Διεθνή

Στα χέρια των 27 (ξανά) το μέλλον της Βρετανίας

Σε μια δραματική ψηφοφορία την Τετάρτη, η οποία κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα, οι βουλευτές ενέκριναν με 313 ψήφους υπέρ έναντι 312 κατά, νόμο για να αποτραπεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Το σχέδιο νόμου, το οποίο εγκρίθηκε οριακά, υποχρεώνει την Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αναβολή του Brexit, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση την καθορισμένη ημερομηνία, τη 12η Απριλίου.


Ήδη το Brexit έχει πάρει μία αναβολή ενώ σε διάστημα τριών εβδομάδων το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί στην κρίση των Βρυξελλών, ζητώντας μια δεύτερη επέκταση στη Σύνοδο Κορυφής. Έτσι, παρά το σχέδιο νόμου που υπερψήφισε το βρετανικό Κοινοβούλιο, η τύχη της χώρας θα βρεθεί ξανά στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών.


Πολλοί από αυτούς έχουν κουραστεί από την αναποφασιστικότητα της Μέι και την αποτυχία των βουλευτών να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε. Εντούτοις, μπαίνοντας στην τελική ευθεία, θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο το μπλοκ των 27 να αναλάβει το κόστος και την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης, αρνούμενοι την αναβολή για δεύτερη φορά του Brexit.