Αναλύσεις

Νεκρανάσταση της «Τουρκικής Ταξιαρχίας της Εκδίκησης»

Σύμφωνα με έγγραφα μυστικών πληροφοριών που αποκάλυψε η Nordic Monitor, η «Τουρκική Ταξιαρχία της Εκδίκησης» δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό σημαντικών πράξεων βίας για εκφοβισμό μειονοτήτων, οργανώσεων, εκκλησιών και θρησκευτικών χώρων στην Τουρκία μαζί με χριστιανούς ιεραποστόλους και αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα

Σε νεκρανάσταση της ακροδεξιάς υπερεθνικιστικής οργάνωσης «Τουρκική Ταξιαρχία της Εκδίκησης», της οποίας η αιματοβαμμένη δράση αγγίζει και την Κύπρο, προέβη η Κυβέρνηση Ερντογάν και οι πολιτικοί της σύμμαχοι. Τις πληροφορίες και το παρασκήνιο έφερε στο φως τις προηγούμενες μέρες το δίκτυο Nordic Monitor, το οποίο μάλιστα αποκάλυψε και σχετικά επίσημα έγγραφα της τουρκικής Κυβέρνησης, η οποία έδωσε νέα πνοή ζωής στην οργάνωση που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική τα προηγούμενα χρόνια από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Τουρκίας για τις επιθέσεις κυρίως σε Τουρκία και Κύπρο. Οι ηγετικές προσωπικότητες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια ερευνηθεί, στο πλαίσιο της καταστολής της ένοπλης ομάδας που είναι γνωστή ως «Τουρκική ταξιαρχία της Εκδίκησης» (Türk İntikam Tugayı), η οποία επίσης έχει και άλλα ονόματα, όπως η ομάδα των Τούρκων Επιδρομέων (Türk Akıncı Timi), απελευθερώθηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Τομείς δράσης

Σύμφωνα με έγγραφα μυστικών πληροφοριών που αποκάλυψε η Nordic Monitor, η «Τουρκική Ταξιαρχία της Εκδίκησης» δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό σημαντικών πράξεων βίας για εκφοβισμό μειονοτήτων, οργανώσεων, εκκλησιών και θρησκευτικών χώρων στην Τουρκία μαζί με χριστιανούς ιεραποστόλους και αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα. Πρόκειται για μια οργάνωση γνωστή από το 1970, η οποία χρησιμοποιείται ως προπέτασμα μυστικών δυνάμεων. Ευθύνεται για δολοφονίες επιστημόνων, συνδικαλιστών, διανοουμένων, επαναστατών, καθώς και για ανεξιχνίαστο πολιτικό έγκλημα στη νοτιοανατολική Τουρκία. Τα έγγραφα μάλιστα αναφέρουν πως μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας προσποιούνταν ότι δούλευαν για τις υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, τα αποδεικτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ομάδα διατηρούσε συνδέσμους με ενεργούς και συνταξιούχους αξιωματικούς στις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών και έλαβε κρυφά υποστήριξη για τις δραστηριότητές της.

Αρχηγοί της τουρκικής Αστυνομίας και εισαγγελείς, που διερεύνησαν την ακροδεξιά ομάδα, τιμωρήθηκαν με απόλυση και φυλάκιση, ενώ οι καταδικασμένοι εγκληματίες της οργάνωσης, οι οποίοι αποδείχθηκαν ότι είχαν εμπλακεί σε δεκάδες επιθέσεις στην Τουρκία και την Κύπρο, απελευθερώθηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία σκόπιμα προωθεί τον εθνικισμό και τη θρησκευτική ένταση στην Τουρκία και μεταξύ των τουρκικών κοινοτήτων της διασποράς στο εξωτερικό.

Δολοφονία στην Κύπρο

Ανάμεσα στα θύματα της δολοφονικής δράσης της «Τουρκικής Ταξιαρχίας της Εκδίκησης» ήταν και ο Τ/κ δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί, ο οποίος αρθρογραφούσε στην αριστερή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» και προσπάθησε ακόμα να διερευνήσει τη δράση των τουρκικών παρακρατικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ο Ανταλί μέσα από την αρθρογραφία είχε αποκαλύψει πληροφορίες για αρχαιοκαπηλία και λεηλασία της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα στα κατεχόμενα, στην οποία ήταν μπλεγμένος Τούρκος στρατηγός. Οι αποκαλύψεις ενόχλησαν το βαθύ κράτος της Άγκυρας, με αποτέλεσμα να αναλάβει δράση η ακροδεξιά οργάνωση «Τουρκική Ταξιαρχία της Εκδίκησης» και το Σάββατο 6 Ιουλίου 1996 να δολοφονήσουν τον Ανταλί έξω από το σπίτι του. Αν και η περίπτωση της δολοφονίας του Κουτλού Ανταλί ουδέποτε εξιχνιάστηκε από το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, κύριος ύποπτος θεωρείτο ο τότε Τούρκος Διοικητής της «Πολιτικής Άμυνας». Η κηδεία του Κουτλού Ανταλί το 1996 στα κατεχόμενα μετατράπηκε σε συλλαλητήριο οργής και καταδίκης του φασισμού.

Οργανώσεις όπως η «Τουρκική Ταξιαρχία Εκδίκησης», «Νέα Ταξιαρχία Εκδίκησης», «Ήρωες Ενδόξου Τουρκισμού», «Συμβούλιο Β. Κύπρου», «Συμβούλιο Εθνικής Ύπαρξης», «Κόκκινη Μηλιά» δρούσαν στην Κύπρο και στην περίοδο λίγο μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου το 1960 και έπαιξαν ένα παρασκηνιακό προβοκατόρικο ρόλο μαζί με την ΤΜΤ την περίοδο της τουρκοανταρσίας πριν και μετά το 1963.

Απειλές σε Τ/κ επιχειρηματία

Το 2012, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», με τίτλο «Έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις», αναφερόταν σε απειλητική επιστολή που έλαβε γνωστός Τ/κ επιχειρηματίας των κατεχομένων, ο Ιλχάν Μουσταφά Γενίαντα, με την οποία του ζητούσαν 100 χιλιάδες στερλίνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, την επιστολή υπογράφει η «ομάδα Τούγρα της Τουρκικής Ταξιαρχίας Εκδίκησης». Στην επιστολή αναφέρονται εθνικιστικά συνθήματα και εκφράσεις και το ποσό των 100 χιλιάδων στερλινών που απαιτείται για να συνεχίσει η «ταξιαρχία» τον δίκαιο, όπως ανέφερε, αγώνα της. Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι όσοι προδίδουν τον τουρκισμό τιμωρούνται.

Το αστυνομικό σημείωμα του 2010

Ένα αστυνομικό σημείωμα της 12ης Νοεμβρίου 2010 σχετικά με την TİT, που επικαλείται το Nordic Monitor, έδειξε ότι η ομάδα συμμετείχε επίσης σε οκτώ επιθέσεις στην Κύπρο από το 1989 έως το 2004, συμπεριλαμβανομένων των ανεπίλυτων επιθέσεων και δολοφονιών με στόχο όσους ήταν υπέρ της εξεύρεσης λύσης με την ε/κ πλευρά. «Το 2004 (λίγο πριν το Σχέδιο Ανάν) ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών C-4 στα κατεχόμενα μέσα σε ένα αυτοκίνητο που αναγνωρίστηκε ότι ανήκε σε μη εξουσιοδοτημένο υπάλληλο. Τίποτα δεν προέκυψε από την έρευνα σχετικά με τον αξιωματικό, ο οποίος υπηρετούσε στη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του κατοχικού στρατού», σημειώνεται.

Η σχέση του Έρογλου

Είναι ενδιαφέρον, σημειώνει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι ο πρώην κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, χορήγησε «τουρκοκυπριακή υπηκοότητα» στον Gullaltay και τον συνεργό του Tekin, όταν η TİT ανέλαβε την ευθύνη για πολλές από τις ανεπίλυτες επιθέσεις και δολοφονίες στο νησί μετά το 1993.

Στις 5 Αυγούστου του 2013, ο Gulaltay καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης, στο πλαίσιο δίκης της νεο-εθνικιστικής ομάδας Εργκένεγκον, αλλά αφέθηκε μαζί με όλους τους άλλους υπόπτους της υπόθεσης μετά από μια μυστική συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και του ηγέτη του εθνικιστικού ομίλου, Dogu Perinçek, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μητέρα Πατρίδα που ίδρυσε ο Τουργκούτ Οζάλ.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που η Τουρκία φαίνεται να σκέφτεται επίσης να σχηματίζει μια ισχυρότατη παραστρατιωτική δύναμη για ειδικές επιχειρήσεις, παρόμοια με την αμερικανική Blackwater και τη ρωσική Wagner, για να σταλθούν Τούρκοι μαχητές στο εξωτερικό. Εν τω μεταξύ, ο κρυφός εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν στη Βουλή, το υπερεθνικιστικό Κόμμα (Vatan Partisi ή VP), χαιρέτισε την ιδέα της δημιουργίας μισθοφορικής εταιρείας για τον λόγο ότι θα μπορούσε να διεξάγει πόλεμο ενάντια στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κάτι που θα ήταν αδύνατο από τον τουρκικό στρατό.

H δράση στο παρελθόν

Η δράση της οργάνωσης εντοπίζεται από το 1979, όταν η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα με όνομα Cengiz Ayhan στη Μερσίνα με την κατηγορία ότι ήταν ηγέτης της «Τουρκικής Ταξιαρχίας Εκδίκησης». Ο Ayhan αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι κατηγορήθηκε ψευδώς για συμμετοχή στην ομάδα λόγω της αντίθεσής του προς τις αριστερές ομάδες στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη Human Rights Watch, οι δολοφονίες του βουλευτή Mehmet Sincar και του δημοσιογράφου Ferhat Tepe το 1993 πραγματοποιήθηκαν στο όνομα της TİT. Αργότερα, διαπιστώθηκε ότι ο Mehmet Sincar δολοφονήθηκε από την τουρκική Χεζμπολάχ.

Η TİT ανέλαβε την ευθύνη για ένοπλη επίθεση το 1998 στον τότε πρόεδρο του Τουρκικού Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Akin Birdal, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά. Ο δράστης ήταν ο ηγέτης της TİT, ο Mehmet Cemal Kulaksızoğlu, που έλαβε ένα διπλωματικό διαβατήριο από τον αδίστακτο αξιωματικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Yavuz Ataç.

Το 2005 ο Πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Eren Keskin, και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έλαβαν απειλητικές επιστολές ενώ βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2006, στο Ντιγιαρμπακίρ, δέκα πολίτες σκοτώθηκαν (7 από αυτούς ήταν παιδιά) και 17 τραυματίστηκαν από βόμβα τοποθετημένη δίπλα σε ένα δημοτικό σχολείο. Σύμφωνα με την τουρκική Akşam, η TİT ανέλαβε την ευθύνη, την ώρα που άλλα ΜΜΕ έλεγαν πως την ευθύνη ανέλαβε το Kurdistan Freedom Hawks.

Έκθεση της ΜΙΤ

Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MΙT) της Τουρκίας, η TİT είναι μια συγκεκαλυμμένη οργάνωση που χρησιμοποιήθηκε από τους υπερεθνικιστές της χώρας για να κατευθύνει απειλές στους αριστερούς διανοούμενους της χώρας. Η έκθεση, που κατατέθηκε στο 13ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το 2010, αναφέρει πως η ομάδα πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από πολλές ανεπίλυτες δολοφονίες στην Τουρκία. Η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας ανέφερε επίσης περίπου 40 παράνομες ενέργειες, στις οποίες πιστεύεται ότι συμμετείχαν τα μέλη της «Ταξιαρχίας Εκδίκησης». Δύο από τα μέλη της καταδικάστηκαν αργότερα. Μεταξύ αυτών των πράξεων ήταν η απόπειρα δολοφονίας Κούρδων, αλλά και προσπάθεια εμπρησμού στο κτήριο του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) το 2007.