Αναλύσεις

«Τσουνάμι» ποινικών διώξεων

Κατηγορητήρια για πέραν των 200 γιατρών, δικηγόρων και λογιστών ετοιμάζει το Τμήμα Φορολογίας

Σε πρώτο στάδιο, οι ποινικές διώξεις αφορούν τη μη καταβολή φορολογικής δήλωσης, με τις έρευνες ν' αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλα πιο σοβαρά θέματα, όπως ενδεχόμενη φοροδιαφυγή
· Μετά τη λήψη του σχεδίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών, αναμένεται να «βγουν από το ψυγείο» και οι ποινικές διώξεις φοροοφειλετών που είχαν ανασταλεί
«Τσουνάμι» ποινικών διώξεων, άνευ προηγουμένου, προωθεί το Τμήμα Φορολογίας, στο πλαίσιο των εκστρατειών φορολογικής συμμόρφωσης.


Έγκυρες πηγές της «Σημερινής» της Κυριακής αποκαλύπτουν πως βρίσκονται σήμερα υπό ετοιμασία κατηγορητήρια για πέραν των 200 προσώπων, τα οποία ανήκουν σε επιλεγμένες επαγγελματικές ομάδες, που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», όπως γιατροί, δικηγόροι, λογιστές κ.ά. Ο αριθμός των διώξεων δεν αποκλείεται να αυξηθεί.


Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, το Τμήμα Φορολογίας έχει ήδη ασκήσει τις πρώτες διώξεις, τις τελευταίες ημέρες. Ο μεγαλύτερος, όμως, όγκος κατηγορητηρίων αναμένεται να καταχωρισθεί στο δικαστήριο το αμέσως επόμενο διάστημα.


Οι ποινικές διώξεις αφορούν, σε πρώτο στάδιο, τη μη καταβολή φορολογικής δήλωσης. Οι έρευνες αναμένεται, ωστόσο, να επεκταθούν και σ’ άλλα πιο σοβαρά θέματα, όπως ενδεχόμενη φοροδιαφυγή. Στο στόχαστρο θα βρεθούν επιλεγμένα πρόσωπα, όπως μας λέχθηκε, καθότι έχουν ολοκληρωθεί και οι αναλύσεις κινδύνου.


Τους προηγούμενους μήνες, το Τμήμα Φορολογίας είχε αποστείλει χιλιάδες επιστολές -προειδοποιήσεις σε επαγγελματίες, από συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, για μη υποβολή δήλωσης εισοδήματος και δήλωσης ΦΠΑ.
5000 έλεγχοι και είσπραξη €33 εκ. για ΦΠΑ


Βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, που εξασφάλισε η «Σ», για το 2018, το Τμήμα Φορολογίας πραγματοποίησε φορολογικούς ελέγχους σε πέραν των πέντε χιλιάδων προσώπων για θέματα ΦΠΑ και επιστροφής φόρου. Ως αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων, για το 2018, έχει επιστραφεί στο κράτος φόρος που ανέρχεται σε 33 εκατ. ευρώ περίπου. Έχουν εξεταστεί άλλες 500 και πλέον υποθέσεις που αφορούν εταιρείες, που δεν κατέβαλαν φόρο άμυνας επί των μερισμάτων που έλαβαν ή σε περιπτώσεις λογιζόμενης διανομής μερίσματος.


Επιπρόσθετα, μετά τη λήξη της προθεσμίας για το Σχέδιο Ληξιπρόθεσμων, το Τμήμα Φορολογίας θα αρχίσει την ανάλυση, ανά Επαρχιακό Γραφείο, όλων των υποθέσεων χρεωστών με στόχο την εξεύρεση τρόπων είσπραξης των ποσών, τα οποία είχαν διευθετηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.


Την ίδια ώρα, αναμένεται να «βγουν από το ψυγείο» και οι ποινικές διώξεις οφειλετών, που είχαν ανασταλεί σε μεγάλο βαθμό, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του Σχεδίου Ληξιπρόθεσμων.