Τοπικά

Μέχρι και στα Η.Ε. η αντίδραση για τις συνενώσεις

Επιστολή Δημάρχου Δερύνειας στη Σπέχαρ, προεκλογικό σύνθημα στην Αγία Νάπα η αντίθεση στη συνένωση με το Παραλίμνι

Ο ερχομός του φετινού χειμώνα επέφερε ιστορικές αλλαγές στη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι περισσότερες, βέβαια, αλλαγές επήλθαν στην επαρχία Αμμοχώστου και πιο συγκεκριμένα στην Αγία Νάπα, η οποία μέσα σε 48 ώρες “έχασε” Δήμαρχο και ταυτότητα.

Το πρώτο “πλήγμα” για τον Δήμο της Αγίας Νάπας ήταν η υπουργοποίηση του Γιάννη Καρούσου, σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Μεταφορών. Πρόκειται αναμφίβολα για ιστορική απόφαση στη χώρα μας υπουργοποίησης δημάρχου. Μάλιστα, η απόφαση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτέλεσε τροφή για συζητήσεις γύρω από το σκεπτικό της, καθώς ο Γιάννης Καρούσος εξέφραζε εντονότατα την αντίδρασή του για το οποιοδήποτε σενάριο ενοποίησης με τον γειτονικό Δήμο του Παραλιμνίου, ενώ είχε ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με Σωτήρα και Λιοπέτρι σε ομόφωνη απόφαση των δημοτικών συμβουλίων για τη μεταξύ τους ενοποίηση. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το έργο του απερχόμενου Δημάρχου Αγίας Νάπας το οποίο έχει παραχθεί στην Αγία Νάπα, αφού μέσα σε μόλις επτά χρόνια δημαρχίας του ο τουριστικός Δήμος έχει καταφέρει να αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδά του, να δημιουργήσει σημαντικά διεθνή σημεία αναφοράς (βλ. Υπαίθριο Πάρκο Γλυπτικής), αλλά και να επιφέρει σημαντικές καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή του δημότη και του επισκέπτη.

Στις 12 Ιανουαρίου, όπως όλα δείχνουν, η Αγία Νάπα θα έχει νέο Δήμαρχο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παρ’ όλα αυτά, παρουσιάζει ο τρόπος και το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η προεκλογική περίοδος. Το σύνθημα το οποίο αναμφίβολα θα κυριαρχεί στην προεκλογική περίοδο δεν θα είναι άλλο από τη συνένωση της Αγίας Νάπας με το Παραλίμνι. Το σενάριο αυτό μοιάζει εφιαλτικό για τους δημότες της Αγίας Νάπας, καθώς παρά την, σχεδόν, όμοια τουριστική και οικονομική ευρωστία, εντούτοις η Αγία Νάπα στην απογραφή του 2011 διέθετε 3.212 κατοίκους και 2.838 εγγεγραμμένους εκλογείς στις Ευρωεκλογές του 2019, ενώ το Παραλίμνι 14.963 κατοίκους και 8.745 ψηφοφόρους.

Βέβαια, οι τοπικές Αρχές, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προτεινόμενες συνενώσεις, μπαίνουν τώρα σε αγώνα δρόμου, ούτως ώστε να περισώσουν ό,τι μπορούν και να πείσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία εξέφρασαν χλιαρές αντιδράσεις για το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Στη Σπέχαρ ο Καραγιάννης

Στη βόρεια πλευρά της ελεύθερης Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, προβάλλει τους δικούς του λόγους για τη μη ικανοποίησή του από την προτεινόμενη συνένωση υπό το όνομα Δήμος Αγίας Νάπας - Πρωταρά. Όπως αναφέρει, ο ακριτικός και ημικατεχόμενος Δήμος Δερύνειας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα από τη γειτνίασή του με το συρματόπλεγμα, υπάρχουν προβλήματα με τον κατοχικό στρατό, προβλήματα στα Στροβίλια με τους Βρετανούς και άλλα προβλήματα εντός της νεκρής ζώνης με τα Ηνωμένα Έθνη. Για τα προβλήματα αυτά ζήτησε την ευαισθησία του Υπουργού Εσωτερικών.

Αυτό το οποίο πρότεινε είναι ο Δήμος Δερύνειας, ως ακριτικός και ημικατεχόμενος Δήμος, να μείνει ανεξάρτητος και στο μέλλον να συνενωθεί με την Αμμόχωστο σε περίπτωση επιστροφής της πόλης ή συνένωσης με Δήμους ή Κοινότητες με τους οποίους συνεργάζεται μέσα από τα Συμπλέγματα Υπηρεσιών. Μάλιστα, όπως ανέφερε, απέστειλε από τον περασμένο Σεπτέμβριο επιστολή στην Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με την οποία της εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Δερύνεια θα πρέπει να διατηρήσει την αυτοτέλειά της ως ακριτική περιοχή και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της για την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αναπτυξιακή δυναμική

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην παρουσίασή του ο απερχόμενος Υπουργός Εσωτερικών, το Σενάριο της δημιουργίας δύο Δήμων (με τη συνένωση Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Δερύνειας από τη μια και των κοινοτήτων Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνας, Λιοπετριού και Φρενάρους από την άλλη), είναι αυτό που θα επιφέρει όχι μόνο έναν ισχυρό και βιώσιμο, ομοιογενή δήμο, αλλά θα δημιουργήσει και μια πολύ ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ιδιαίτερα τουριστική, στο σύνολο της περιοχής. Θα συμβάλει, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και στην άμβλυνση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των τουριστικά αναπτυγμένων Δήμων της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου, σε σχέση με τη Σωτήρα και τη Δερύνεια, η οποία οικιστικά είναι ενωμένη με το Παραλίμνι.

Σε αυτές τις περιοχές, ανέφερε, θα δοθεί μια νέα προοπτική ανάπτυξης λόγω και της περιορισμένης γεωγραφικής έκτασης του Παραλιμνίου και της Αγίας Νάπας, που με τα υφιστάμενά τους όρια έχουν μια πολύ πιο περιορισμένη δυναμική βιώσιμης ανάπτυξης.