Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

ART AERI: Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά ή Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα, είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο. Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο, παρόλο που και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάιρο θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.

Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565 μ.X., ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο όπου βρισκόταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους. Από τις σωζόμενες μέχρι σήμερα επιγραφές, οι οποίες μνημονεύουν τον Ιουστινιανό και τη Θεοδώρα, διαπιστώνεται ότι το τείχος και ο ναός κτίστηκαν το 557 μ.Χ., μετά τον θάνατο της Αυτοκράτειρας.

Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτιναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του, που περιγράφει τα δικαιώματα των χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς. Τους απάλλαξε συγχρόνως από κινδύνους και καταστροφές. Ο «Αχτιναμές» αποτέλεσε για τους ερευνητές του αιώνα σημείο αντιλεγόμενο, γιατί άλλοι υποστήριξαν την γνησιότητά του και άλλοι τον θεώρησαν μεταγενέστερο του 900 μ.Χ., ιδιαίτερα αραβολόγοι. Αντίγραφα του «Αχτιναμέ» σώζονται μέχρι σήμερα στη Μονή.

Η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρόγραφων και Κωδίκων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού. Ο «Σιναϊτικός κώδικας», που περιέχει το ελληνικό κείμενο της Αγίας Γραφής και χρονολογείται από τα μέσα του 4ου αιώνα και που βρισκόταν αρχικά στη μονή ώς τον 19ο αιώνα, τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Η βιβλιοθήκη θεωρείται μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο. Ο πλούτος της βρίσκεται κυρίως στα 4.500 χειρόγραφα, από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία είναι Ελληνικά, αλλά και Αραβικά, Συριακά και Αιγυπτιακά.

Στο μοναστήρι βρίσκονται επίσης εικόνες, οι παλαιότερες από τις οποίες είναι του 5ου και του 6ου αιώνα. Κατά αυτή τη περίοδο διετέλεσε ηγούμενος της μονής ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ο λεγόμενος «της Κλίμακος». Η πινακοθήκη στεγάζει ένα μικρό αλλά εκλεκτό τμήμα της τεράστιας συλλογής των εικόνων. Από τις 2.000 περίπου, που αποτελούν ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά 15 αιώνων, 90 εικόνες μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας ξεχωρίστηκαν και αποτέλεσαν την συλλογή της πινακοθήκης, στον Νάρθηκα του Καθολικού, όπου αντιπροσωπεύονται ιστορικά και τεχνοτροπικά όλες οι σχολές και οι τάσεις της Βυζαντινής Τέχνης. Εικόνες από τον 6ον ώς τον 10ον αιώνα κηρόχυτες, Ελληνικές, Γεωργιανές, Συριακές, Κοπτικές, Βυζαντινές από τον 11ον ώς τον 15ον αιώνα, του 16ου αιώνα, αντιπροσωπευτικά δείγματα της Κρητικής Σχολής και των μεταγενέστερων μεταβυζαντινών αιώνων.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία

Υποστηρίξτε τη