Η τροποποίηση στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης

Η μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει, όχι μόνο συντελεί σε αδικία, αλλά αποτελεί άμεσο κίνδυνο για να επέλθει πλήρης κατάρρευσης λειτουργίας του όλου συστήματος
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας είχε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης για ενημέρωση για τους προβληματισμούς, τις δυσκολίες, τους στόχους και τις προσπάθειες για μια ριζική αλλαγή, τόσο αναγκαία από χρόνια, στο σύστημα και λειτουργία της απονομής δικαιοσύνης.


Όταν πριν τέσσερα, περίπου, χρόνια έγινε αντίστοιχη ενημέρωση για τη δημιουργία τότε του Διοικητικού Δικαστηρίου, είχα διατυπώσει πολλές διαφωνίες, για το ότι εγίνετο η διαφοροποίηση αυτή ως ένα μεμονωμένο διάβημα που απέβλεπε απλώς στην αποφόρτιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου από χιλιάδες Πρωτόδικες Προσφυγές και δεν θα συντελούσε στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Τότε είχα υποστηρίξει και με άρθρα αλλά και στη συνέχεια ως επιχειρήματα για αντισυνταγματικότητα του Νόμου και της σχετικής Τροποποίησης του Συντάγματος που ακολούθησε, την επάνοδο πρώτα στα όσα το Σύνταγμα καθόριζε για το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και για το Ανώτατο Δικαστήριο και να ακολουθήσουν όσες άλλες απαιτούντο διαφοροποιήσεις, με ολοκληρωμένη μελέτη.


Όπως μας ανέφερε ο Υπουργός, υπάρχει από αρκετού χρόνου μια μεθόδευση μελέτης και στρατηγικής που αφορά σφαιρικά στα πλείστα, ως προς τη λειτουργία και απονομή της δικαιοσύνης, προβλήματα. Άλλωστε η μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει όχι μόνο συντελεί σε αδικία, αλλά αποτελεί άμεσο κίνδυνο για να επέλθει πλήρης κατάρρευση της λειτουργίας του όλου συστήματος, που ήδη αντιμετωπίζεται από τον απλό πολίτη με απαξίωση. Μια σφαιρική αντιμετώπιση, που ως αντιληφθήκαμε γίνεται με διαβουλεύσεις αλλά και βοήθεια από ειδικούς του εξωτερικού με μεγάλη φροντίδα στο να μην υπάρξει επέμβαση στην Αρχή της Διάκρισης των εξουσιών. Μια προσπάθεια που φαίνεται ότι θα γίνει με εξασφάλιση κάποιων μεγάλων χρηματικών κονδυλίων που επιτέλους αποφάσισε το Κράτος, με τη βοήθεια εν μέρει και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δαπανήσει και στον τομέα της απονομής της δικαιοσύνης.


Η όλη προσπάθεια είναι αναγκαίο να επιφέρει διαφοροποιήσεις σε παγιωμένη από χρόνια αντίληψη ότι η Εκτελεστική και η Νομοθετική εξουσία δεν έχουν δυνατότητα ρύθμισης κάποιων θεμάτων περί την κατανομή της ύλης και τη διαδικασία λειτουργίας των Δικαστηρίων. Λαμβάνοντας όμως υπόψη και άλλα ευρωπαϊκά συστήματα δικαιοσύνης που έτυχαν βελτιώσεων έχουμε καθήκον, για να υπάρχει Κράτος Δικαίου, να προχωρήσει η ετοιμασία μιας νέας νομοθετικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, ξεκινώντας από την ύπαρξη κάποιας διαδικασίας προεκπαίδευσης, που συνεχίζει με διαφανείς διαδικασίες για τον διορισμό και τις προαγωγές ή την πειθαρχική ευθύνη για Δικαστές.


Μεταρρυθμίσεις που θα προσδώσουν ρόλο και συμμετοχή στη Γενική Εισαγγελία και στους ίδιους τους δικηγόρους. Είναι η ώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να μην αναμειχθεί και ούτε να εγκρίνει με τη συμμετοχή του σε εργασίες στη Βουλή, τις όποιες μελετούμενες νομοθετικές διαφοροποιήσεις. Να ενημερώνεται και να διατυπώνει απόψεις αλλά όχι να συμμετέχει και να εγκρίνει ως έγινε με το Νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου. Ένα νέο Δικαστήριο που επέδειξε, λόγω γνώσεων ειδικών και εμπειριών που είχαν τα Μέλη του, ότι αποδίδει με ταχύτητα, στο πλαίσιο του δυνατού, δικαιοσύνη, παρά τον τεράστιο φόρτο πρωτόδικων υποθέσεων που του ανατέθηκε με τη δημιουργία του και όσες άλλες ακολουθούν με τη λειτουργία του.


Ο μικρός, ομολογουμένως, αριθμός των δικηγόρων Λευκωσίας που παρευρέθησαν στην ενημερωτική αυτή συνάντηση έδειξε να έχει απόψεις, υπέβαλε ερωτήματα και εισηγήσεις προς τον Υπουργό και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει η ενημέρωση για ό,τι θα ετοιμαστούν ως Νομοσχέδια προς υποβολή στη Βουλή, αλλά και ως προγράμματα που θα αφορούν σε νέες ιδέες όπως για Διοικητικό Διευθυντή της δημοσιοϋπαλληλικής υπηρεσίας των δικαστηρίων αλλά και για νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που τόσο είναι αναγκαίος για να επιφέρει επιτάχυνση με νέο δικονομικό σύστημα, στην απονομή της δικαιοσύνης.


Ώρα, λοιπόν, για πράξεις.


ΑΝΔΡΕΑΣ Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Δικηγόρος