Αναλύσεις

Βούλα από το Υπουργικό στη σύσταση Αρχής κατά της Διαφθοράς

Πράσινο φως από την Κυβέρνηση για τον ανεξάρτητο μηχανισμό που θα ασχολείται με θέματα ελέγχου, αξιολόγησης και διερεύνησης θεμάτων διαφθοράς

Με γνώμονα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, την αποτελεσματική και χρηστή λειτουργία των θεσμών, καθώς και τη βελτίωση του επαγγελματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη, τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.


Ο θεσμός υπάρχει και εφαρμόζεται αποτελεσματικά, λειτουργώντας αρμονικά με όλα τα υπόλοιπα όργανα του κράτους, ανεξάρτητους θεσμούς και υπηρεσίες, σε τουλάχιστον 32 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ η ύπαρξη οργάνου για την αποτροπή της διαφθοράς προνοείται τόσο από το άρθρο 6 της Σύμβασης των ΗΕ, που κυρώθηκε από την ΚΔ το 2008, όσο και από το άρθρο 20 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ποινικοποίηση της διαφθοράς, που κυρώθηκε το 2000.


Στα πρότυπα GRECO


Με βάση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, προωθείται η εγκαθίδρυση μιας ανεξάρτητης Αρχής, αρμόδιας για την ανάληψη των αναγκαίων ενεργειών για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς, στα πρότυπα των Συστάσεων της Επιτροπής GRECO. Η Αρχή, η οποία θα αποτελείται από έναν Επίτροπο Διαφάνειας και δύο Βοηθούς, θα ενεργεί και ως υπηρεσία για τον συντονισμό της καταπολέμησης της απάτης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), διευκολύνοντας την αποτελεσματική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, περιλαμβανομένων και πληροφοριών επιχειρησιακού χαρακτήρα, με την OLAF.


Απρόσκοπτη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων


Μεταξύ άλλων, η Αρχή θα έχει εξουσία να διερευνά, είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από καταγγελία είτε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οποιοδήποτε θέμα το οποίο αφορά σε πράξεις διαφθοράς ή πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς οποιασδήποτε υπηρεσίας και να υποβάλλει έκθεση στην αρμόδια Αρχή ή στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Επίσης, θα συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, όργανα και υπηρεσίες της ΕΕ ή άλλων κρατών για την εκπόνηση, ανάληψη, χρήση, υλοποίηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης. Περαιτέρω, θα δέχεται καταγγελίες και θα συλλέγει πληροφορίες επί υποθέσεων διαφθοράς, παρατυπιών, υπόνοιας απάτης, έχοντας την εξουσία απρόσκοπτης πρόσβασης σε πληροφορίες, έγγραφα, αρχεία, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων όλων των τμημάτων - διευθύνσεων, αρχών και υπηρεσιών του δημοσίου τομέα ή του ευρύτερου δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.
Πρόνοια και για ψευδείς πληροφορίες


Όποιος αρνείται ή παραλείπει να παραχωρήσει στην Αρχή απρόσκοπτη πρόσβαση στις προαναφερθείσες πληροφορίες ή με οποιοδήποτε τρόπο παρεμποδίζει ή παρακωλύει τη διεξαγωγή του ερευνητικού έργου της Αρχής, θα είναι -με βάση το νομοσχέδιο- ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει το ένα έτος και σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Πέραν του ελέγχου για τις καταγγελίες, η Αρχή θα προχωρεί στην αξιολόγηση των κινδύνων από φαινόμενα διαφθοράς, θα υποβάλλει εισηγήσεις και προτάσεις για καταστολή και περιορισμό τους και θα καθορίζει τους δείκτες αξιολόγησης.


Επιπρόσθετα, θα συντονίζει, εποπτεύει και αξιολογεί τις δράσεις των υπηρεσιών του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταστολής της διαφθοράς, ενώ θα είναι αρμόδια να εκπονεί μελέτες, να εκδίδει εγκυκλίους προς τις αρμόδιες Αρχές και να λαμβάνει σχετικά μέτρα προς διασφάλιση της αποστολής της.


Όσον αφορά τυχόν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, οποιοσδήποτε παρέχει στην Αρχή εκ προθέσεως τέτοια στοιχεία ή στοιχεία που γνωρίζει ότι είναι ανακριβή, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι και τρία έτη και σε χρηματική ποινή μέχρι και 50.000 ευρώ.


Περαιτέρω, προβλέπεται η τήρηση μητρώου του συνόλου των υποθέσεων. Με βάση πάντα το νομοσχέδιο, η Αρχή και το προσωπικό της, καθώς και τα πρόσωπα στα οποία ανατίθενται εργασίες από την Αρχή, δεν θα ζητούν, ούτε θα επιδέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ή οποιαδήποτε όργανα ή Αρχές που λειτουργούν δυνάμει νόμου, ή οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα, κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους.