«Αιωνία μας η μνήμη» θα έπρεπε, μάλλον, να λέγουν

Στο μεταξύ, Τούρκοι αξιωματούχοι δεν περνά μέρα -αφού έχουν καταληφθεί από οίστρο- που να μη μιλούν περί της «γαλάζιας πατρίδας» (mavi vatan) και για τα δήθεν δικαιώματα και συμφέροντά τους στο Αιγαίο, στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εδραιώνουν και την παρουσία τους στα Βαλκάνια, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου και μέχρι τη Σομαλία. Ναυπηγούν δε και αεροπλανοφόρο.
Αφού, λοιπόν, εμείς είμαστε απασχολημένοι με το άλλο... μεγάλο «εθνικό μας θέμα», το χαλλούμι, οι Τούρκοι συνεχίζουν την επέλασή τους τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στα Στροβίλια και αλλαχού, εντελώς ανενόχλητοι.


Δεν γνωρίζω αν, τελικά, θα τους καταγγείλουμε για μιαν ακόμη φορά στον ΟΗΕ, αφού υπάρχει και το σχετικό ψήφισμα για τα Στροβίλια -τα οποία κατέλαβαν χρόνια μετά την τουρκική εισβολή - αλλά είμαι βέβαιος ότι, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, δεν θα τους κάμουν, κατά την κυπριακή έκφραση, «τέττε» (θα τους κάνουν ντα, θα τους τιμωρήσουν, θα τους επιπλήξουν κ.λπ).


Οι Τούρκοι, άλλωστε, που μόνο μία γλώσσα καταλαβαίνουν -αυτήν της δύναμης και της ισχύος- όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, αν όχι και κάπου αλλού (με συγχωρείτε).


Στο μεταξύ, Τούρκοι αξιωματούχοι δεν περνά μέρα -αφού έχουν καταληφθεί από οίστρο- που να μη μιλούν περί της «γαλάζιας πατρίδας» (mavi vatan) και για τα δήθεν δικαιώματα και συμφέροντά τους στο Αιγαίο, στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εδραιώνουν και την παρουσία τους στα Βαλκάνια, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου και μέχρι τη Σομαλία. Ναυπηγούν δε και αεροπλανοφόρο.


Το αθηναϊκό κράτος, που πάντοτε διακήρυττε ότι «τίποτε δεν διεκδικεί και τίποτε δεν παραχωρεί», παραχώρησε και το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» στους Σκοπιανούς (δεν γνωρίζω, αν, τώρα, θα αυτοπεριλαμβάνει και τον... χαλβά που θα ονομάζεται πλέον ως βορειομακεδονικός χαλβάς) και ίσως θα ακολουθήσει και η Βόρειος Ήπειρος, αφού τη «Βόρεια Κύπρο», τα κατεχόμενα, δηλαδή, εδάφη μας, τα έχουμε ήδη παραδώσει με τους χάρτες που υποβάλαμε για το εδαφικό!
Ανακαλώ στη μνήμη μου εκείνο το «βυθίσατε το Χόρα», που είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αλώνιζε στο Αιγαίο, το ίδιο που πράττει σήμερα το «Barbarossa Hayreddin Pa?a».


Είχε πει τότε ο Α. Παπανδρέου ότι οι Τούρκοι θα μπορούσαν να καταλάβουν και τα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου σε 72 ώρες!


Εδώ, όπου εμείς ζούμε με ψευδαισθήσεις και λέμε ότι «τίποτε δεν θα έχει συμφωνηθεί, τελικά, αν δεν συμφωνηθούν, εν τω μεταξύ, όλα», οι Τούρκοι έχουν κυριολεκτικά καταβροχθίσει όλες τις παραχωρήσεις και υποχωρήσεις μας, εδραίωσαν τα τετελεσμένα και συνεχώς δημιουργούν νέα και αξιώνουν περισσότερα.
Συμπερασματικά, λοιπόν, επαναλαμβάνω αυτά που έγραψα ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν.


Όταν είχαμε το πάνω χέρι με την παρουσία μιας ελληνικής μεραρχίας (1964-67) με ενισχυμένη δύναμη πυρός, δεν προχωρήσαμε από θέσεως ισχύος στη μονομερή ΕΝΩΣΗ, βάσει του σχεδίου που κόμισε ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πέτρος Γαρουφαλλιάς κατ’ εντολήν του Γεωργίου Παπανδρέου.


Θα κατοχύρωνε την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του, για τον τορπιλισμό του οποίου έγραψα λεπτομερώς πλειστάκις στο παρελθόν. Τώρα που οι όροι αντιστράφηκαν και οι Τούρκοι βρίσκονται αυτοί σε θέση ισχύος, είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να μιλούν μερικοί πολιτικοί και κομματικοί ηγέτες και ηγετίσκοι για δήθεν «επανένωση» και «απελευθέρωση», αφού μάλλον για «αιωνία μας η μνήμη» έπρεπε να λέγουν» αφού τελικός σκοπός των Τούρκων είναι η επανάκτηση και ο ολοκληρωτικός έλεγχος της Κύπρου.


Σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε την τύχη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου.
Υ.Γ. Είχα δημοσιεύσει τον Φεβρουάριο 2015 μακροσκελέστατη μελέτη για τον Barbarosa Hayreddin Pa?a. Αναφέρω απλώς ότι η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας του Τούρκος, πιθανόν γενίτσαρος, ο ίδιος, δε, ναύαρχος του οθωμανικού στόλου και πειρατής στην Μπαρπαριά (σημερινή Αλγερία). Το όνομα Μπαρπαρόσα σημαίνει «κοκκινογένης».
ΑΝΔΡΕΑΣ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πρώην συνδικαλιστής