Παραπολιτικά

Η Τουρκία εκτροχιάζει το «τρένο» όποτε θέλει

«Θεωρώ ότι το τρένο που είχε εκτροχιαστεί το βάλαμε ξανά στις ράγες», ήταν η εικόνα που έδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης του Βερολίνου. Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί όταν λέει ότι το τρένο «είχε εκτροχιαστεί». Μήπως θεωρεί «εκτροχιασμό» το ότι είχε ριφθεί στο τραπέζι και η λύση δύο κρατών, ενώ στο ανακοινωθέν της τριμερούς ξεκαθαρίζεται ότι η επιδιωκόμενη λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία; Ή μήπως θεωρεί ότι το τρένο είχε «εκτροχιαστεί» στο Κραν Μοντανά εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς και τώρα ξαναμπήκε στις «ράγες» επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε πίσω;

Εν πάση περιπτώσει, για να είναι ικανοποιημένος ο Μουσταφά, σημαίνει ότι θεωρεί ως «ράγες», στις οποίες επανήλθε το τρένο, τις σιδηροδροτροχιές που ακολουθούν τις δικές του απαιτήσεις, δηλαδή την ισότητα όπως την αντιλαμβάνεται εκείνος, την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων, την εκ περιτροπής προεδρία κ.λπ. Με λίγα λόγια, επιμένει να είναι ο ίδιος συνοδηγός στο τρένο και να μπορεί να τραβάει χειρόφρενο όταν διαφωνεί με τις αποφάσεις του οδηγού, μέχρι να έρθει η στιγμή να γίνει εκείνος οδηγός στη θέση του οδηγού.

Βέβαια, το τρένο μπορεί να ξαναμπήκε στις ράγες, αλλά θα παραμείνει καθηλωμένο στον σταθμό μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν θα διεξαχθούν οι «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος, και δεν είμαστε βέβαιοι αν μέχρι τότε ο Ερντογάν δεν θα καταφέρει να... κατεβάσει από το τρένο τον Ακιντζί.

Πάντως, η Τουρκία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται έξω από το τρένο, διατηρώντας, ωστόσο, τη δυνατότητα να το σταματήσει όποτε θέλει, όταν ξεκινήσει σε πεντέξι μήνες από σήμερα. Είτε προκαλώντας τον εκτροχιασμό του, είτε ακόμη και με την ανατίναξή του.

Και δεδομένων των διαρκών απειλών της Άγκυρας να συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις και να μας κάνει ό,τι μας έκανε και το 1974, διερωτώμαι αν ο Νίκαρος δέχθηκε, στο Βερολίνο, να μας ανεβάσει σε κανονικό τρένο ή στο... «τρενάκι του τρόμου».

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ