Η μάχη των συμφερόντων εναντίον του ΓεΣΥ

Καλούμε όλους τους παρόχους υγείας να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ακόμα και αν διαφωνούν με τη φιλοσοφία του ή με τον σφαιρικό προϋπολογισμό του
Στην Κύπρο αυτές τις μέρες και τους επόμενους μήνες θα διεξάγεται μια μεγάλη μάχη. Οι δυνάμεις του λαού αγωνίζονται για την εφαρμογή του αλληλέγγυου, καθολικού και μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ, που φιλοδοξεί να προσφέρει σε όλους τους πολίτες τις ίδιες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, που θα του μετριάσουν τον μεγάλο πόνο που νιώθει, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.


Οι δυνάμεις των οικονομικών συμφερόντων αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να ματαιώσουν την εφαρμογή αυτού του ΓεΣΥ ή να καταστήσουν την εφαρμογή του προβληματική, ώστε να δημιουργηθεί η ανάγκη της αλλαγής του μονοασφαλιστικού με το δικό τους σχέδιο. Και οι δυνάμεις αυτές θα είναι έτοιμες να κατοχυρώσουν τα συμφέροντα και τα εισοδήματά τους, παίρνοντας από την πίτα το κομμάτι τους. Είναι έτοιμες να καταργήσουν την καθολικότητα για να δημιουργήσουν ασθενείς δύο ταχυτήτων και να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέρονται και όχι η υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των άπορων ασθενών.


Ήδη υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στις ομάδες των συμφερόντων, εκτός από τους μεγαλόσχημους παρόχους, έχει λάβει ηγετική θέση πολιτικός αρχηγός, ικανός στις υποχθόνιες μεθοδεύσεις. Ο πρώην Υπουργός Υγείας, μάλιστα, σε ανάρτησή του τον κατηγόρησε ότι παροτρύνει παρόχους να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ώστε αυτό να μην μπορεί να λειτουργήσει και τότε η Βουλή θα εγκρίνει προτάσεις έξω από τα σημερινά δεδομένα.


Οι ομάδες των συμφερόντων ανασυντάσσονται και δίνουν την τελευταία μάχη, ώστε τον Ιούνιο να παρουσιαστούν ανυπέρβλητα προβλήματα στο ΓεΣΥ. Και όταν καταφέρουν να αποτύχει το «τέλειο μονοασφαλιστικό», όπως ειρωνικά το χαρακτήρισε κάποιος πολέμιός του, να παρουσιαστούν σαν σωτήρες της υγείας του λαού και να πουν με επιχαιρεκακία: «Εμείς υποστηρίζαμε το ΓεΣΥ, αλλά σας λέγαμε ότι αυτό το ΓεΣΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει».


Ολόκληρος ο λαός και ιδιαίτερα οι μη προνομιούχοι πρέπει να ενταχθούν με πάθος στις δυνάμεις που αγωνίζονται για το ΓεΣΥ. Πρέπει να δώσουν το μήνυμα ότι θα στηρίξουν το ΓεΣΥ με όλες τους τις δυνάμεις. Να στηρίξουν τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα εργαστήρια και όλους τους παρόχους υγείας που θα ταχθούν στο ΓεΣΥ με όλες τους τις δυνάμεις, υπομένοντας όλα τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην αρχή. Γιατί, αυτά τα προβλήματα θα είναι δημιούργημα των ομάδων που θίγονται τα συμφέροντά τους, που θέλουν να αποτύχει το ΓεΣΥ, για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το υπέρτατο αγαθό της υγείας για τα δικά τους συμφέροντα.


Καλούμε όλους τους παρόχους υγείας να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ακόμα και αν διαφωνούν με τη φιλοσοφία του ή με τον σφαιρικό προϋπολογισμό του. Ακόμα κι αν πιστεύουν ότι μέσα από το ΓεΣΥ δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας της επιστημονικής τους κατάρτισης. Ας ενταχθούν με επιφύλαξη. Κι ας δηλώσουν ότι θα αποχωρούν, όταν διαπιστώνουν αδυναμία του συστήματος να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Ας αποχωρήσουν ακόμα και αν διαπιστώσουν ότι δεν θα έχουν τα εισοδήματα που αναμένουν ή επιζητούν. Ο νόμος τούς το επιτρέπει.


Αλλά, ας γίνουν μέλη της αλληλέγγυας και καθολικής συμμετοχής και προσπάθειας για αλλαγή στο σύστημα προσφοράς υπηρεσιών υγείας. Ας γίνουν λειτουργοί της νέας προσπάθειας και όχι αρνητές για εξυπηρέτηση στόχων, που δεν περιλαμβάνονται στον όρκο του Ιπποκράτη. Η μεγάλη ουρά για εγγραφή των παρόχων υγείας στο ΓεΣΥ θα διαλύσει τις ουρές των ασθενών των κρατικών νοσοκομείων. Θα φέρει την αλλαγή.


Ο λαός και ιδιαίτερα οι μη προνομιούχοι αναμένουν και θα κρίνουν. Αν δεν μπορέσει να εφαρμοστεί ή, αν αποτύχει στην εφαρμογή του, δεν θα φταίει ούτε ο σχεδιασμός, ούτε ο σφαιρικός προϋπολογισμός, ούτε ο Ο.Α.Υ., ούτε οι ασθενείς. Θα έχουν ακεραία την ευθύνη οι γιατροί, τα νοσηλευτήρια, τα εργαστήρια και οι άλλοι πάροχοι υγείας που θα αρνηθούν τη συμμετοχή και τη συνεργασία τους στο ΓεΣΥ. Θα είναι αρνητές και ένοχοι έναντι των ασθενών και ιδιαίτερα των μη προνομιούχων ασθενών.