Υπάρχει πολυασφαλιστικό σχέδιο καθολικό και αλληλέγγυο, όπως το μονοασφαλιστικό;

Στο μονοασφαλιστικό συμμετέχουν όλοι υποχρεωτικά. Πληρώνουν όλοι υποχρεωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι καθένας θα πληρώνει σύμφωνα με τα εισοδήματά του και θα λαμβάνει φροντίδες υγείας και βασική θεραπευτική αγωγή ανάλογα με τις ανάγκες του. Αυτό αποτελεί και το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό του
Πρέπει, επιτέλους, να μας πουν το μεγάλο τους μυστικό όραμα με το πραγματικό του όνομα. Να αφήσουν κατά μέρος το επίπεδο της υγείας που θα προσφέρει το ΓεΣΥ, να αφήσουν τον ελλειμματικό προϋπολογισμό, να αφήσουν τα διάφορα επίθετα για τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που θα προσφέρει η ιδιωτική ιατρική και να το πουν καθαρά: «Δεν θέλουμε το μονοασφαλιστικό σχέδιο, γιατί είναι αντίθετο με τα συμφέροντά μας. Θέλουμε το πολυασφαλιστικό σχέδιο, για να υπάρχει συναγωνισμός, για να πέσουν οι τιμές, για να ανεβεί η στάθμη της υγείας και να μπορεί η ιδιωτική ιατρική να θεραπεύει ‘πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν’».


Αμέσως μετά, να μας εξηγήσουν πώς θα λειτουργεί ένα πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας. Ο κόσμος αναμένει να δει, αν το μονοασφαλιστικό θα έχει δυσκολίες και μειονεκτήματα. Δεν ξέρει αν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, τα οποία θα πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι άποροι ασθενείς. Ξέρουμε, όμως, όλοι ότι το μονοασφαλιστικό έχει δύο φυσικά χαρακτηριστικά, που αποτελούν εγγύηση για τους χαμηλά αμειβομένους, τους ανέργους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνιους ασθενείς. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι η διά νόμου καθολική συμμετοχή και η αλληλεγγύη. Στο μονοασφαλιστικό συμμετέχουν όλοι υποχρεωτικά.


Πληρώνουν όλοι υποχρεωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι καθένας θα πληρώνει σύμφωνα με τα εισοδήματά του και θα λαμβάνει φροντίδες υγείας και βασική θεραπευτική αγωγή ανάλογα με τις ανάγκες του. Αυτό αποτελεί και το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό του. Την αλληλεγγύη. Οι νέοι και υγιείς, οι έχοντες μεγάλα εισοδήματα, θα πληρώνουν αρκετά, χωρίς να παίρνουν τα ανάλογα, εφόσον είναι υγιείς και δεν θα έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης. Οι χαμηλά αμειβόμενοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρώνουν λιγότερα και θα παίρνουν ιατρική φροντίδα ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν.


Ένας χαμηλοσυνταξιούχος, που έχει χαμηλή σύνταξη και μεγάλη ανάγκη ιατρικής φροντίδας, θα πληρώνει λίγα και θα καρπούται την ιατρική περίθαλψη που χρειάζεται. Το ίδιο και ο χρόνιος ασθενής. Το ίδιο και τα παιδιά των πτωχών. Οι έχοντες και κατέχοντες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους και θα έχουν την ίδια περίθαλψη με τους άπορους και ηλικιωμένους με αρκετά ιατρικά προβλήματα. Οι έχοντες και κατέχοντες θα μπορούν να απευθύνονται και στην ιδιωτική ιατρική και στα πολυτελή ιδιωτικά νοσοκομεία για να έχουν πιο εξειδικευμένη και πολυτελή ιατρική περίθαλψη και όλα όσα σήμερα μπορούν και αγοράζουν με τα υψηλά εισοδήματά τους.


Σε ένα πολυασφαλιστικό σχέδιο, θα υπάρχει ο συναγωνισμός για καλύτερη και φτηνότερη ιατρική περίθαλψη. Θα χαθεί, όμως, η ισότιμη καθολικότητα και, το σημαντικότερο, θα καταργηθεί η αλληλεγγύη, που τόσο την έχει ανάγκη η κοινωνία και η εποχή μας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλοβλέπουν τους έχοντες υψηλά εισοδήματα και θα αποφεύγουν να ασφαλίσουν τους χαμηλά αμειβομένους, τους υποφέροντες από ασθένειες, τους χρόνιους ασθενείς. Θα βγάλουν από το πελατολόγιό τους τούς ασθενείς και τους ηλικιωμένους. Αυτούς, ποιος θα τους ασφαλίζει; Και για τους άπορους, ποιος θα μεριμνά;


Η απόφαση του λαού είναι τελεσίδικη και αμετακίνητη. Κανένας δεν μπορεί να την ανατρέψει. Ούτε με σοφιστείες, ούτε με λιποταξίες. Ο λαός θέλει η συμμετοχή να είναι καθολική και η αλληλεγγύη υποχρέωση όλων.


Την 1ην Ιουνίου όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα έχουν καθολική ισότιμη πρόσβαση στην ποιοτική ιατρική περίθαλψη. Και όλοι θα είμαστε αλληλέγγυοι. Όσοι πιστοί...