Παιδεία

Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι

Συνεχείς διαβουλεύσεις εκπαιδευτικών - Υπουργείου Παιδείας

Μια σχέση που πέρασε -και εξακολουθεί να περνά- από σαράντα κύματα. Πολλές οι διαφωνίες τους, πολλές οι κρίσεις που οδήγησαν ακόμη και στη «δημιουργία» αντίπαλων στρατοπέδων. Ο λόγος φυσικά για τους εκπαιδευτικούς και το Υπουργείο Παιδείας, με τους μεν να κατηγορούν το δε για αδιαφορία. Την εβδομάδα που μας πέρασε οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ετοιμάζονταν για την επόμενή τους συνάντηση, στην οποία θα προχωρούσαν σε λήψη αποφάσεων, που ίσως ακόμη και να τίναζαν την επόμενη σχολική χρονιά στον αέρα.


Ωστόσο, στην εκπνοή του χρόνου, κλήθηκαν να παραστούν σε συνάντηση με το Υπουργείο την περασμένη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα συνεδρίαζε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, προκειμένου να εξέταζε τις εξελίξεις και να ελάμβανε αποφάσεις για δυναμικά μέτρα. Γι' ακόμη μια φορά χρειάστηκαν ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις, πιέσεις για να υπάρξει κάποια κινητικότητα, η οποία αυτήν τη φορά φαίνεται πως θα οδηγήσει τα πράγματα σε θετικές εξελίξεις όπως προβλέπουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.
Από άτυπη σε άτυπη


Τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν από το τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς πρέπει να κλείσουν άμεσα, όπως διαμηνύουν οι εκπρόσωποι των λειτουργών της Μέσης Εκπαίδευσης. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ανοχή που επέδειξαν τόσον καιρό έχει παρερμηνευτεί από την πλευρά του Υπουργείου, γι' αυτόν τον λόγο αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην ανακοίνωση που «έβγαλε» τους υπεύθυνους από την αδράνεια.


«Όπως γνωρίζετε η ΟΕΛΜΕΚ θα προχωρούσε σε λήψη αποφάσεων την Πέμπτη, 2 Μαΐου, αλλά η συνεδρία του ΚΔΣ αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης συνάντησης με το Υπουργείο. Το γεγονός ότι δείξαμε τόσους μήνες ανοχή παρερμηνεύτηκε από την άλλη πλευρά. Η ανακοίνωση που βγάλαμε φαίνεται ότι λήφθηκε σοβαρά υπόψη και ταρακούνησε λίγο την κατάσταση».
Φως στην άκρη του τούνελ


Αρκετά εποικοδομητική χαρακτήρισε ο κ. Σωκράτους την άτυπη συνάντηση που είχαν με το Υπουργείο. «Η συνάντηση προώθησε τα πράγματα και τα έφερε σε ένα σημείο που ενδεχομένως να οδηγήσει σε θετική κατάληξη. Φαίνεται ότι η κατάληξη των άτυπων συναντήσεων θα είναι την ερχόμενη εβδομάδα είτε θετική είτε αρνητική. Απ' ό,τι βλέπω σήμερα τα πράγματα πήραν μια πορεία και θα πάνε καλά. Η συνάντηση αυτή αποτελούσε ακολουθία των προηγούμενων συναντήσεων. Τον περασμένο Ιανουάριο, Φεβρουάριο κ.λπ, έγιναν οι άτυπες συναντήσεις που έφεραν τα πράγματα σε ένα ορισμένο σημείο.


»Εμείς εκτιμούσαμε ότι κάποια στιγμή θα καταλήγαμε σε αποφάσεις. Μετά αφέθηκε το πράγμα στην τύχη του κι εμείς αναγκαστήκαμε να επαναφέρουμε την κατάσταση στο προσκήνιο. Άρα η συζήτηση συνεχίστηκε από εκεί που έμεινε ευτυχώς. Αναμένουμε λοιπόν την τελευταία άτυπη συνάντηση αρχές της εβδομάδας και, εάν τα πράγματα είναι θετικά, τότε θα συγκληθεί η ΜΕΠΕΥ. Εμείς θα απαιτήσουμε το θέμα να κλείσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να αναμένουμε παρακάτω για πολλούς λόγους. Αισιοδοξούμε, όμως, ότι τα πράγματα θα πάρουν την πορεία τους. Δεν θα υπάρξει κάτι μετέωρο, είμαστε σε ακτίνα που μπορούν να παρθούν οι αποφάσεις».