Είμαστε όλοι πράσινοι, τελικά;

Το σίγουρο είναι -όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου- ότι οι πολίτες βρίσκονται πιο μπροστά στα θέματα περιβάλλοντος από τους πολιτικούς, τα κόμματα, τους δικαστές, τους υπουργούς, τους βουλευτές και προπαντός την κυβέρνηση
Η δημόσια ραδιοτηλεόραση παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή την 29η Παγκύπρια Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας και Εκλογικής Συμπεριφοράς στην οποία εντόπισα μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία: Τελικά είμαστε όλοι (ή σχεδόν όλοι) πράσινοι. Ναι, πιστέψτε το! Στην ερώτηση που αφορούσε στη θετική κρίση για ιδεολογίες/ρεύματα, η Οικολογία έρχεται πρώτη με διαφορά (71%).


Ξεπερνά τον πατριωτισμό (57%), τον Σοσιαλισμό (31%), τον Φεμινισμό (36%), τη Δεξιά, το Κέντρο και την Αριστερά, τον Εθνικισμό, τον Φιλευρωπαϊσμό κ.λπ. Στο κόμμα που κυβερνά μάλιστα (ΔΗΣΥ), η θετική γνώμη για την Οικολογία φθάνει σε ποσοστό 81%, με τον πατριωτισμό να έρχεται πολύ πιο πίσω μαζί με τη δεξιά ιδεολογία και τον φιλοευρωπαϊσμό (69%-64%-53%).
Είναι λοιπόν η Οικολογία -σύμφωνα με την έρευνα- ως ιδεολογία ή ως ρεύμα, μια προτεραιότητα. Αυτό είναι κατ’ αρχάς ευχάριστο. Από την άλλη, σύμφωνα με το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο, μόνο το 3% των πολιτών στην Κύπρο λαμβάνει υπόψη του τα θέματα Οικολογίας ή περιβάλλοντος όταν βρίσκεται ενώπιον της κάλπης. Στη βάση λοιπόν των ερευνών -δηλαδή στο τι λένε οι Κύπριοι- σημειώνεται ένα παράλογο σχήμα.
Το σίγουρο είναι -όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου- ότι οι πολίτες βρίσκονται πιο μπροστά στα θέματα περιβάλλοντος από τους πολιτικούς, τα κόμματα, τους δικαστές, τους υπουργούς, τους βουλευτές και προπαντός την κυβέρνηση.
Όταν βλέπεις τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται κυρίως για θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής, πραγματικά επιβεβαιώνεται στην πράξη αυτή η περιβαλλοντική υπεροχή των πολιτών έναντι των ανθρώπων της εξουσίας.
Για παράδειγμα, ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει τους κατοίκους της περιοχής Πυργών και τους μοναχούς Σταυροβουνίου να αγωνίζονται κατά του ασφαλτικού εργοστασίου που αδειοδότησε η κυβέρνηση με τις ευλογίες των μεγάλων κομμάτων μέσα σε περιοχή Νατούρα.
Λίγο πιο πέρα, οι κάτοικοι της περιοχής Ιδαλίου διαδηλώνουν για την απομάκρυνση των ασφαλτικών εργοστασίων που ζώνουν τη συνοικία τους και βρομίζουν συχνά τον αέρα που αναπνέουν. Οι κάτοικοι της Ορούντας αντιδρούν στην επαναφορά των χοιροστασίων στο χωριό τους, κάποια από τα οποία μάλιστα λειτουργούν ήδη παράνομα, και ρυπαίνουν με χοιρολύματα το έδαφος και το νερό.
Οι πολίτες της Πάφου από την άλλη, ήρθαν σε σύγκρουση με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, τα κόμματα και τον μητροπολίτη γιατί προωθούν την ανέγερση ναού μέσα στον δημοτικό κήπο. Ευαίσθητοι πολίτες στη Λεμεσό οργανώνονται κατά των ψηλών κτηρίων στην παραθαλάσσια ζώνη της πόλης, που προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην κοινωνική δομή της πόλης. Θύελλα διαμαρτυριών ξεσήκωσε επίσης η πρόσφατη υπόθεση καταστροφής στο δάσος Μαυραλή στην Αργάκα, περιοχής ωοτοκίας των χελωνών. Νέοι και νέες οργανώνουν πορείες για την κλιματική αλλαγή.
Την ίδια ώρα λαμβάνουμε καθημερινά καταγγελίες από περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες για κακοποιήσεις ζώων, εκκοπές δέντρων, παράνομη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας κ.ο.κ.
Ευαίσθητα περιβαλλοντικά αντανακλαστικά
Είναι λοιπόν διαπιστωμένο: Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχουν αποκτήσει ευαίσθητα περιβαλλοντικά αντανακλαστικά. Οι πολιτικοί όχι. Γιατί όμως; Μια εξήγηση είναι ίσως γιατί αυτά τα περιβαλλοντικά αντανακλαστικά των πολιτών δεν λειτουργούν πίσω από το παραβάν του εκλογικού κέντρου, μπροστά στην κάλπη. Οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν την περιβαλλοντική ευαισθησία των πολιτών ως μια «μόδα περαστική» ή ως μια «αβλαβή ιδιοτροπία».
Αυτά δεν είναι επινόηση του εγκεφάλου μου. Είναι απόψεις που ακούω συχνά στους διαδρόμους της Βουλής.
Πρέπει στις προσεχείς Ευρωεκλογές οι πολίτες που έχουν τόσο ψηλά στη συνείδηση τους την Οικολογία, να κάνουν το like ψήφο στην κάλπη.


Να ψηφίσουν θετικά και πράσινα. Να προσπεράσουν τη ρύπανση των κενού περιεχομένου διλημμάτων, των κούφιων συνθημάτων και των σκληρών αντιπαραθέσεων για σκοπούς συσπείρωσης. Να αποδείξουν ότι η Οικολογία δεν είναι μόδα, ούτε μια αβλαβής ιδιοτροπία. Στο χέρι των ψηφοφόρων είναι να αλλάξει η στάση των πολιτικών έναντι του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των πολιτών για ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον.
Γιώργος Περδίκης
Πρόεδρος Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών