Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Αύξηση μόλις 1,6% στις τιμές ακινήτων

Οι τιμές στα ακίνητα δεν έχουν επηρεαστεί από τις πολιτογραφήσεις, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό το επενδυτικό πρόγραμμα δεν αφορά ακίνητα που απευθύνονται στους Κύπριους αγοραστές

Αύξηση κατά μόλις 1,6% κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος της αύξησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στη Ζώνη του ευρώ κυμάνθηκε στο σαφώς μεγαλύτερο 4,2%. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 3,5% στην Κύπρο, έναντι 0,7% στη Ζώνη του ευρώ και 0,6% στην ΕΕ.
Περιορισμένη η αύξηση λένε οι επαγγελματίες


Μιλώντας στο Economy Today ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών (ΚΣΙΑ) και Πρόεδρος της μεσιτικής εταιρείας FOX, Γιώργος Μουσκίδης, αναφέρει ότι η αύξηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως μικρή σε σχέση με τις προοπτικές της αγοράς, ωστόσο εντάσσει το σημερινό επίπεδο σε λογικά πλαίσια.


«Οι τιμές των ακινήτων σε γενικές γραμμές είναι πολύ λογικές, τόσο για τα νεόδμητα, όσο και για τα παλαιότερα ακίνητα, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων όπως τα παραθαλάσσια και εκείνα που βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων, τα οποία δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν στη συγκεκριμένη μέτρηση», τονίζει.


Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές άρχισαν την πτωτική τους πορεία περί το 2008, παρουσίασαν σταθεροποιητικές τάσεις περί το 2010 και για ένα μόλις εξάμηνο, ενώ επανήλθαν στην πτώση μέχρι το 2016. Πλέον, η πορεία των τιμών είναι ανοδική, τόσο λόγω της αύξησης της εμπιστοσύνης, όσο και της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, των εισοδημάτων και της ανάπτυξης.
Σημαντική η ζήτηση στα διαμερίσματα


Όπως αναφέρει, η μεγαλύτερη ζήτηση που παρατηρείται αυτήν την περίοδο στην Κύπρο είναι στα διαμερίσματα, ενώ ικανοποιητικά κινείται η αγορά για γραφεία και καταστήματα, κάτι που ανεβάζει τις τιμές στην αγορά ακινήτων και κατοικιών.


«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει αυξηθεί και το κόστος κατασκευής, κάτι που συμβάλλει στη διαμόρφωση των τιμών», επισημαίνει.


Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, η αύξηση θα πρέπει να σχετίζεται με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, καθώς οι επενδυτές ακινήτων κατά κανόναν προσβλέπουν σε κέρδος της τάξεως του 5%, το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πετύχουν.
Τράπεζες και δανεισμός


Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσον η διστακτική στάση των τραπεζών να χορηγήσουν νέο δανεισμό στην αγορά, λειτουργεί ανασταλτικά, ο κ. Μουσκίδης απάντησε θετικά.


«Οι τράπεζες έχουν γίνει πολύ φειδωλές με τα δάνεια που χορηγούν. Πέραν των οδηγιών που έχουν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ίδιοι οι οργανισμοί, αν κι έχουν αρκετή ρευστότητα, διστάζουν», τονίζει.
Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών των κατοικιών το 4ο τρίμηνο του 2018 σημειώθηκαν στη Σλοβενία (+18,2%), τη Λετονία (+11,8%) και την Τσεχία (+9,9%), ενώ οι τιμές μειώθηκαν στην Ιταλία (-0,6%).
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Σλοβενία (+6,5%), τη Λετονία (+4,3%) και τη Μάλτα (+3,8%), ενώ μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Δανία (1,7% ), το Ηνωμένο Βασίλειο (-0,4%), τη Σουηδία (-0,2%), την Ιταλία (-0,2%) και τη Γαλλία (-0,2%).
Μειώνονται οι τιμές των γεωργικών ακινήτων


Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, πάντως, στην Κύπρο η μείωση των τιμών συνεχίζεται για τις γεωργικές εκτάσεις.


«Η αγορά μετά την κρίση έγινε πιο συντηρητική στον συγκεκριμένο τομέα. Παλαιότερα, ο κόσμος αγόραζε προκειμένου να πωλήσει μετά από λίγα χρόνια και να βγάλει κέρδος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια φούσκα. Πλέον, αγοράζουν μόνο οι επενδυτές που θα κρατήσουν τη γη για περισσότερα από πέντε χρόνια. Μέχρι σήμερα υπήρξε σημαντική αύξηση στις τιμές, αλλά πλέον η αγορά κατευθύνεται προς τη σωστή βάση», σημειώνει.


Προσθέτει δε ότι σε γενικές γραμμές η τιμή της γης αντικατοπτρίζει την δυνατότητα ανάπτυξης μέσω της πραγματικής γεωργικής δραστηριότητας, η οποία στην Κύπρο δεν θεωρείται αρκετά προσοδοφόρα.
Δεν παίζουν ρόλο οι πολιτογραφήσεις


Στο μεταξύ, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν εκτιμήσεις ή και ανησυχίες που είχαν εκφραστεί ότι το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων θα αυξήσει τις τιμές των ακινήτων.


Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Παντελής Λεπτός, δήλωσε πρόσφατα ότι «μετά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, ακολούθησε σταθεροποίηση και στη συνέχεια οι τιμές, σε όλες σχεδόν τις περιοχές και όλες τις κατηγορίες ακινήτων, άρχισαν να καταγράφουν σταδιακή άνοδο».


Ο κ. Λεπτός εξέφρασε διαφωνία με τις εκτιμήσεις που φέρουν τις τιμές, ειδικά των διαμερισμάτων στη Λεμεσό, να αυξήθηκαν λόγω του Προγράμματος. «Δεν συμφωνώ με την άποψη πως οι τιμές στα διαμερίσματα της Λεμεσού έχουν επηρεαστεί από τις πολιτογραφήσεις, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό το επενδυτικό πρόγραμμα δεν αφορά ακίνητα που απευθύνονται στους Κύπριους αγοραστές».


Αντίθετα, σημείωσε, η άνοδος που καταγράφεται οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ζήτηση από το ευρύ κοινό και τη μειωμένη προσφορά, διότι οι εταιρείες ανάπτυξης γης δεν κατασκεύαζαν νέα έργα κατά την περίοδο της κρίσης. «Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως, σύμφωνα και με τη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών, παρά τη σταδιακή άνοδο που καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων, εξακολουθούν να βρίσκονται σε αισθητά πιο χαμηλά επίπεδα από τα αντίστοιχα της προ κρίσης περιόδου».


Υποστηρίξτε τη