Τακτικισμός και η «Ιφιγένεια εν τη αυλή του Προεδρικού»

Η τραγωδία την οποία ζούμε δεν έχει, δυστυχώς, «από μηχανής θεόν», από τον οποίο να αναμένει κανείς την κάθαρση, όπως αυτή στο τέλος επέρχεται στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Διότι ένας είναι ο Θεός και ακούει στο όνομα Αναστασιάδης και ένας είναι ο προφήτης του και ακούει στο όνομα Αβέρωφ. Είναι, λοιπόν, ματαιοπονία να αναμένουμε τον «από μηχανής Θεόν» για μια κάθαρση

Η διακυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια σκέτη τραγωδία. Τα τραγικά στοιχεία της είναι η διαπλοκή, το βόλεμα, η διαφθορά, η εξόφληση εκλογικών χρεών, η μεγιστοποίηση του ρουσφετιού και των χαριστικών διορισμών και όλα τα συνεπακόλουθα κακά. Η μεγαλύτερη, όμως, τραγωδία είναι η διαχείριση του εθνικού θέματος, που λίγα μόνο βήματα του απέμειναν μέχρι την πλήρη παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία.

Η τραγωδία την οποία ζούμε δεν έχει, δυστυχώς, «από μηχανής θεόν», από τον οποίο να αναμένει κανείς την κάθαρση, όπως αυτή στο τέλος επέρχεται στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Διότι, ένας είναι ο Θεός και ακούει στο όνομα Αναστασιάδης και ένας είναι ο προφήτης του και ακούει στο όνομα Αβέρωφ. Είναι, λοιπόν, ματαιοπονία να αναμένουμε τον «από μηχανής θεόν» για μια κάθαρση.

Η δική μας τραγωδία, όμως, βρήκε την Ιφιγένειά της. Όχι την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», αλλά την Ιφιγένεια - Υπουργό, Βασιλική Αναστασιάδου, εν τη αυλή του Προεδρικού. Δεν γνωρίζω προσωπικά την κ. Αναστασιάδου. Την γνώρισα, όταν ο ΠτΔ την διόρισε, πριν από 19 μήνες, Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Δεν ήταν ώς τότε πολιτικό πρόσωπο και προπάντων δεν ήταν κομματικό στέλεχος. Έτσι, κρίναμε ότι ο ΠτΔ την θεωρούσε ικανή και της ανέθεσε το σημαντικό Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Δεν είμαι ειδικός, ούτε και έχω μελετήσει το έργο της για να κρίνω την επίδοσή της στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η κοινή εμπειρική αντίληψη, όμως, λέει ότι η κ. Αναστασιάδου δεν υστέρησε έναντι των άλλων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού ανάμεσά τους υπήρχαν πρόσωπα που κατηγορήθηκαν ότι δεν είχαν ευαισθησία στην ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ή συνέδεσαν το όνομά τους με άστοχες ενέργειες, ή έχασαν το χαλλούμι, ή δεν έκαμαν κάτι για τον Ακάμα και τις χελώνες του. Η κ. Αναστασιάδου δεν είχε κανένα βαρίδιο, που να τη δυσκολεύει στην υπουργική της θητεία. Αντίθετα, είχε μικρότερης διάρκειας παρουσία στον υπουργικό θώκο, έναντι άλλων καρεκλοκένταυρων. Έτσι, λογικά, σχεδόν κανένας δεν ανέμενε την αντικατάστασή της. Άλλο, όμως, η λογική και άλλο οι τακτικισμοί Αναστασιάδη.

Η Κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε τις παρενέργειες τής απόφασής της για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πολλοί δήμοι πρέπει να καταργηθούν. Πρέπει να συγχωνευτούν δήμοι και να δημιουργηθούν, έτσι, μεγαλύτεροι και λιγότεροι. Και έτσι άρχισαν οι ανταρσίες. Όλοι οι δήμαρχοι των δήμων που θα καταργούνταν, άρχισαν να διαμαρτύρονται για το βασίλειό τους που θα έχαναν. Η Κυβέρνηση έπρεπε να αποπυροδοτήσει της αντιδράσεις. Μια, όμως, αντίδραση ήταν η ισχυρότερη και είχε και τα ισχυρότερα επιχειρήματα και ερείσματα. Και μάλιστα είχε μαζί της και στρατηγικούς συναγωνιστές, που οργάνωναν μεθοδικά την αντίδραση και τη διαμαρτυρία τους. Μέχρι δημοσιεύσεως μισής σελίδας στις εφημερίδες είχαν φτάσει. Η αντιμετώπισή τους ήταν η πιο δύσκολη. Αν αυτή η αντίδραση αποπυροδοτείτο, οι άλλες αντιδράσεις θα αποπυροδοτούνταν από μόνες τους. Αντίθετα, αν γινόταν αποδεκτή η δική τους άποψη, τότε οι άλλες αντιδράσεις θα έπαιρναν μπουρλότο.

Ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης πήγαινε από αναβολή σε αναβολή. Το ίδιο και η ανακοίνωση του σχεδίου για συνένωση των δήμων. Ώσπου, πια, τα θέματα δεν έπαιρναν άλλη αναβολή. Τη Δευτέρα θα ανακοινώνονταν οι νέοι δήμοι.

Την Κυριακή, ο μέγας τακτικιστής ΠτΔ εφάρμοσε μια φαεινή ιδέα τακτικισμού, που γυρόφερνε για μέρες στο μυαλό του, γιατί αφέθηκαν να διαρρεύσουν και κάποια ονόματα. Την Κυριακή το πρωί, μετά τον εκκλησιασμό, κάλεσε τον… μάντη Κάλχα και του είπε να στήσει τον βωμό στην αυλή του Προεδρικού, για να θυσιάσει την Ιφιγένεια και να φυσήξει ο ούριος άνεμος του ανασχηματισμού του Υπουργικού Συμβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την ίδια ώρα που ο Κάλχας σήκωνε το μαχαίρι, ένας ούριος άνεμος σηκώθηκε και, από τη μαρίνα της Αγίας Νάπας, άρπαξε το καράβι του Δημάρχου Καρούσου και το έφερε δίπλα στα λεωφορεία, απ’ όπου κατέβασαν, άρον-άρον, την κ. Αναστασιάδου, πριν ακόμα τελειώσουν οι κατακυρώσεις στις εταιρείες λεωφορείων.

Ο ΠτΔ είπε στον κ. Καρούσο: «Τέκνον μου, άσε τις βάρκες στη Μαρίνα της Αγίας Νάπας και ανάλαβε τα λεωφορεία όλης της Κύπρου. Σε ανακηρύττω Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων». Η αντίδραση κόπασε. Στην Αγία Νάπα, τώρα, θα ασχολούνται με την εκλογή δημάρχου.

΄Ετσι, ολόκληρος ο κυπριακός λαός είδε πώς ο «από μηχανής Θεός» έλυσε την τραγική κατάσταση που αντιμετώπιζε το Υπουργείο Εσωτερικών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Νουρής, που για μήνες περίμενε στην ουρά, δεν θα έχει να αντιμετωπίσει την οργή του Γιάννη Καρούσου. Τώρα, πια, είναι συνάδελφοι. Τακτικιστή, Νίκο Αναστασιάδη, σου βγάζω το καπέλο.