Τοπικά

Πίνουν νερό στ’ όνομά του

Γιατί είναι τόσο σημαντική για την Πάφο η υπερχείλιση του Ασπρόκρεμμου

Η υπερχείλιση του υδατοφράκτη Ασπρόκρεμμου την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν για την Πάφο ένα πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο, μάλιστα, συνοδεύτηκε από διάφορα ευτράπελα, που όχι απλώς έλαβαν χώραν στην ίδια την περιοχή του φράγματος, αλλά ταξίδεψαν μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε όλην την Κύπρο.
Γιατί είναι σημαντική η υπερχείλιση του Ασπρόκρεμμου, πέρα από τις στερεότυπες αναφορές "της αφθονίας του νερού" και "της αποφυγής ταλαιπωρίας των καταναλωτών σε περιόδους λειψυδρίας", θα το αναλύσουμε πιο κάτω.
Επίσης, εκείνο που είναι σημαντικό να αναφέρουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο "καλύφθηκε" το γεγονός από τα Μέσα Ενημέρωσης. Ζωντανές συνδέσεις, ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ που κάλυψαν κάθε φάσμα της περιβόητης, όπως εξελίχθηκε, υπερχείλισης. Από το πόσο νερό εισρέει κάθε ώρα στον υδατοφράκτη μέχρι να υπερχειλίσει, μέχρι το μενού των μικροπωλητών με τα αγαθά που προσφέρονταν στον περιβάλλοντα χώρο, που δεν ήταν και λίγα. Από λουκουμάδες και σιάμισι, μέχρι φρεσκοψημένες κούπες της στιγμής, αλλά και κρέπες ή ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, ως και παγωτό. Οι επιχειρηματίες πλανοδιοπώλες "στρατοπέδευσαν" στον Ασπρόκρεμμο μέρες πριν και περίμεναν με ανυπομονησία τα καραβάνια των επισκεπτών, που θα έτρεχαν να απολαύσουν το θέαμα της υπερχείλισης.
Ποια η σημασία της υπερχείλισης
Η υπερχείλιση αυτή ήταν η έκτη στον Ασπρόκρεμμο από τον καιρό της κατασκευής του. Το φράγμα είχε υπερχειλίσει ξανά το 1988, το 1989, το 2004, το 2012 και το 2013. Ο υδατοφράκτης είναι συνολικής χωρητικότητας 52 εκατομμυρίων 375 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού και το νερό του χρησιμοποιείται για την άρδευση της κοιλάδας της Πάφου και την ύδρευση μεγάλου μέρους της επαρχίας Πάφου. Από την αναφορά αυτή όλοι μπορούν να αντιληφθούν γιατί είναι σημαντικό να έχουμε 100% πληρότητα στον φράκτη, αφού από το νερό του πίνει νερό ουσιαστικά όλη η Πάφος.
Ας μην ξεχνάμε, μάλιστα, ότι οι βροχές του τελευταίου διμήνου ήρθαν ουσιαστικά να σπάσουν ένα παρατεταμένο και πολύχρονο διάστημα ανομβρίας, που έφερε τους ταμιευτήρες νερού στην Κύπρο και δη τους δυο μεγαλύτερους, Κούρρη και Ασπρόκρεμμου, σε δραματικά επίπεδα πληρότητας.
Τόσο άσχημα ήταν μάλιστα τα πράγματα, που το περασμένο καλοκαίρι, αφενός λόγω της ζέστης αλλά κυρίως λόγω του ότι η στάθμη του νερού στον Ασπρόκρεμμο έφτασε σε οριακά χαμηλό σημείο, δημιουργήθηκε άλγη στο φράγμα, η οποία ήταν και η αιτία που το νερό που "έπινε η Πάφος" είχε γεύση χώματος. Οι ειδικοί, μάλιστα, τόσο στο Τμήμα Υδάτων όσο και στο Διυλιστήριο του Ασπρόκρεμμου έκαναν αναφορές σε συνθήκες που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, αφού η χλωρίωση του νερού αποδείχθηκε ότι δεν ήταν από μόνη της αρκετή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Σήμερα που τα αποθέματα πλέον εκτοξεύθηκαν προς τα πάνω, σήμερα που οι συνθήκες διαχείρισης είναι εντελώς διαφορετικές, στο Τμήμα Υδάτων λαμβάνουν τα μέτρα τους - τώρα δηλαδή που τα πράγματα είναι καλά και όχι όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι.
Δυστυχώς, η υδατική πολιτική του κράτους με τη δημιουργία μονάδων αφαλατώσεων, με στόχο την πλήρη απεξάρτησή μας από τις βροχοπτώσεις στην Πάφο, λειτούργησε μάλλον ανάποδα, αφού το ξήλωμα της μονάδας αφαλάτωσης Πάφου, η οποία δεν μπόρεσε ακόμη να αντικατασταθεί, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως προς την κατάσταση που περιγράψαμε πιο πάνω.
Σωστή διαχείριση, λένε στο Τμήμα Υδάτων. Ακόμη και τώρα που η βουή του νερού στο κανάλι υπερχείλισης του Ασπρόκρεμμου δημιουργεί ρίγος και ανατριχίλα. Καμία σταγόνα δεν πρέπει να πάει χαμένη, διαμηνύουν την ίδια στιγμή που οι αγρότες και οι αγροτικές οργανώσεις αναμένουν ότι η πλούσια βροχόπτωση θα τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν και να αυξήσουν τις παραγωγές τους.
Πώς σχολιάζουν οι αγρότες
Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Αντώνης Μιλτιάδου, γεωργός της περιοχής, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εξέλιξη αυτή. Είμαστε τόσα χρόνια γεωργοί και τόσες βροχές πρώτη φορά είδαμε, είπε. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, ανέφερε, η ορμητική ροή των ποταμών, κυρίως στις κοινότητες της Ανατολικής Πάφου, να προκάλεσε ζημιές και να πήρε στο πέρασμά της από γεωργικά και κτηνοτροφικά υποστατικά, μέχρι και δέντρα, όμως για να μπορέσει αυτός ο κλάδος να ορθοποδήσει, σίγουρα πρέπει να υπάρχει νερό.
Τώρα εκείνο που αναμένουμε, συμπλήρωσε ο κ. Μιλτιάδου, «είναι το Τμήμα Υδάτων να κάνει σωστή διαχείριση του νερού και να μας δίνει νερό, αλλά βεβαίως να χαμηλώσει και το κόστος του για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε».
Η οπτική του κόσμου
Την ίδια στιγμή αρκετός είναι ο κόσμος που εδώ και καιρό αλλά μέχρι και σήμερα συνεχίζει και επισκέπτεται την περιοχή του φράγματος για να δει τη στάθμη του νερού αλλά και την υπερχείλιση. Κάποιοι, μάλιστα, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους στο ΣΙΓΜΑ, στο πλαίσιο των καθημερινών ρεπορτάζ στις "Τομές στα Γεγονότα", πηγαινοέρχονται καθημερινά στον Ασπρόκρεμμο από την ημέρα που ξεκίνησαν οι έντονες βροχοπτώσεις και έβλεπαν με ικανοποίηση τη σταδιακή αύξηση του νερού.
Η υπερχείλιση σκόρπισε ικανοποίηση στον κόσμο, ο οποίος σε κάποια στιγμή ταλαιπωρήθηκε κιόλας λόγω των προβλημάτων ύδρευσης, ενώ σήμερα δηλώνει ικανοποίηση. "Το νερό είναι ζωή και ευλογία", είπε ο κ. Παναγιώτης Χριστοδούλου, ενώ η κ. Κατερίνα από την Αμμόχωστο και σήμερα στην Πάφο απέδωσε την πλούσια βροχόπτωση στη θέληση του Θεού. Πρέπει να προσέχουμε το νερό μας, είπε, να έχουμε υδατική συνείδηση και να σεβόμαστε το Περιβάλλον. «Φυσικά να μην πετάμε μπάζα ούτε σε χαράδρες ούτε σε ποταμούς, γιατί όλα αυτά τώρα κατέληξαν στα φράγματα ή στη θάλασσά μας», είπε. Η Ρομπέρτα Χριστοδούλου μίλησε για χαρά Θεού, ευχόμενη ότι θα ήταν καλά να υπερχειλίζει κάθε χρόνο το φράγμα.
Ικανοποιημένοι και οι πλανοδιοπώλες
Ο Μιχάλης Λούκα, γνωστός και αγαπημένος στην Πάφο, που δραστηριοποιείται χρόνια ως λουκουματζιής, κληθείς από τη κυριακάτικη «Σ» να σχολιάσει ότι το νερό εκτός από τον φράκτη, έφερε και δουλειά στους πλανοδιοπώλες, μας είπε χαρακτηριστικά: «Το νερό είναι ευλογία για όλον τον κόσμο. Το έστειλε ο Θεός για να σώσει όλον τον κόσμο και για να ξεδιψάσουμε. Με τη βροχόπτωση αυτή θα δουλέψουν πιο άνετα οι επαγγελματίες της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, θα έχει νερό να πίνει ο κόσμος, δεν θα δυσκολεύονται οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον Τουρισμό, αλλά όπως βλέπετε, μας είπε, δουλεύουμε και εμείς που ασχολούμαστε με αυτού του είδους της επιχειρήσεις. Το νερό και ο ήλιος είναι ευλογία», κατέληξε ο κ. Λούκα και αναμφίβολα είναι δώρο του Θεού.
Το ευτράπελο
Εκτός όμως από τα ωραία που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στον Ασπρόκρεμμο, έγιναν και διάφορα ευτράπελα, που "συζητήθηκαν" και σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως, κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, προσδίδοντας μιαν άλλη οπτική στο όλο σκηνικό.
Την ημέρα της υπερχείλισης, την Τρίτη, δηλαδή, 5 Μαρτίου, από τα μεσάνυκτα μέχρι και τις 9 η ώρα το πρωί, στην περιοχή του φράγματος φυσούσε ένας δυνατός άνεμος, ανατολικά προς δυτικά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μικρό κυματισμό στο φράγμα και να σπρώχνει το νερό προς την υπερχείλιση.
Αν και το Τμήμα Υδάτων στην πρωινή του μέτρηση αναφερόταν σε υπολειπόμενη ποσότητα 100-125 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού, ο κόσμος και τα Μέσα Ενημέρωσης ξεκίνησαν να μεταδίδουν ότι το φράγμα υπερχείλισε αφού στο σημείο της υπερχείλισης το νερό, λόγω του κυματισμού, έτρεχε κανονικά, έστω και για λίγη ώρα.
Αυτό αποτέλεσε αφορμή για σχόλια και καλαμπούρι από τους παρευρισκόμενους, που έσπευσαν να το δουν, κάτι που τελικά έγινε μετά παρέλευση πέντε ωρών, οπότε και καλύφθηκε η χωρητικότητά του στο 100%.