρηματικές Ικανότητες’’.

Το Κέντρο ξεχώρισε ανάμεσα σε 260 αιτήσεις από 29 χώρες, κατάφερε να κερδίσει την Ιταλία και Πορτογαλία και κατόρθωσε, την περασμένη Τρίτη το βράδυ, να εντάξει την Κύπρο στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη της καινοτομίας, σε μια περίοπτη θέση.

Εκκολαπτήριο- επιταχυντής

Το IDEA είναι κέντρο καινοτομίας και εκκολαπτήριο-επιταχυντής για νεοφυείς επιχειρήσεις. Είναι η μόνη ολοκληρωμένη, μη κερδοσκοπική και μεγαλύτερη πρωτοβουλία στην Κύπρο, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα της υποστήριξης προς τις καινοτόμες Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ευκαιρίες χρηματοδότησης για νεοφυείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εισροή επενδυτικών κεφαλαίων (angel investments). Συνεργάζεται στενά με διπλωματικά σώματα ξένων χωρών στην Κύπρο και τις πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Συνδέεται επίσης με όλα τα κυπριακά πανεπιστήμια. Μέχρι στιγμής έχει στηρίξει 48 νέες επιχειρήσεις, έχει δημιουργήσει πέραν των 70 θέσεων εργασίας, έχει εκπαιδεύσει περισσότερες από 350 γυναίκες και έχει εργαστεί με πέραν των 4.000 μαθητών. Επίσης έχει συμβάλει στην καλλιέργεια κουλτούρας αφιλοκερδούς προσφοράς (giving back) στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου.

Η Τράπεζα Κύπρου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του Κέντρου, όπως και άλλοι εταίροι του, και πρόθεση είναι η συνέχιση της στήριξης επενδύοντας σε νέους ανθρώπους και στην καινοτομία.

H νέα διάκριση θα συμπληρώσει μία σειρά από άλλες σημαντικές διεθνείς και τοπικές διακρίσεις, που αναδεικνύουν το έργο και τη δράση του IDEA και τον ηγετικό ρόλο που κατέχει στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Άλλες βραβεύσεις

Συμμετείχε μετά από πρόσκληση του State Department στο πρόγραμμα ‘‘Entrepreneurship as the Engine of Prosperity & Stability: Small Business Development’’, διάρκειας 3 εβδομάδων, σε 5 Πολιτείες των ΗΠΑ.

  • Τo 2018 αναδείχθηκε Εθνικός Νικητής στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης Επιχειρηματικότητας στην κατηγορία ‘‘Προώθηση του Επιχειρηματικού Πνεύματος’’.
  • Προσκλήθηκε και προέβαλε τη Λευκωσία ως ‘‘Πόλη για Startups’’ στο Διεθνές Συνέδριο Me-Convention - SXSW στη Φρανκφούρτη.
  • Συμμετείχε στο Europe-India Innovation Partnership που διοργάνωσαν στο Νέο Δελχί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κυβέρνηση της Ινδίας, με τη συμμετοχή 15 ευρωπαϊκών χωρών και 15 εκκολαπτηρίων από ολόκληρη την Ινδία.
  • Εξασφάλισε Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία ‘‘Αριστεία στη Συνεργασία’’ και Αργυρό στην κατηγορία ‘‘Cause Advocacy’’ στα Cyprus Responsible Business Awards 2019.
  • Διοργάνωσε τρεις Εθνικές επιχορηγημένες αποστολές στο Ισραήλ στο DLD Innovation Festival, για ανερχόμενους νέους-επιχειρηματίες και έχει συνδιοργανώσει άλλες δύο στο Websummit στη Λισαβόνα, μαζί με το Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας και το Invest Cyprus.

Το IDEA αποτελεί προσφορά Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου και του Cyprus International Institute of Management και στηρίζεται από στρατηγικούς εταίρους, όπως η Deloitte, η Leo Burnett και το δικηγορικό γραφείο Lellos P. Demetriades.