Υγεία

Το πρώτο βήμα για το ΓεΣΥ

Εντός του μήνα ξεκινούν οι εγγραφές δικαιούχων

Σε τροχιά υλοποίησης εισήλθε και επίσημα το πολυσυζητημένο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να φαίνεται αποφασισμένος να τηρήσει κατά γράμμα τα χρονοδιαγράμματα. Από την Παρασκευή, 1η Μαρτίου 2019, ξεκίνησε η καταβολή των εισφορών από τους δικαιούχους, γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πρώτο βήμα της υλοποίησης αυτής της μεγαλεπήβολης μεταρρύθμισης.
Τα χρονοδιαγράμματα


Μετά την έναρξη των εγγραφών των προσωπικών ιατρών στους καταλόγους του ΟΑΥ -οι οποίες ξεπέρασαν τις 250 σε αριθμό- και της καταβολής των εισφορών, ακολουθούν οι εγγραφές των δικαιούχων, που αναμένεται να αρχίσουν εντός Μαρτίου. Ακολούθως, θα τεθεί σε εφαρμογή η Α’ φάση του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου 2019, η οποία θα καλύπτει την εξωνοσοκομειακή φροντίδα. Απ' εκεί και πέρα, από την 1η Μαρτίου του 2020 θα αυξηθούν οι εισφορές των δικαιούχων, λόγω της αύξησης των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα επέλθει την 1η Ιουνίου 2020, με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος.
Οι εισφορές των δικαιούχων


Οι εισφορές των δικαιούχων, που ξεκίνησαν να καταβάλλονται από την 1η Μαρτίου 2019, οι οποίες θα ισχύουν για ένα χρόνο, έχουν ως εξής: για τους μισθωτούς 1,70% επί των αποδοχών τους, για το κράτος 1,65% επί των αποδοχών των μισθωτών, των αυτοεργοδοτουμένων, αξιωματούχων και επί των συντάξεων, για τους αυτοτελώς εργαζομένους 2,55% επί των αποδοχών τους, για τους συνταξιούχους 1,70% επί της σύνταξης που λαμβάνουν, για τους εισοδηματίες 1,70% επί των εισοδημάτων τους, για τους αξιωματούχους 1,70% επί των αποδοχών τους και για τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την καταβολή σε αξιωματούχους των προβλεπόμενων αποδοχών τους 1,85%.
Κατάργηση των υφιστάμενων σχεδίων


Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο της έναρξης των περικοπών για το ΓεΣΥ, το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία αποφάσισε να καλέσει τα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, περιλαμβανομένων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τριτοβάθμιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, να αναπροσαρμόσουν τα υφιστάμενα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύψεις που θα παραχωρηθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, για την περίοδο 1.6.2019 - 31.5.2020.


Επίσης τους καλεί να καταργήσουν όλα τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από 1/6/2020, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ και να προσαρμόσουν ανάλογα τους οικείους Προϋπολογισμούς τους, με βάση τα πιο πάνω, ενώ τονίζει πως απαγορεύεται να προχωρήσουν με οποιοδήποτε τρόπο στην ενσωμάτωση του υφιστάμενου κόστους για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των υπαλλήλων τους στις απολαβές του προσωπικού ή τη διάθεσή του στα Ταμεία Ευημερίας των εργαζομένων των Συντεχνιών ή παραχώρησής του με άλλον τρόπο. Οι εν λόγω αποφάσεις προκάλεσαν τις αντιδράσεις των συντεχνιών των εργαζομένων ΣΕΚ και ΠΕΟ, που κάνουν λόγο για παράβαση των συλλογικών συμβάσεων και ζητούν από την Κυβέρνηση την έναρξη διαλόγου επί του θέματος.
Σε στάση αναμονής οι ασφαλιστικές


Όσον αφορά τα ιδιωτικά ασφαλιστικά σχέδια υγείας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), Ανδρέας Αθανασιάδης, ξεκαθαρίζει πως συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά όπως και πριν. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», με αφορμή την έναρξη της καταβολής των εισφορών, ανέφερε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες παρακολουθούν τα δεδομένα και η κάθε εταιρεία, όταν αντιληφθεί τα κενά που θα υπάρχουν στις υπηρεσίες που θα παρέχει το ΓεΣΥ, θα αναπροσαρμόσει τα ασφαλιστικά της σχέδια, ώστε να είναι πιο ελκυστικά. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το κάθε ασφαλιστικό συμβόλαιο συνεχίζει να ισχύει όσον αφορά την ιδιωτική ιατρική, ενώ στην πορεία θα προστεθούν και νέες καλύψεις που θα αφορούν το ΓεΣΥ.
Δεν κάνει ΠΙΣω
«Μας ανησυχούν οι σχεδιασμοί, δεν μας ενδιαφέρουν μόνον οι αμοιβές μας»

Ενώ όλα προχωρούν βάσει χρονοδιαγραμμάτων, οι διαφωνίες μεταξύ ΠΙΣ και ΟΑΥ καλά κρατούν. Μιλώντας στη «Σ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ, Βάσος Οικονόμου, αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές εντός της εβδομάδας, σημειώνοντας πως οι διαφορές στα βασικά ζητήματα παραμένουν. Έτσι, παραμένει ως είχε και η πάγια θέση του ΠΙΣ, που συνεχίζει να καλεί τους ιατρούς να μη συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ. Ο κ. Οικονόμου είπε πως η Πολιτεία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με βάση τα χρονοδιαγράμματα, αφού ξεκίνησαν και οι εισφορές, την ώρα που υπάρχουν ακόμα πολλές γκρίζες ζώνες, ασάφειες και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.


Περαιτέρω, έθιξε το ζήτημα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων που δεν προχώρησε όπως έπρεπε, ενώ προέβλεψε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα -που δείχνουν ότι δεν θα συμμετέχουν αρκετοί προσωπικοί ιατροί στο ΓεΣΥ, αλλά ούτε και ειδικοί ιατροί, ενώ έξω θα μείνει και η πλειονότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων- από την 1η Ιουνίου του 2020 που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα, το αποτέλεσμα θα είναι να μεταφέρουμε τις λίστες αναμονής και στα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα. «Αυτοί οι σχεδιασμοί μάς ανησυχούν», είπε και πρόσθεσε πως «δεν μας ενδιαφέρουν μόνον οι αμοιβές μας».


Κληθείς επίσης να σχολιάσει την αποκάλυψη του «Sigma» σχετικά με την αποδοχή του ΟΑΥ όσον αφορά τη συνεργασία εγγεγραμμένων ειδικών ιατρών στο ΓεΣΥ με μη συμβεβλημένα νοσηλευτήρια για παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας, ο κ. Οικονόμου είπε πως πρόκειται για μία πρόταση του ΟΑΥ με έννοιες που χρήζουν νομικής ερμηνείας, η οποία αντί να κατατεθεί επίσημα στον ΠΙΣ, στάλθηκε προσωπικά στον κάθε ειδικό ιατρό.