Οι Συμπληγάδες του ΓεΣΥ και οι προσδοκίες του λαού

Όλοι αντιλαμβάνονται πως το ΓεΣΥ θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιουνίου 2019. Για τούτο οι πολέμιοί του έθεσαν άλλο στόχο. Αφού δεν μπορούν να αναβάλουν ή να ματαιώσουν την εφαρμογή του, προσπαθούν θα δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες, ώστε σε μερικούς μήνες να καταρρεύσει
Το καράβι του ΓεΣΥ ταξιδεύει σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα και κατευθύνεται προς το λιμάνι της 1ης Ιουνίου 2019. Εκεί το αναμένει ένας ολόκληρος λαός και κυρίως αυτοί που δεν έχουν «μοίρα στον ήλιο της υγείας». Αυτούς τους μήνες το καράβι του ΓεΣΥ περνά από τις συμπληγάδες, που ετοιμάζονται να το τσακίσουν και να το βουλιάξουν. Από τη μια είναι τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από την πίτα της υγείας. Από την άλλη είναι οι γιατροί, που θέλουν να διασφαλίσουν παράλογα οικονομικά οφέλη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον απελπισμένο κόσμο, που θέλει να δει την υγεία του.


Το μποϊκοτάρισμα του ΓεΣΥ είναι μεθοδευμένο και σκληρό. Η μια μετά την άλλη οι επιστημονικές εταιρείες των γιατρών καλούν τα μέλη τους να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Από την άλλη τα συνδικάτα των κυβερνητικών γιατρών επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα τους και να βελτιώσουν τη θέση τους στη νέα εποχή των αυτονομημένων νοσοκομείων.


Προσωπικά είχα την ισχυρή άποψη ότι το ΓεΣΥ δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο προβλεπτό μέλλον. Φαίνεται όμως ότι με την έγκριση της νομοθεσίας για το ΓεΣΥ τα πράματα άλλαξαν. Όλοι αντιλαμβάνονται πως το ΓεΣΥ θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιουνίου 2019. Για τούτο οι πολέμιοί του έθεσαν άλλο στόχο. Αφού δεν μπορούν να αναβάλουν ή να ματαιώσουν την εφαρμογή του, προσπαθούν θα δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες, ώστε σε μερικούς μήνες να καταρρεύσει.


Κάποιοι εργάζονται πυρετωδώς για τη λειτουργία του ΓεΣΥ και κάποιοι άλλοι εργάζονται με πάθος, για να δημιουργήσουν συνθήκες κατάρρευσης. Και τότε θα παρουσιαστούν σαν από μηχανής θεός τα ιδιωτικά κεφάλαια, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιστημονικές εταιρείες των γιατρών με τα πρωτόκολλά τους για να σώσουν το ΓεΣΥ. Τα αυτονομημένα νοσοκομεία θα χρειάζονται στρατηγικούς επενδυτές, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι έτοιμες να αναλάβουν την ασφάλιση επιλεγμένων ομάδων του πληθυσμού και οι γιατροί θα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ποιοτικές φροντίδες υγείας στο πλαίσιο ενός πολυασφαλιστικού σχεδίου και στους πλατιούς ορίζοντες της ιδιωτικής ιατρικής. Οι ασθενείς θα έχουν επιλογή μεταξύ της χρυσοφόρας ιδιωτικής ιατρικής και της αναγκαστικής τοποθέτησής τους σε ουρές αναμονής, όπως σήμερα.


Η ηγεσία του Π.Ι.Σ. αποκάλεσε αποστάτες τους γιατρούς που θα παραβούν τις αποφάσεις του Π.Ι.Σ. και των επιστημονικών εταιριών και θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, και πλαστογράφο τον Υπ. Υγείας. Και ο απλός κόσμος αποκαλεί λιποτάκτες τους γιατρούς που θα παραβούν τον όρκο του Ιπποκράτη και θα παραμείνουν μακριά από το αλληλέγγυο ΓεΣΥ και την ανακούφιση των πασχόντων, «που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα». Τώρα πια έβγαλαν τις μάσκες και κραυγάζουν: «Δεν θέλουμε το ΓεΣΥ».


Θα διασωθεί άραγε το ΓεΣΥ; Βεβαίως θα διασωθεί. Όπως διασώθηκαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, όπως διασώθηκε ο Συνεργατισμός. Αλλά τελικά καταλάβαμε ότι ούτε οι Κυπριακές Αερογραμμές, ούτε ο Συνεργατισμός διασώθηκαν. Απλώς μεθοδεύτηκε η κατάρρευσή τους. Οι μόνες που διασώθηκαν σε βάρος του λαού, των καταθέσεων και των οικονομιών του είναι τράπεζες. Τα χρήματα του λαού εξαφανίστηκαν. Και τα δάνειά του έμειναν ανέπαφα.


Ελπίζουμε να μην καταρρεύσουν με τον ίδιο τρόπο οι προσδοκίες και οι ελπίδες του λαού. Οι επιτήδειοι καταλήστευσαν τον λαό και του κατέκλεψαν τις οικονομίες του. Ας μη καταρρακώσουν τις ελπίδες για την υγεία του.


Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ΓεΣΥ είναι η αλληλεγγύη. Όσοι δεν μπορούν να νιώσουν αυτήν την αλληλεγγύη, καλύτερα να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Δεν θα το βοηθήσουν να εξυπηρετήσει την υγεία. Θα το σπρώξουν στην κατάρρευση. Ας ενώσουν την φωνή τους με την κραυγή των μεγαλογιατρών.