Υγεία

Αδειάζει η κλεψύδρα

Σε λιγότερο από ένα μήνα μπαίνει και επίσημα στις ζωές μας το Γενικό Σύστημα Υγείας

Αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για την έναρξη της εφαρμογής της Α’ φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), που είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουνίου 2019. Σε λιγότερο, δηλαδή, από ένα μήνα το ΓεΣΥ μπαίνει και επίσημα στις ζωές μας. Τη Μεγάλη Τετάρτη, μετά από χρόνια διαβουλεύσεων, έγινε το πρώτο βήμα με την έναρξη των εγγραφών των δικαιούχων στο σύστημα, ενώ το επόμενο βήμα για την υλοποίηση αυτής της μεγαλεπήβολης μεταρρύθμισης θα γίνει αύριο Δευτέρα, με την έναρξη της εγγραφής των παιδιών στους καταλόγους των παιδιάτρων.
Η διαδικασία εγγραφής


Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία εγγραφής γίνεται σε δύο φάσεις, ώστε κατ' αρχήν να ολοκληρωθεί η εγγραφή των γονέων / κηδεμόνων πριν να εγγράψουν τα παιδιά τους και, δεύτερο, για να διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Ως εκ τούτου, αύριο Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, αρχίζει η εγγραφή δικαιούχων μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο Παιδιάτρου.


Η αίτηση για εγγραφή στο ΓεΣΥ γίνεται από τους γονείς μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στον σύνδεσμο www.gesy.org.cy, όπου θα αναρτηθούν αύριο και οι κατάλογοι με τους παιδιάτρους που συμμετέχουν στο σύστημα.


Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει από τον συμβεβλημένο Παιδίατρο που θα επιλέξετε κατά την πρώτη επίσκεψή σας σε αυτόν. Για παιδιά 16-18 χρονών υπάρχει η επιλογή εγγραφής είτε σε κατάλογο Παιδιάτρου είτε σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού για ενήλικες.
Χιλιάδες εγγράφονται καθημερινά


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΟΑΥ, κατά την πρώτη ημέρα εγγραφής στο ΓεΣΥ έσπευσαν να εγγραφούν στο σύστημα περίπου 40 χιλιάδες πολίτες. Το ενδιαφέρον των πολιτών συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες και πλέον έχουν επίσημα εγγραφεί στο ΓεΣΥ πέραν των 100 χιλιάδων πολιτών.


Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή των δικαιούχων στο ΓεΣΥ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εγγραφές των παροχέων υγείας, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά. Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, οι προσωπικοί και ειδικοί ιατροί έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται στο σύστημα ακόμα και μετά τη δημοσίευση των καταλόγων με τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς. Οι κατάλογοι θα ανανεώνονται συνεχώς μέχρι να υπάρξει πληρότητα και δεν χρειάζονται άλλοι ιατροί, κάτι που θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό όταν έρθει εκείνη η ώρα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εγγραφές και των φαρμακείων, των εργαστηρίων και των υπολοίπων παροχέων υγείας που επιθυμούν να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ.
Συσπειρώνονται οι ιδιώτες


Στο μεταξύ, παρότι απέμειναν λίγες μόνο ημέρες για την έναρξη της εφαρμογής της Α’ φάσης του ΓεΣΥ, οι αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο συνεχίζονται. Οι παροχείς υγείας που επέλεξαν να μη συμβληθούν με τον ΟΑΥ και αντί αυτού να συμμετέχουν στο ελεύθερο Δίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής, χθες Σάββατο συσπειρώθηκαν πραγματοποιώντας την πρώτη Παγκύπρια Ιδρυτική Συγκέντρωση του Δικτύου, με σκοπό την ενημέρωση όλων των μελών τους για τους σκοπούς και το όραμα αυτής της προσπάθειας.


Σήμερα στην πλατφόρμα ιδιωτικής ιατρικής είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 680 ιατροί από 40 ειδικότητες και 24 ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, η πλατφόρμα είναι ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ ιατρών, κλινικών και άλλων παρόχων ιατρικής φροντίδας, οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην ενταχθούν στο προτεινόμενο ΓεΣΥ. Οι ίδιοι τονίζουν πως ο όρος "αντι-ΓεΣΥ", όπως αποκαλείται από πολλούς το Δίκτυο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού δεν παροτρύνουν κανέναν να μη συμμετέχει στο ΓεΣΥ.


Προσθέτουν πως η πραγματικότητα είναι ότι σύντομα θα ξεκινήσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ και όσοι δεν ενταχθούν, θα έχουν την επιλογή συνεργασίας μόνο με ιατρούς ή κλινικές που δεν είναι συμβεβλημένες με το ΓεΣΥ. Ο πιο εύκολος τρόπος παραπομπής ασθενών μεταξύ τους είναι μέσω ενός δικτύου συνεργασίας, γνωρίζοντας αυτόματα ότι με την εγγραφή στο δίκτυο, κάποιος δεν είναι συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ.


«Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα μπορούν να συνεργάζονται με γιατρούς συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ. Η συμμετοχή τους στο δίκτυό μας, θα επιτρέψει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών μας και των ασφαλιστικών εταιρειών. Σκοπός μας είναι η συμμετοχή εκπροσώπων από το δίκτυο, μέσω των επιστημονικών εταιρειών και υπό την εποπτεία του ΠΙΣ, για κάθε ειδικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης με τις ασφαλιστικές εταιρείες για όλες της ειδικότητες», εξηγούν.


Περαιτέρω, σημειώνουν πως η συνεργασία τους με κλινικές που έχουν επιλέξει να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, θα είναι πιο εύκολη για τα μέλη του Δικτύου. Σήμερα ένας ιατρός, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να βρεθεί στη θέση όπου η κλινική με την οποία συνεργάζεται να ενταχθεί στο ΓεΣΥ και να μην έχει πρόσβαση σε χώρο ενδονοσοκομειακής φροντίδας. «Με το να γίνει μέλος του δικτύου μας, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεργασίας του με όλους τους φορείς του δικτύου», προσθέτουν. Γενικότερη θέση τους είναι πως με τη συμπλήρωση του δικτύου και τη δημοσιοποίησή του στο κοινό, θα είναι εύκολο για όσους ασθενείς επιθυμούν, να επιλέξουν ιατρική φροντίδα εκτός του ΓΕΣΥ μέσω του δικτύου.
Τα παιδιά στο ΓεΣΥ


Ο ρόλος των Παιδιάτρων ως Προσωπικών Ιατρών στο ΓεΣΥ είναι ο ίδιος με τον ρόλο των παθολόγων για ενήλικες. Συγκεκριμένα, το παιδί θα επισκέπτεται τον Παιδίατρό του όποτε χρειάζεται. Ο Παιδίατρος του παιδιού θα χορηγεί στο παιδί όλα τα εμβόλια σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εμβολιασμού που ισχύει, χωρίς πρόσθετη χρέωση. Περαιτέρω, θα συνταγογραφεί όλα τα απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία του παιδιού, τα οποία οι γονείς θα μπορού να προμηθεύονται από οποιοδήποτε συμβεβλημένο φαρμακείο πληρώνοντας ένα ευρώ ανά φαρμακευτικό προϊόν. Ο Παιδίατρος, εάν το κρίνει απαραίτητο, θα παραπέμπει το παιδί σε άλλους συμβεβλημένους παροχείς, όπως:


Ειδικούς Ιατρούς, π.χ. δερματολόγο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο, κ.ά., με κόστος 6 ευρώ για κάθε επίσκεψη σε ειδικό ιατρό και 10 ευρώ κόστος ανά διαγνωστική εξέταση από ακτινολόγο για MRI, αξονικό τομογράφο, ακτινογραφία.


Εργαστήρια για εργαστηριακές εξετάσεις, με κόστος 1 ευρώ ανά εργαστηριακή εξέταση ή ομάδα εργαστηριακών εξετάσεων (η συνολική μέγιστη δυνατή χρέωση ανά κατηγορία εργαστηριακών εξετάσεων είναι 10 ευρώ).


Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, ο Παιδίατρος της επιλογής σας θα είναι παρών στον τοκετό και θα διενεργήσει τις πρώτες εξετάσεις του παιδιού σας χωρίς επιπρόσθετη χρέωση.