Αναλύσεις

Ο γρίφος της ονοματολογίας

Ξεκαθαρίζει το τοπίο μέσα στην εβδομάδα για Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας

Το αργότερο μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να κλείσει τα δύο μέτωπα που άνοιξαν μετά την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, αλλά και την παύση του Αρχηγού Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου.
Το κεφάλαιο που ονομάζεται ανασχηματισμός είναι, όπως όλα δείχνουν, το εύκολο, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αποφασίσει να προχωρήσει μόνο σε αντικατάσταση του κ. Νικολάου και να μην προβεί σε σαρωτικές αλλαγές.
Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, το Προεδρικό δεν επιβεβαίωνε κανένα από τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως πιθανό για να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Το σενάριο που κυριαρχούσε ήταν η ανάληψη των καθηκόντων να γίνει από πρόσωπο που δεν ανήκει ενεργά σε πολιτική παράταξη, με το όνομα της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, να επικρατεί.
Ένα δεύτερο σενάριο που έχει ακουστεί, είναι η εκ των έσω κάλυψη της θέσης για μερικούς μήνες. Σε αυτήν την περίπτωση, την Πέμπτη το βράδυ, φαβορί ήταν ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης. Ωστόσο, 24 ώρες μετά εφάνταζε απομακρυσμένο, έως απίθανο, μιας και κρίθηκε απαραίτητη η παραμονή του μόνο στο Υπουργείο Άμυνας.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεξεργάζεται διάφορα ονόματα. Από την άλλην, υπάρχουν και κάποια δεδομένα. Το Προεδρικό θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο, να γίνουν μετακινήσεις υπουργών. Και αυτό, διότι τρέχουν πολύ κρίσιμα ζητήματα και κυρίως αυτά που χειρίζονται οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας που άπτονται, μεταξύ άλλων, των διεθνών σχέσεων και συνεργασιών της Κύπρου. Αυτά τα θέματα έχουν δημιουργήσει ευαίσθητες ισορροπίες στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας. Από την άλλη, και ο Υπουργός Υγείας προχωρεί την εφαρμογή του ΓεΣΥ και, συνεπώς, θεωρείται σχεδόν αδύνατη η μετακίνηση των πιο πάνω υπουργών.
Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε πως δεν τίθεται θέμα να αναλάβει ένας υπουργός καθήκοντα δεύτερου υπουργείου, διότι υπάρχει και σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα.
Πάντως, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που συμβουλεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιλέξει πρόσωπο από την πρώτη γραμμή μάχης του ΔΗΣΥ.
Ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχηγός;
Την ίδια ώρα, πιο δύσκολος είναι ο γρίφος που ονομάζεται «ηγεσία της Αστυνομίας». Ηλεκτρική αποδεικνύεται η καρέκλα του Αρχηγού Αστυνομίας, αφού οι τελευταίοι τέσσερεις που κάθισαν σ' αυτήν δεν ολοκλήρωσαν τη θητεία τους. Οι δύο παραιτήθηκαν και οι άλλοι δύο παύθηκαν από αυτούς που τους διόρισαν.
Η παύση του Αρχηγού Ζαχαρία Χρυσοστόμου, όπως όλα δείχνουν, φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στο Αστυνομικό Σώμα, με φόντο τα κενά και τις παραλείψεις που έχει αποκαλύψει με τις πράξεις του ο 35χρονος φερόμενος ως δολοφόνος των αλλοδαπών γυναικών. Άλλωστε, αυτήν τη στιγμή τρέχουν παράλληλα δύο διοικητικές έρευνες, ενώ αναμένεται και μία τρίτη, με ανακριτή ή ανακριτές από την Ανεξάρτητη Αρχή Παραπόνων, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ιωνάς Νικολάου.
Τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου στην πυραμίδα της Αστυνομίας ακολουθούν:


Δεύτερος τη τάξει είναι ο Υπαρχηγός, Κύπρος Μιχαηλίδης, και ακολουθούν ο Βοηθός Αρχηγού Επιχειρήσεων, Στυλιανός Παπαθεοδώρου, ο Βοηθός Αρχηγού Διοίκησης, Χριστάκης Μαυρής, ο Βοηθός Αρχηγού Εκπαίδευσης, Δημήτρης Δημητρίου, και ο Βοηθός Υποστήριξης Αρχηγού, Αντρέας Κουσιουμής.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ και της «Σ», πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της Κυβέρνησης έχουν εισηγηθεί την περίπτωση του Κύπρου Μιχαηλίδη, ο οποίος βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα των διαδόχων του Ζαχαρία Χρυσοστόμου.
Στα υπέρ Μιχαηλίδη καταγράφεται η εμπειρία και ο ελάχιστος χρόνος προσαρμογής του. Είναι, επίσης, σχεδόν 63 ετών, συνεπώς αφυπηρετεί σε ένα με δύο χρόνια, κάτι που δίνει τον χρόνο στον Πρόεδρο για να ψάξει καλύτερα εκείνον που θα αναλάβει το κρίσιμο πόστο του Αρχηγού της Αστυνομίας.


Πάντως, πρέπει να πούμε πως έγιναν εισηγήσεις στον Πρόεδρο και για άλλα πρόσωπα. Ο χρόνος πιέζει, συνεπώς το όνομα του εκλεκτού αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανόν αύριο.
Με 155 λέξεις...
Η αποχώρηση Ιωνά Νικολάου από την υπουργική θέση, ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο και για την παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας. Ο τρόπος, άλλωστε, της τοποθέτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης για την ηγεσία της Αστυνομίας τόσο μέσω της γραπτής δήλωσής του, όσο και μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν άφηνε περιθώρια στο Προεδρικό.
Η περίπτωση της μη παύσης του Ζαχαρία Χρυσοστόμου αυτόματα θα σήμαινε «άδειασμα» του Υπουργού Δικαιοσύνης από τον Νίκο Αναστασιάδη. Άλλωστε, οι σχέσεις Αναστασιάδη - Νικολάου παραμένουν ιδιαιτέρως στενές.
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν παραιτήθηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λέξη που χρησιμοποίησε ήταν: «Δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να παραιτηθώ». Φυσικά, αν ο κ. Χρυσοστόμου είχε παραιτηθεί, έμμεσα θα είχε αποδεχθεί και όσα του καταλογίζουν ως ευθύνες, οι οποίες, ωστόσο, παρουσιάζονται στο κείμενο 155 λέξεων της επιστολής Αναστασιάδη προς τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου:
α) Τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράλειψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα, που οδήγησαν στη μη έγκαιρη εξιχνίαση και στην ενδεχόμενη αποτροπή των στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία.
β) Την αρχή ότι ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης τού τρωθέντος κύρους του Σώματος του οποίου ηγείται, ως αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφισταμένων του.
γ) Τη διά λόγους πολιτικής ευθιξίας παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης.