Αναλύσεις

Έξι στους 10 βλέπουν αρνητικά την εκλογή Τουρκοκυπρίου

Δημοσκόπηση "Σ": Οι πολίτες πιστεύουν ότι με αυτήν την εξέλιξη προωθούνται τα συμφέροντα της Τουρκίας και αποδυναμώνεται η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ

Με αρνητικό μάτι βλέπει η κοινή γνώμη την εκλογή Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας με θέμα «Ευρωεκλογές 2019: Η επόμενη μέρα», που διεκπεραίωσε το IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής. Αρκετοί, μάλιστα, πιστεύουν ότι με αυτήν την εξέλιξη προωθούνται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Στα αρνητικά του αποτελέσματος βάζουν οι μισοί ερωτηθέντες και το γεγονός ότι δεν στείλαμε καμία γυναίκα στις Βρυξέλλες. Στο εν λόγω ερώτημα, οι απόψεις μεταξύ ανδρών και γυναικών διαφέρουν, αφού οι πλείστες γυναίκες απάντησαν ότι η απουσία των γυναικών από την εκπροσώπηση της Κύπρου στην Ευρωβουλή μάς επηρεάζει αρνητικά, ενώ οι περισσότεροι άνδρες θεωρούν ότι δεν επηρεάζει «ούτε θετικά, ούτε αρνητικά».

Η δημοσκόπηση στάθηκε ιδιαίτερα και στο μεγάλο ποσοστό της αποχής των ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία, με τους ερωτηθέντες να την αποδίδουν σε τρεις βασικές αιτίες: στην απαξίωση των πολιτών στην πολιτική, στην απογοήτευσή τους από την Κυβέρνηση και στην αδιαφορία για τα κοινά. Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων επέλεξαν να τηρήσουν αποχή, δηλώνουν ότι δεν το μετανιώνουν.

Γενικότερα η κοινή γνώμη παρουσιάζεται διχασμένη όσον αφορά το γενικότερο αποτέλεσμα της κάλπης, με το 46% των ερωτηθέντων να δηλώνουν αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι και το 51% λίγο έως και καθόλου. Μεγάλη κερδισμένη των εκλογών ο κόσμος θεωρεί την ΕΔΕΚ, που κατάφερε να αποσπάσει την 6η έδρα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής. Διεξαγωγή: Μάιος 2019. Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18. Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα. Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

ΤΟ 58% ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ
  1. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών;

ΠΟΛΥ 8%

ΑΡΚΕΤΑ 38%

ΛΙΓΟ 29%

ΚΑΘΟΛΟΥ 22%

ΔΓ/ΔΑ 3%

  1. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι οι ευρωβουλευτές που εκλέχθηκαν θα αντιπροσωπεύσουν επάξια την Κύπρο στην Ευρώπη;

ΠΟΛΥ 9%

ΑΡΚΕΤΑ 46%

ΛΙΓΟ 32%

ΚΑΘΟΛΟΥ 10%

ΔΓ/ΔΑ 3%

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΣ 1 ΚΑΙ 2

Διχασμένη παρουσιάζεται η κοινή γνώμη όσον αφορά το αποτέλεσμα της κάλπης. Το 46% δηλώνουν αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι και το 51% λίγο έως και καθόλου. Την ίδια ώρα, το 55% θεωρούν ότι οι ευρωβουλευτές μας θα μας εκπροσωπήσουν επάξια στην ΕΕ και το 42% πιστεύουν το αντίθετο.

  1. Στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, το 57% των Κυπρίων τήρησαν αποχή. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι σημειώθηκαν τόσο υψηλά ποσοστά αποχής;

Απαξίωση στους πολιτικούς και την πολιτική 51%

Απογοήτευση από την εσωτερική διακυβέρνηση 28%

Αδιαφορία για τα κοινά 20%

Η αποχή οφείλεται στον μη τοπικό χαρακτήρα των εκλογών 8%

Τηρήθηκε αποχή ως μέσο διαμαρτυρίας 6%

Πανευρωπαϊκό φαινόμενο 5%

Διαφθορά/διαπλοκή πολιτικών προσώπων 4%

  1. Σε περίπτωση που υπήρχε η δυνατότητα οριζόντιας ψηφοφορίας, πιστεύετε ότι θα είχαμε διαφορετικά ποσοστά συμμετοχής;

ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 66%

ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 3%

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΙΔΙΑ 31%

Τρεις κύριες αιτίες για τη μεγάλη αποχή από την κάλπη εντοπίζουν οι ερωτηθέντες: την απαξίωση στην πολιτική, την απογοήτευση από την Κυβέρνηση και την αδιαφορία για τα κοινά. Το 48% των ερωτηθέντων διαφωνούν με αυτήν την τακτική, ενώ υπάρχει ένα 42% που συμφωνούν και ένα 10% που δεν παίρνουν θέση. Ως «φάρμακο» στο φαινόμενο της αποχής, η πλειοψηφία του κόσμου βλέπουν την οριζόντια ψηφοφορία.

  1. Κατά πόσον ισχύουν οι ακόλουθοι λόγοι, για την αποχή που τηρήσατε στις Ευρωεκλογές;

Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική

ΙΣΧΥΕΙ 22%

ΜΑΛΛΟΝ ΙΣΧΥΕΙ 6%

ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ 28%

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ 44%

Δεν υπήρξε κάποιος υποψήφιος που να ήθελα να υποστηρίξω

ΙΣΧΥΕΙ 39%

ΜΑΛΛΟΝ ΙΣΧΥΕΙ 8%

ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ 11%

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ 42%

Δεν πιστεύω ότι οι Ευρωεκλογές επηρεάζουν την πορεία της χώρας

ΙΣΧΥΕΙ 10%

ΜΑΛΛΟΝ ΙΣΧΥΕΙ 12%

ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ 14%

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ 64%

Δεν υπήρχε οριζόντια ψηφοφορία

ΙΣΧΥΕΙ 36%

ΜΑΛΛΟΝ ΙΣΧΥΕΙ 12%

ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ 18%

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ 34%

  1. Βλέποντας τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, έχετε μετανιώσει για την απόφασή σας να τηρήσετε αποχή ή όχι;

ΝΑΙ 28%

ΟΧΙ 72%

Τη δική τους εξήγηση δίνουν όσοι δεν πήγαν στην κάλπη. Πάντως, όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που τους ώθησαν στο να απέχουν από τις εκλογές, η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνουν πως δεν το μετανιώνουν.

  1. Ποια πιστεύετε ότι ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών;

Η εκλογή Τουρκοκύπριου υποψηφίου 28%

Η κατάκτηση της 6ης έδρας από την ΕΔΕΚ 17%

Δεν υπήρχε έκπληξη 14%

Η αύξηση των ποσοστών του ΕΛΑΜ 9%

Ο αποκλεισμός του ΕΛΑΜ από το Ευρωκοινοβούλιο 6%

Το υψηλό ποσοστό αποχής 5%

Η αύξηση των ποσοστών του ΑΚΕΛ 5%

Η μείωση των ποσοστών του ΔΗΣΥ 4%

Τα ποσοστά της ΔΗΠΑ 4%

Η μείωση των ποσοστών Συμμαχίας Πολιτών - Κινήματος Οικολόγων 3%

Δεν υπάρχει γυναίκα στη σύνθεση των Κυπρίων ευρωβουλευτών 3%

Η αύξηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ 2%

Τη μεγαλύτερη ανατροπή των φετινών εκλογών για τους πλείστους ερωτηθέντες αποτελεί η εκλογή του Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ενώ σε δεύτερη μοίρα βάζουν την κατάκτηση της 6ης έδρας από την ΕΔΕΚ αντί το ΕΛΑΜ.

  1. Ανεξάρτητα από τις κομματικές / πολιτικές σας προτιμήσεις, ποιο πολιτικό κόμμα πιστεύετε ότι βγήκε κερδισμένο από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές;

ΕΔΕΚ 29%

ΕΛΑΜ 18%

ΑΚΕΛ 17%

ΚΑΝΕΝΑ 14%

ΔΗΚΟ 8%

ΔΗΣΥ 5%

ΔΗΠΑ 5%

ΔΓ/ΔΑ 4%

Οι πλείστοι ερωτηθέντες συμφωνούν ότι μεγάλη κερδισμένη των εκλογών βγήκε η ΕΔΕΚ, που κατάφερε να «κλέψει» την 6η έδρα αφήνοντας εκτός Ευρωβουλής το ΕΛΑΜ. Παράλληλα, δεν είναι αμελητέο το ποσοστό που θεωρεί κερδισμένο το ΕΛΑΜ όπως και το ΑΚΕΛ, που αύξησαν τα ποσοστά τους.

  1. Όσον αφορά τη σύνθεση των Κυπρίων ευρωβουλευτών, πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας η απουσία γυναικείας παρουσίας;

ΘΕΤΙΚΑ 4%

ΑΡΝΗΤΙΚΑ 49%

ΟΥΤΕ ΘΕΤΙΚΑ, ΟΥΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ 47%

ΑΝΔΡΕΣ

ΘΕΤΙΚΑ 5%

ΑΡΝΗΤΙΚΑ 43%

ΟΥΤΕ ΘΕΤΙΚΑ, ΟΥΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ 52%

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΘΕΤΙΚΑ 3%

ΑΡΝΗΤΙΚΑ 56%

ΟΥΤΕ ΘΕΤΙΚΑ, ΟΥΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ 41%

Αρνητικό θεωρούν οι μισοί ερωτηθέντες το γεγονός ότι δεν στείλαμε καμία γυναίκα στις Βρυξέλλες. Οι απόψεις μεταξύ ανδρών και γυναικών διαφέρουν. Οι πλείστες γυναίκες απάντησαν «αρνητικά», ενώ οι περισσότεροι άνδρες θεωρούν ότι η απουσία των γυναικών από την εκπροσώπηση της Κύπρου στην Ευρωβουλή δεν επηρεάζει ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

  1. Με βάση τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, την Κύπρο για πρώτη φορά θα εκπροσωπήσει Τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής. Αντιμετωπίζετε θετικά ή αρνητικά αυτό το αποτέλεσμα;

ΘΕΤΙΚΑ 35%

ΑΡΝΗΤΙΚΑ 58%

ΟΥΤΕ ΘΕΤΙΚΑ, ΟΥΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ 7%

  1. Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι η εκπροσώπηση με Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή θα επηρεάσει την Κυπριακή Δημοκρατία;

Αποστολή μηνύματος ειρήνης και συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων προς τη διεθνή κοινότητα 22%

Προώθηση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο 21%

Προώθηση των ενταξιακών προσπαθειών της Τουρκίας στην ΕΕ 17%

Αποδυνάμωση της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο 13%

Ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού 10%

Δεν θα επηρεάσει 9%

ΔΓ/ΔΑ 8%

Με αρνητικό μάτι βλέπει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης την εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Κάποιοι θεωρούν ότι η εν λόγω εκλογή στέλνει το μήνυμα της ειρήνης, ωστόσο αρκετοί είναι και όσοι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο προωθούνται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.