Συνεντεύξεις

Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη

Χρίστος Χρίστου: Στις 26 Μαΐου αλλάζει ο ευρωπαϊκός πολιτικός χάρτης

Ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης μετά τις 26 Μαΐου θα αλλάξει και αυτό είναι γεγονός. Τα Εθνικιστικά Πατριωτικά Κινήματα έχουν άνοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που οδηγεί στον σχηματισμό μιας νέας μεγάλης πολιτικής ομάδας.


Εμείς, ως Ε.ΛΑ.Μ., θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής της Ευρώπης που αλλάζει, για τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής που θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς λαούς, τα ευρωπαϊκά έθνη και τον Ευρωπαίο πολίτη. Θα αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε την εθνική ταυτότητα των Εθνών σε ολόκληρη των Ευρώπη, τη θρησκεία, την οικογένεια ενάντια στις πολιτικές παγκοσμιοποίησης, που θέλουν να τις καταργήσουν. Να διατηρήσουμε, δηλαδή, τα ήθη και τις παραδόσεις των λαών, τις αξίες και τα ιδανικά που μας άφησαν οι πρόγονοι.
Θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη


Ασκείται έντονη κριτική στο ΕΛΑΜ, πανταχόθεν, για ευρωσκεπτικισμό και ότι οι επιδιώξεις του, με τις όμορες δυνάμεις στην Ευρώπη, είναι η αποδόμηση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Τι απαντάτε;


Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο διαφωνεί με τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, με τις Βρυξέλλες να λειτουργούν ως κέντρο γραφειοκρατίας και δίνοντας εντολές στα εθνικά κοινοβούλια για να εφαρμόσουν την οικονομική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η Γερμανία και η Μέρκελ στις υπόλοιπες χώρες.


Πιστεύουμε και θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη που θα σέβεται τους πολίτες της, θα σέβεται τις εθνικές οντότητες και θα διαφυλάσσει τη διαφορετικότητα των Εθνών. Άλλωστε, ο Εθνικισμός ΔΕΝ είναι το μίσος απέναντι στα άλλα Έθνη, όπως αφήνεται πολλές φορές να νοηθεί από άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά η αγάπη στο δικό σου Έθνος και ο σεβασμός απέναντι στα υπόλοιπα.


Ως εκ τούτου, συνεργαζόμενοι με άλλα εθνικιστικά κινήματα, που σημειώνουν ανοδική τάση σε όλη την Ευρώπη, ενώ στις χώρες τους συγκυβερνούν ή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε μια νέα κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη και όχι να διαλύσουμε την Ευρώπη.
Δημιουργία αντιτουρκικού τόξου


Ποιος ο στόχος σας στις Ευρωεκλογές; Ενδεχόμενη εκλογή ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τι θα σήμαινε για το πολιτικό σκηνικό;


Το ΕΛΑΜ έχει τη δυναμική να εκλέξει ευρωβουλευτή και θα προσπαθήσουμε αυτήν τη δυναμική να την αξιοποιήσουμε, προς όφελος της πατρίδας και του λαού μας, στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού χάρτη της Ευρώπης.


Μέσω της παρουσίας του δικού μας ευρωβουλευτή, στόχος θα είναι η σωστή ενημέρωση όλων των Ευρωπαίων για τις πραγματικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος, αλλά και η διεθνοποίηση του Κυπριακού ως προβλήματος βάρβαρης τουρκικής εισβολής και παράνομης κατοχής της πατρίδας μας.


Θα επιδιώξουμε, μέσω της δημιουργίας ενός αντιτουρκικού τόξου, την οριστική διακοπή και ενταφιασμό κάθε προσπάθειας ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη διακοπή της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Θα πρέπει η Τουρκία να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτη, ότι οι μέρες που επιβραβεύεται με κονδύλια έχουν τελειώσει και έφτασε ο καιρός να έχει κόστος από την κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Επιπλέον, θα αγωνιστούμε για να επιστρέψουν πίσω στα Εθνικά Κοινοβούλια όσο το δυνατόν περισσότερες νομοθεσίες, καθώς κάθε κράτος θα πρέπει να αποφασίζει το ίδιο για το μέλλον του. Απέναντι στην ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, απαντάμε με εθνικοποίηση της Ευρώπης.


Όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό, θα είναι ακόμη μια επιβεβαίωση ότι το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα έχει συνεχή ανοδική πορεία, καθώς ακόμη περισσότεροι συμπατριώτες μας αγκαλιάζουν το Κίνημά μας. Ταυτόχρονα, θα αποτελεί και μια σκληρή απάντηση προς όλο το πολιτικό κατεστημένο που καταδυναστεύει την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες και ευθύνεται για τα δεινά των πολιτών, για τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, την οικονομική κρίση.
Ο λαός κουράστηκε να τους ακούει...


Τα πολιτικά κόμματα, για άλλη μια φορά, μετέφεραν τις αντιπαραθέσεις τους στο εσωτερικό σκηνικό, στη σκηνή των Ευρωεκλογών, παραγνωρίζοντας τα ουσιαστικά ευρωπαϊκά θέματα. Τα κόμματα, με τέτοιες προσεγγίσεις, δεν ενισχύουν το κλίμα της αποχής, το οποίο ρητορικώς προσπαθούν να ανασχέσουν;


Τα κόμματα του κατεστημένου, σαφώς, με τον τρόπο που χειρίζονται τις Ευρωεκλογές δεν στέλνουν μηνύματα συμμετοχής, αλλά αποχής στον κόσμο. Ο λαός είναι εμφανές ότι κουράστηκε να ακούει τη ρητορική του παλαιοκομματισμού, που χωρίς ουσία επαναλαμβάνει εδώ και δεκαετίες τα ίδια και τα ίδια. Να ακούει τους εκπροσώπους του παλαιοκομματισμού να ζητούν κάθε λίγο μια νέα ευκαιρία για να πράξουν δήθεν το ένα και το άλλο. Όλοι τους έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει παταγωδώς. Στη μνήμη του λαού έχουν μείνει τα σκάνδαλα, η διαφθορά, η διαπλοκή, ενώ δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό.


Παράλληλα, έχουν αποτύχει και μέσα από τη δράση τους να αναδείξουν τα βασικά ευρωπαϊκά θέματα, που είναι αυτά που έχουμε μπροστά μας στις επερχόμενες εκλογές και αφορούν το μέλλον του λαού μας, όπως είναι το μεταναστευτικό, διάφορα ζητήματα κοινής άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας, περιβάλλοντος, κοινωνίας, αγροτικά και πολλά άλλα.
Δεν είμαστε παράρτημα κανενός


Πολλές δυνάμεις σάς κατηγορούν ότι λειτουργείτε ως παρακλάδι της Χρυσής Αυγής και για ταύτιση με τα νεοφασιστικά κινήματα στην Ευρώπη. Σας εγκαλούν, επίσης, ότι λειτουργείτε ως δεκανίκι του Προέδρου Αναστασιάδη. Τι απαντάτε;


Τελικά, πρέπει να αποφασίσουν, αν είμαστε δεκανίκι του Νίκου Αναστασιάδη ή παρακλάδι της Χρυσής Αυγής (ειρωνικά). Το Κίνημά μας δεν είναι παράρτημα, ούτε δεκανίκι ΚΑΝΕΝΟΣ και ούτε πρόκειται να γίνουμε. Αντιθέτως, άλλοι υπήρξαν παραρτήματα ξένων δυνάμεων.


Εμείς θα προσπαθήσουμε να ενταχθούμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με άλλα εθνικιστικά - πατριωτικά κινήματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση ούτε με φασισμό, ούτε με ναζισμό. Αντιθέτως, καταδικάζουν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας απ’ όπου και αν προέρχονται, όπως πράξαμε και εμείς από το επίσημο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Άλλωστε, εμείς «πολεμούμε τη χειρότερη μορφή φασισμού, την αριστερόστροφη», όπως δήλωσε πρόσφατα ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.