Διεθνή

Ποιοι διεκδικούν την ηγεσία των Συντηρητικών

Βρετανία: Οι Τόρις μετά την παραίτηση Μέι

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την παραίτησή της, έχοντας αποτύχει να υλοποιήσει το Brexit. Με την παραίτησή της ξεκινά και τυπικά η κούρσα διαδοχής στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Εφτά πολιτικοί των Συντηρητικών φέρονται ως οι υποψήφιοι διάδοχοι της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρις, με τον Μπόρις Τζόνσον, τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, να είναι το φαβορί ανάμεσά τους.
Μπόρις Τζόνσον
Το μεγάλο φαβορί των bookmakers και της βάσης του κόμματος είναι ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε ότι «φυσικά και θα είναι υποψήφιος» για το πόστο του Πρωθυπουργού. Ο «Bojo», 54 ετών, είναι εκ των τενόρων του Brexit και της νίκης της επιλογής αυτής στο δημοψήφισμα του 2016. Από τον ρόλο αυτό πηγάζει ακόμη σήμερα ό,τι διατηρεί ως κύρος.


Από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι δεν σταμάτησε καθόλου να υπονομεύει τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, επικρίνοντας αδιάκοπα τη στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, πριν αποχωρήσει από τη κυβέρνηση για να υπερασπισθεί τη γραμμή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πολύ δημοφιλής στη βάση των Τόρις, αλλά όχι και τόσο μεταξύ των συναδέλφων του που τον κατηγορούν για αναρίθμητες γκάφες και ερασιτεχνισμό.
Άντρεα Λίντσομ
Ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit, η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο, παραιτήθηκε την Τετάρτη, στερώντας από την Τερέζα Μέι ένα σημαντικό στήριγμα. Η 56χρονη έχει περάσει τρεις δεκαετίες της ζωής της στο Σίτι του Λονδίνου. Έκανε όνομα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας για το δημοψήφισμα του 2016, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, υπερασπιζόμενη με πάθος, χωρίς όμως να χάνει την ηρεμία και το χαμόγελό της, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκαταλέγεται στους ηττημένους στην κούρσα για την πρωθυπουργία το 2016.
Μάικλ Γκόουβ
Ο 51χρονος υπουργός Περιβάλλοντος και υπερασπιστής του Πλαστικού, έπαιξε για τους Βrexiteers τον ρόλο του εγγυητή εντός της κυβέρνησης Μέι. Υπολοχαγός του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για το δημοψήφισμα του 2016, ο Μάικλ Γκόουβ τον μαχαίρωσε πισώπλατα αποσύροντας την υποστήριξη προς το πρόσωπό του την ώρα που εκείνος ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, πριν τελικά απορριφθεί στην ψηφοφορία των μελών του κόμματος. Στην κούρσα που αρχίζει μπορεί θα επωφεληθεί από την ευελιξία των θέσεών του.
Τζέρεμι Χαντ
Ο 52χρονος υπουργός Εξωτερικών αρχικά υποστήριξε την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν αλλάξει στρατόπεδο, απογοητευμένος από την «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις. Κάποτε άνθρωπος του επιχειρηματικού κόσμου, μιλά ιαπωνικά, έχει κτίσει προφίλ του υπεύθυνου ανθρώπου που δεν φοβάται τις προκλήσεις, αφού όρισε επί έξι χρόνια τις τύχες του βυθισμένου σε κρίση Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) από το πόστο του υπουργού Υγείας.
Ντόμινικ Ράαμπ
Ο Ράαμπ ορίσθηκε υπουργός του Brexit τον Ιούλιο και παραιτήθηκε τέσσερις μήνες αργότερα διαφωνώντας για τη συμφωνία της εξόδου της Τερέζα Μέι. Βλέπει τον εαυτό του στην Ντάουνινγκ Στριτ; «Ποτέ μη λες ποτέ», δήλωσε πρόσφατα ο 45χρονος υπερφιλελεύθερος και υποστηρικτής του Brexit, μέλος της νέας φρουράς των συντηρητικών.
Άμπερ Ραντ
Εξελέγη βουλευτής του 2010, έπειτα από μία καριέρα στα χρηματοπιστωτικά και την οικονομική δημοσιογραφία, συνόδευσε την Τερέζα Μέι στην πορεία της μέχρι την πρωθυπουργία, εξασφαλίζοντας έτσι το Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια το Υπουργείο Εργασίας. Εργατική και αποτελεσματική, η 55χρονη Άμπερ Ραντ, μπορεί να πληρώσει ακριβά τις ευρωφιλικές της θέσεις.
Σατζίντ Τζαβίντ
Ο 49χρονος υπουργός Εσωτερικών κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του με τη διαχείριση του σκανδάλου Windrush, που αφορά στη μεταχείριση των μεταναστών από την Καραϊβική που είχαν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώην τραπεζίτης και γιος Πακιστανού ταξιτζή, υποστήριξε τις θέσεις των οπαδών της παραμονής στην ΕΕ, για να μετατραπεί σε ευρωσκεπτικιστή μετά το δημοψήφισμα.