Κερύνεια που θυμάται και διεκδικεί

Μαθαίνουμε από το παρελθόν για να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον για το δίκαιο, τον τόπο και επόμενων γενιών
Η γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων αποτέλεσε για μια ακόμη φορά ευκαιρία, ώστε ο Δήμος Κερύνειας, με τη Σχολική Εφορεία Κερύνειας και το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου να τιμήσουν την πνευματική δημιουργία Κερυνειωτών και παράλληλα να τονίσουν με τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης ότι η μνήμη και η επιθυμία επιστροφής παραμένουν πηγή έμπνευσης για συνεχή διεκδίκηση.


Αφιερωμένη η εκδήλωση στη μνήμη της Κερυνειώτισσας συγγραφέως Στέλλας Σπύρου, περιελάμβανε την παρουσίαση δύο βιβλίων με ποιήματα της Κερυνειώτισσας Ελένης Παπαϊωάννου Κουλούδη (που ζει και εργάζεται στα Χανιά Κρήτης) και τα σατιρικά ποιήματα του Χριστάκη Μιλτιάδου. Η ανάλυση-παρουσίαση αντίστοιχα από τον Τάκη Νεοφύτου και τη Ρήνα Κατσελλή δικαίως, φυσιολογικά και αναπόφευκτα ζωντάνεψαν μνήμες και παράλληλα ανέδειξαν την αποφασιστικότητα, πως δεν ξεχνούν και δεν διαγράφουν οι Κερυνειώτες τις πατρογονικές εστίες και τους τόσους αγαπημένους τόπους, που τους στερεί η παράνομη στρατιωτική κατοχή του άδικου και επεκτατικού ισχυρού.


Ένα νοερό ταξίδι στον προ της εισβολής κόσμο της Κερύνειας για όσους είχαν την ευτυχία να ζήσουν στην ανθρώπινη και γραφική τότε πόλη, που ως περιγράφουν οι επισκέπτες της πόρρω απέχει από τη σημερινή της μορφή. Μαθαίνουμε από το παρελθόν για να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον για το δίκαιο, τον τόπο και επόμενων γενιών.


Εκείνο που ξεχώρισε όμως στην όλη εκδήλωση ήταν ο λακωνικός μεν, αλλά πλουσιότατος σε μηνύματα χαιρετισμός του Μητροπολίτη Κερύνειας, ο οποίος ξεκάθαρα διεμήνυσε ότι δεν εγκαταλείψαμε και ούτε είναι επιτρεπτό να εγκαταλείψουμε την επιθυμία και το δικαίωμα επιστροφής. Μήνυμα σαφέστατο που έχει αποδέκτες όχι μόνον όσους εκ του εξωτερικού έχουν την όποια ανάμειξη και συντελούν σε λύση υποταγής στην επικυριαρχία της Τουρκίας αλλά επίσης σε όσους εδώ στην Κύπρο σκέφτονται, και ενδεχομένως αποδέχονται, νέες υποχωρήσεις έναντι της επεκτατικής επιθυμίας της Τουρκίας.


Μια εκδήλωση για τα Γράμματα και γενικότερα το πολιτισμό, που περιελάμβανε επίσης στο επίκεντρό της τη βράβευση αριστούχων Κερυνειωτών μαθητών της χρονιάς 2017-2018. Νέα γενιά που επωμίζεται το βάρος της δικής μας αποτυχίας, για να επιτύχουν αυτοί δικαίωση των τόσων θυσιών, αιμάτινων και άλλων, προγενέστερων γενιών.


Ο χρόνος που απλώνεται στον ωκεανό της μνήμης κυλά, πλοηγώντας τον κάθε πρόσφυγα στα αγκυροβόλια του, κατά την ιστορία, τη μνήμη και την επιθυμία του. Αντήχηση σπαραγμών αλλά και παλμός επιθυμίας για επιστροφή, που αποτελούν ψηφίδες οι οποίες μαζί σμίγουν ώστε να υπάρξει συνδιαμόρφωση πραγματικής και συνεχούς διεκδίκησης. Δίκαιη θα είναι εκείνη η λύση που θα δικαιώνει την Κερύνεια.
ΑΝΔΡΕΑΣ Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Δικηγόρος