Ιατρική φροντίδα και ιατρική αναίδεια

Από το χαράκωμα της πλατφόρμας ιδιωτικής ιατρικής άρχισαν να ρίχνουν τις βόμβες τους. Θέλουν, λένε, ένα μεικτό σχέδιο ασφάλισης για να μπορούν οι ασθενείς να έχουν επιλογή ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης. Αλλά ο ΟΑΥ δεν δέχεται, γιατί δεν μπορεί, λένε, να συναγωνιστεί τις ασφαλιστικές εταιρείες. Βεβαίως δεν μπορεί. Γιατί δεν έχει την ευχέρεια να επιλέγει τους πλούσιους ασφαλισμένους, ούτε να απορρίπτει του ηλικιωμένους και τους χρόνιους ασθενείς
Ο υποχθόνιος πόλεμος εναντίον του ΓεΣΥ έχει τελειώσει. Το σχέδιο εφαρμόζεται οριστικά και αμετάκλητα την 1η Ιουνίου 2019. Η μεγάλη έγνοια των ηγεσιών του ΠΙΣ και των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν κατόρθωσε να διαβρώσει και να διαφοροποιήσει το ΓεΣΥ, που είναι ανεπαρκές, κατά τη γνώμη τους, και το οποίο δεν θα μπορεί να προσφέρει ποιοτική ιατρική φροντίδα, όπως την φαντάζονται οι μεγαλογιατροί. Το σύστημα παραμένει μονοασφαλιστικό, καθολικό και αλληλέγγυο. Παρά της προσπάθειές τους, δεν κατάφεραν να βάλουν μέσα στο σχέδιο τις ασφαλιστικές εταιρείες, την ιδιωτική ιατρική και τη δυνατότητα οι ασθενείς να μπορούν να επιλέγουν και ιδιωτικές ασφάλειες. Έτσι, κατά τη γνώμη των ηγεσιών τους, οι Κύπριοι πολίτες δεν θα έχουν ποιοτική ιατρική φροντίδα.


Για τούτο τώρα άρχισαν τον πόλεμο των χαρακωμάτων. ́Ετσι έστησαν το οχυρό τους απέναντι από το ΓεΣΥ Η πλατφόρμα Ιδιωτικής Ιατρικής είναι έτοιμη να πολεμήσει και να δημιουργήσει προβλήματα στο ΓεΣΥ, ώστε να γίνει προβληματική η λειτουργία του. Και τότε θα έρθουν ως σωτήρες με επικεφαλής τους πολιτικούς εκείνους που επιδιώκουν πολυασφαλιστικό σχέδιο, για να επιβάλουν τις απόψεις τους, την ελεύθερη επιλογή όλων των γιατρών, την άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής και τους φτωχούς και άπορους ηλικιωμένους να αναζητούν ασφαλιστική εταιρεία που θα τους διώχνει και θα ζητούν την υγεία τους στις ουρές των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Δικαίωμα των γιατρών να μην επιλέγουν να ενταχθούν στο Γε.Σ.Υ. Είναι όμως αναίδεια να ενεργούν ασύστολα για την αποτυχία και την κατάρρευσή του.


Από το χαράκωμα της πλατφόρμας ιδιωτικής ιατρικής άρχισαν να ρίχνουν τις βόμβες τους. Θέλουν, λένε, ένα μεικτό σχέδιο ασφάλισης για να μπορούν οι ασθενείς να έχουν επιλογή ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης. Αλλά ο ΟΑΥ δεν δέχεται, γιατί δεν μπορεί, λένε, να συναγωνιστεί τις ασφαλιστικές εταιρείες. Βεβαίως δεν μπορεί. Γιατί δεν έχει την ευχέρεια να επιλέγει τους πλούσιους ασφαλισμένους, ούτε να απορρίπτει του ηλικιωμένους και τους χρόνιους ασθενείς. Αυτοί δεν χρειάζονται ποιοτική φροντίδα;


Με αυτό το σύστημα ο ασθενής δεν θα μπορεί, λένε, να έχει ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου, ενώ με το δικό τους θα τα έχει όλα. Φυσικά εμείς οι δικαιούχοι δεν έχουμε απόλυτη επιλογή. Έχουμε επιλογή μόνο ανάμεσα στους γιατρούς και τα νοσηλευτήρια που έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Ποιος λοιπόν είναι ο φταίχτης και ο ένοχος; Μήπως το σύστημα του ΓεΣΥ; ́Η μήπως ένοχοι είναι όσοι αρνούνται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, που είναι καθολικό και αλληλέγγυο; Μήπως φταίνε αυτοί που μας απαγορεύουν να τους επιλέγουμε, επειδή μας αρνούνται την ιατρική φροντίδα που θέλουμε; Ή μας την προσφέρουν μόνο, αν πληρώνουμε τα μαλλοτζιέφαλά μας;


Αλλά μέσα στα αιτήματά τους είναι και κάτι που δείχνει από μακριά την αναίδεια, με την οποία έχουν εξοπλιστεί για να υπονομεύσουν το ΓεΣΥ. Ξέρουν ότι μεγάλο μέρος της δαπάνης για την υγεία είναι τα φάρμακα. Για τούτο θέτουν ένα νέο αίτημα, όπως το διατύπωσαν στην ιδρυτική συνέλευση της πλατφόρμας Ιδιωτικής Ιατρικής. Ζητούν από τον ΟΑΥ να τους δώσει το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα σε ασθενείς τους, δικαιούχους του ΓεΣΥ, και οι δικαιούχοι - πελάτες τους να παίρνουν δωρεάν τα φάρμακα από τα φαρμακεία του ΓεΣΥ.


Ζητούν δηλαδή από τον ΟΑΥ να επιχορηγεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, για να μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές στους πελάτες τους, εφόσον τη δαπάνη για τα φάρμακα θα την καλύπτει ο ΟΑΥ. Ζητούν από τον ΟΑΥ να επιχορηγεί τη θεραπεία των ππαραλλήδων ως κίνητρο για να επιλέγουν γιατρούς της πλατφόρμας Ιδιωτικής Ιατρικής, εφόσον τα φάρμακα θα τα πληρώνει ο ΟΑΥ. ́Ετσι, λογαριάζουν να δημιουργήσουν τους δικαιούχους των δύο ταχυτήτων, τους δικαιούχους προνομιακής ιατρικής φροντίδας και τους μη προνομιούχους, που θα οδηγήσουν με σιγουριά το πλοίο στο λιμάνι του μεικτού συστήματος και τους ασθενείς δύο ταχυτήτων.


́Ενα μόνο έχουμε να πούμε. Τους πήρε είδηση και ο τελευταίος δικαιούχος. Τους απομένει μόνο μια απόφαση για να ξανακερδίσουν την εκτίμηση που ο κόσμος τους έχει. Να έρθουν μαζί μας στο αλληλέγγυο ΓεΣΥ, όπως έπραξαν και οι παιδίατροι της ελεύθερης Αμμοχώστου, που πήραν την ομαδική απόφασή τους με τόλμη και αλληλεγγύη προς τους δικαιούχους της περιοχής. Έχουν κερδίσει την εκτίμηση και τα συγχαρητήριά μας.