Αναλύσεις

Λίφτινγκ στα «χρυσά» διαβατήρια

Από Due Diligence θα περνούν οι αιτητές

Σειρά αλλαγών ετοιμάζει η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη στο επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, με στόχο να κατευναστούν αφενός οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν από την Κομισιόν και, αφετέρου, να σταματήσουν τα δημοσιεύματα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από ξένα μέσα ενημέρωσης. Το στίγμα των αλλαγών που προωθούνται αναμένεται να δώσει την προσεχή Τετάρτη, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος αναμένεται να θέσει προς έγκριση τη νέα πρόταση θωράκισης του επενδυτικού προγράμματος. Μεταξύ των αλλαγών που προωθεί είναι η σύνδεση του σχεδίου με τη στεγαστική πολιτική του κράτους και την επιδότηση αγοράς ενοικίου.


Συγκεκριμένα, γίνονται σκέψεις για να περιληφθεί πρόνοια στο πρόγραμμα, ώστε να επιστρέφεται στις ευάλωτες ομάδες συγκεκριμένο ποσοστό εσόδων από την επένδυση ξένου στην Κύπρο. Παράλληλα δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί και η εισήγηση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου για τα «χρυσά» διαβατήρια, το οποίο στην πρώτη του επίσημη σύσταση πολιτικής προτείνει μέρος των εσόδων από τα διαβατήρια να κατευθυνθεί σε παραγωγικές επενδύσεις, όπως είναι οι τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.


Η Κυβέρνηση, να σημειωθεί, έχει βγει σε προσφορά για την επιλογή διεθνούς οίκου, ο οποίος θα αναλάβει τους ελέγχους due diligence προκειμένου να υπάρχει η γνώση για τις οικονομικές δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο των αιτουμένων συμμετοχή στο επενδυτικό σχέδιο της Κύπρου.
Οι ανησυχίες των developers


Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασαν την περασμένη Τετάρτη οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οικοδομών και ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων Κύπρου. Οι developers εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα θα δυσκολέψουν τις προσπάθειες εντοπισμού ξένων επενδυτών, την ίδια στιγμή που τα σχέδια για ανέγερση οικιστικών κτηρίων βρίσκονται είτε σε αρχικό είτε σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Γιάννης Μισιρλής, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι «αναλάβαμε την ευθύνη να καταθέσουμε προτάσεις οι οποίες να βελτιώνουν το πρόγραμμα της παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου έναντι επενδύσεων». Υπογράμμισε ότι η προσπάθεια είναι κοινή, ώστε να διατηρηθεί η αξιοπιστία του προγράμματος της Κύπρου.


«Εάν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να διευρυνθεί το επενδυτικό σχέδιο για να επωφεληθούν και άλλοι τομείς ή να υπάρξουν περισσότερα προγράμματα, εμείς θα συμφωνήσουμε», είπε. Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αύριο Δευτέρα θα παραδώσουν στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών (τη διυπουργική επιτροπή που συστάθηκε για το θέμα) τις δικές τους προτάσεις.


Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων έστειλε το μήνυμα ότι, αν και δεν συμφωνεί με όλες τις προτάσεις της Κυβέρνησης, εντούτοις θα στηρίξει την προσπάθεια να εξαλειφθεί και η τελευταία κακόπιστη κριτική εναντίον της Κύπρου από άλλες ανταγωνιστικές χώρες. Ο Σύνδεσμος αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να καταθέσει και τις δικές του εισηγήσεις.
Oι συστάσεις της Κομισιόν


Να υπενθυμίσουμε ότι η Κομισιόν, στην έκθεσή της για την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία σημείωνε ότι τα προγράμματα (χορήγησης) υπηκοότητας και άδειας διαμονής εγείρουν σειρά απειλών για τα κράτη-μέλη και συνολικά για την Ένωση: ειδικότερα απειλές για την ασφάλεια, περιλαμβανομένης της πιθανότητας διείσδυσης μη ευρωπαϊκών οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, καθώς και απειλές για ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος, διαφθορά και φοροδιαφυγή.


Η Κυβέρνηση, απαντώντας σε αυτές τις συστάσεις, έκανε λόγο για στοχοποίηση της Κύπρου από την ΕΕ, στο θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων, αποδίδοντας αυτήν την στοχοποίηση σε σκοπιμότητες και ανταγωνισμό. Τονίστηκε επίσης ότι η Κύπρος παραχωρεί μόνο το 0,3% των υπηκοοτήτων που δίνονται στην ΕΕ και ότι έχει τα αυστηρότερα κριτήρια από τις 20 χώρες που παρέχουν τη δυνατότητα απόκτησης της ευρωπαϊκής υπηκοότητας.