Παιδεία

Γέμισαν ναρκωτικά οι σχολικές αυλές

Σφοδρές καταγγελίες στη "Σ" από τον Πρόεδρο των γονέων

Κάθε δόση αφαιρεί ένα χρόνο ζωής από τον χρήστη, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τις επιπτώσεις στη ζωή όλων όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον του
Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει τα τελευταία χρόνια η μάστιγα των ναρκωτικών στα γυμνάσια και στα λύκεια του τόπου μας. Τα όσα ακούστηκαν μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, την περασμένη Τετάρτη, αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ της καταστροφής, που παρασύρει μαζί του ολόκληρες οικογένειες.


Και μπορεί η συζήτηση να επικεντρώθηκε κυρίως στην καταγγελία για κυλικειάρχη που διακινεί ναρκωτικά, η οποία ελέγχεται ως αβάσιμη, ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μεγάλο και ιδιαίτερα σοβαρό.


Να αναφέρουμε ότι μόνο το 2018 η ΥΚΑΝ έχει προβεί σε 70 συλλήψεις μαθητών για χρήση ή κατοχή ναρκωτικών στα σχολεία, αριθμός που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής, ανέφερε ότι, όπως φαίνεται, το τελευταίο διάστημα τα ναρκωτικά έχουν τρυπώσει, αν όχι σε όλα, στα πλείστα σχολεία μας.


Οι πληροφορίες δε που φθάνουν στους Συνδέσμους Γονέων αναφέρουν ότι σε ουκ ολίγα σχολεία επικρατεί πανικός και φόβος. Γονείς επινοούν μυθεύματα, χρησιμοποιούν «μέσο» ή και άλλους τρόπους για να αποφύγουν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε συγκεκριμένα σχολεία, τα οποία θεωρούνται υψηλού κινδύνου χρήσης και διάδοσης ναρκωτικών. Ποιος, όμως, θα μπορούσε να τους καταλογίσει ευθύνες;


Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που παραθέτει η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων:


· Χρήστες ναρκωτικών έχουν χτυπήσει συμμαθητές τους ή καθηγητές, με επιπόλαιους αλλά και σοβαρούς τραυματισμούς.


· Διευθυντές τρέχουν στην αυλή να προλάβουν ανεπιθύμητες καταστάσεις, με κίνδυνο τη ζωή τους. Περιστατικό που σημειώθηκε σε Λύκειο της Λεμεσού αναφέρει ότι εκπαιδευτικός, ο οποίος εντόπισε και έδιωξε εξωσχολικούς μαθητές που πουλούσαν ναρκωτικά σε μαθητές του σχολείου του, δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του.


· Μαθητές, λόγω χρήσης και ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς στην τάξη και στα διαλείμματα, «ανάγκασαν» τις Διευθύνσεις σχολείων να τους αποβάλουν ακόμα και διά παντός.


· Σε σχολεία καταγράφηκαν υλικές ζημιές από μαθητές χρήστες ναρκωτικών, που συχνάζουν εκεί τα βράδια για να πάρουν τη δόση τους.


· Σε συγκεκριμένα σχολεία της Λεμεσού και Πάφου το φαινόμενο ήταν μη διαχειρίσιμο, με αποτέλεσμα οι Διευθύνσεις να δώσουν οδηγίες για τοποθέτηση ιδιωτικής ασφάλειας για να αποφευχθεί η είσοδος ενηλίκων που πουλούσαν εξαρτησιογόνες ουσίες και εισέβαλλαν ακόμα και με το όχημά τους στα σχολεία.


· Μαθητής, ο οποίος εκφραζόταν με ιδιαίτερα έντονη συμπεριφορά και ήταν εκτός εαυτού, καταγγέλθηκε στην Ομοσπονδία για να έχει «ανοιχτά τα μάτια της».
«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια»


Τα λεφτά του κράτους θα έπρεπε να οδηγούνται στην πρόληψη και όχι, όπως γίνεται σήμερα, στην καταστολή, σχολιάζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου. «Είναι απαραίτητη η εισαγωγή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, ένας σε κάθε σχολείο από τις δύο ειδικότητες. Επίσης επιβάλλεται να αυξηθεί και ο αριθμός των συμβούλων των σχολείων για να έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με τους μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να λάβουν βοήθεια», αναφέρει και προτείνει «την εισαγωγή του μαθήματος της Αγωγής Υγείας, κάτι που προτείνει και η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων». Οι οργανωμένοι Γονείς πιστεύουν ότι το εν λόγω μάθημα πρέπει να ξεκινήσει να διδάσκεται από το Δημοτικό Σχολείο και όχι από το Γυμνάσιο.
«Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν;»


Επίσης, ο κ. Νικηφόρου σημειώνει ότι, με βάση τη νομοθεσία, οι Διευθυντές είναι οι κατά νόμον υπεύθυνοι να εκδίδουν εξώδικα για τους καπνιστές μαθητές ή καθηγητές στα σχολεία. «Αλλά ας μας απαντήσουν πόσα εξώδικα έχουν εκδοθεί;», διερωτήθηκε. «Οι νομοθεσίες δεν εφαρμόζονται. Οι γονείς γνωρίζουν τα σχολεία υψηλού κινδύνου, αλλά δεν γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες να συλλάβουμε τους πωλητές». Ο κ. Νικηφόρου υποστηρίζει, επίσης, ότι υπάρχουν και περιπτώσεις Διευθυντών που προτιμούν να αποκρύβουν τέτοια προβλήματα. «Θα έπρεπε να τα βγάζουν για να δοθεί η κατάλληλη βοήθεια. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια».
Συλλέγουν νέα στοιχεία-σοκ


Σύμφωνα με την τελευταία πανευρωπαϊκή έρευνα του 2015, οι μαθητές στην Κύπρο σε ποσοστό 10% έχουν δοκιμάσει ναρκωτικές ουσίες έστω και μια φορά. Πάντως, η επόμενη έρευνα που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταγράφει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πολύ μεγαλύτερα νούμερα. Την ίδια ώρα, ας μην ξεχνούμε ότι οι μαθητές στην Κύπρο είναι δεύτεροι πανευρωπαϊκά στην κατανάλωση αλκοόλ...