Ακίνητο

Η μεταμόρφωση της Λευκωσίας

Τα έργα εκατομμυρίων που θα αλλάξουν την όψη της πρωτεύουσας

Πέρα από το πολυαναμενόμενο έργο της Πλατείας Ελευθερίας, το οποίο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, στον Δήμο Λευκωσίας βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης και άλλα έργα, που πραγματικά θα αλλάξουν την όψη της πρωτεύουσας και θα την κάνουν πιο ανθρώπινη, ελκυστική και λειτουργική. Μάλιστα ο Δήμαρχος της Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, θεωρεί πως το 2019 θα είναι η χρονιά που ο Δήμος Λευκωσίας θα δικαιωθεί για τις πρωτοβουλίες του να διεκδικήσει έργα και για την επιμονή του να τα υλοποιήσει.
Χρονιά υλοποίησης έργων το 2019


Ας δούμε αναλυτικά όλα τα έργα που βρίσκονται σήμερα στο στάδιο υλοποίησης:


Ήδη εγκαινιάστηκε το Νέο Δημαρχείο, ενώ μέσα στα επόμενα σχέδια είναι η επιδιόρθωση του κτηρίου του πρώην ΕΚΑΤΕ, το οποίο θα λειτουργήσει ως Βιβλιοθήκη και χώρος εκπαίδευσης του προσωπικού.


Προχωρούν επίσης με την ολοκλήρωση της αίθουσας διαλέξεων του Δημαρχείου και με την επιδιόρθωση του κτηρίου των δημοτικών λουτρών, το οποίο θα στεγάσει την Υγειονομική Υπηρεσία και το Τμήμα Ηλεκτρολογίας του Δήμου.


Παράλληλα συνεχίζεται η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου που εφάπτεται στο Νέο Δημαρχείο, ενώ στην περιοχή υλοποιούνται έργα ανάπλασης οδών και συντήρησης προσόψεων οικοδομών (παρόμοια με αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην εντός των τειχών πόλη).


Μέσα στο 2019, εκτός από την Πλατεία Ελευθερίας, θα εγκαινιάσουν ένα ακόμη σημαντικό έργο, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.


Οι εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης στη λεωφόρο Ομήρου ξεκίνησαν τον Μάιο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλος του 2019.


Ανάπλαση Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου: Οι εργασίες για τη Φάση Α’ του έργου (που αφορά τις οδούς Στασικράτους, Πριγκιπίσσης ντε Τύρας, Θεοφάνη Θεοδότου και τμήμα της Μνασιάδου) ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018 και, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τον εργολάβο, αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλος του 2019. Οι εργασίες για τη Φάση Β’ (που αφορά την Αναστασίου Λεβέντη και τη Λεωφ. Μακαρίου από Ευαγόρου μέχρι Σπύρου Κυπριανού), θα αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση της Φάσης Α’.


Η ανάπλαση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως, στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας (ένα έργο που προωθήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας ύστερα από καθυστερήσεις δεκαετιών), προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ευελπιστούν να παραδοθεί στο κοινό εντός του 2019.
Ανάπλαση του Χώρου του Παλιού ΓΣΠ: Διεκδίκησαν και παραχωρήθηκε στον Δήμο ο χώρος. Έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και των εγγράφων διαγωνισμού για το κατασκευαστικό συμβόλαιο του έργου. Ο διαγωνισμός για το κατασκευαστικό συμβόλαιο εκτιμάται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2019.
Άρχισε τη λειτουργία του και το Κέντρο Αριστείας


Επιπρόσθετα το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία (RISE) στην καρδιά της Λευκωσίας έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του μετά την εξαιρετική επιτυχία τού Δήμου στην εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τον σκοπό αυτό. Για τη στέγαση του κέντρου θα επιδιορθωθούν αρχικά το κτήριο της ΣΤΟΑΣ και αργότερα το κτήριο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς. Το RISE εντάσσεται στις προσπάθειες του Δήμου για την ανάπτυξη ενός πυρήνα δημιουργικότητας, τεχνολογικής προόδου και επιχειρηματικής καινοτομίας πλησίον της νεκρής ζώνης, ο οποίος σε μεταγενέστερο στάδιο θα εμπλουτιστεί με τη δημιουργία Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων.
Χρηματοδότηση €130 εκατ.


Η Λευκωσία, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, είχε ανάγκη από σημαντικά δημόσια έργα υποδομής. «Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση σχεδόν €130 εκατ. για την υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού αναπτυξιακών έργων στην πόλη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα έργα αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, του Σχεδίου Περιοχής του Αστικού Εμπορικού Κέντρου, του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας για τη Λευκωσία και της στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Λευκωσίας», υπογράμμισε.
Γιατί καθυστέρησε η Πλατεία Ελευθερίας


Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου της Πλατείας Ελευθερίας, ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε στο Economy Today πως σίγουρα δεν είχαν πρόθεση να ταλαιπωρήσουν τους συμπολίτες τους και απολογούνται γι’ αυτό. «Η αλήθεια όμως είναι ότι παραλάβαμε το έργο με πάρα πολλά προβλήματα και χρειάστηκε να λάβουμε έγκαιρα τολμηρές αποφάσεις, με τις οποίες το θέσαμε ξανά σε πορεία ολοκλήρωσης. Ως γνωστόν, οι αρχικές καθυστερήσεις οφείλονταν στην ανεύρεση αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια, αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε εργολάβο, όταν κρίναμε ότι το έργο δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί.


Υποχρεωθήκαμε να επαναπροκηρύξουμε προσφορές δύο φορές. Ο δεύτερος εργολάβος μπήκε στο εργοτάξιο αρχές του 2015 και στην πορεία όντως άλλαξαν κάποιες ημερομηνίες, αλλά αυτό έγινε όταν προστέθηκε έργο, δηλαδή όγκος εργασιών, και όταν προέκυψαν τεχνικές και κατασκευαστικές δυσκολίες σε συγκεκριμένα σημεία του έργου. Άρα το έργο ουσιαστικά κατασκευάζεται σε συνεχή ροή τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια», είπε.


Παράλληλα, πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υποτιμούμε τις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές απαιτήσεις αυτού του έργου και τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid, όσον αφορά την ποιότητα της κατασκευής του, οι οποίες επίσης επηρεάζουν τον χρόνο υλοποίησης.


«Δεν φτιάχνουμε ούτε έναν αυτοκινητόδρομο αλλά ούτε μιαν απλή γέφυρα, αλλά ένα μοναδικό έργο τέχνης της Ζάχα Χαντίντ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ανάπλαση μιας μεγάλης έκτασης που εκτείνεται σε δύο τμήματα της τάφρου, από την Πλατεία Σολωμού μέχρι τον χώρο στάθμευσης Ντ’ Αβίλα, περιμετρικούς δρόμους και δημιουργία νέων υποδομών κοινής ωφελείας.Το σίγουρο είναι πως το έργο σήμερα βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του και η πόλη μας θα είναι ένα από τα σημεία του πλανήτη όπου θα δεσπόζει μια εμβληματική δημιουργία της Ζάχα Χαντίντ. Εύχομαι οι πολίτες και οι επισκέπτες της Λευκωσίας να αγκαλιάσουν το έργο, να το χαίρονται και φυσικά να το σέβονται, αφού είναι δικό τους», κατέληξε.