Επιτέλους αρχίζει το ΓεΣΥ. Στώμεν καλώς…

Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν υπομονή και επιμονή, ώστε να τα καταστήσουν ανταγωνιστικά και παραγωγικά. Τους καλούμε να θέσουν «παρά πόδα» τα όπλα της διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων και κατοχύρωσης των κεκτημένων τους. Προέχει η προσφορά της ιατρικής φροντίδας στους πάσχοντες, προέχει η σωστή λειτουργία των νοσηλευτηρίων στο νέο περιβάλλον

Σε μερικές μέρες αρχίζει η εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ. Οι οιωνοί δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι. Οι προσδοκίες είναι αυξημένες. Αλλά οι πολέμιοί του πολλοί, αναιδείς και αδίστακτοι. Πολλοί το περιμένουν με τη μαγκούρα στη γωνιά για να το κτυπήσουν άγρια και να το αχρηστέψουν. Η λειτουργία του δεν τους συμφέρει. Έτσι, η επιτυχία του ΓεΣΥ επαφίεται στη συνείδηση των ανθρωπιστών γιατρών και άλλων παροχέων υγείας και στην επιμονή του απλού πολίτη να πετύχει αυτό το μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο σχέδιο.

Μεγάλο βάρος της εφαρμογής του ΓεΣΥ πέφτει στους ώμους των λειτουργών του Ο.Κ.Υπ.Υ. Τα πρώην δημόσια νοσηλευτήρια, δυστυχώς, δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν το νέο περιβάλλον εργασίας. Για τούτο, όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν υπομονή και επιμονή, ώστε να καταστήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια ανταγωνιστικά και παραγωγικά. Τους καλούμε να θέσουν «παρά πόδα» τα όπλα της διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων και κατοχύρωσης των κεκτημένων τους.

ΓΕΣΥ.jpg

Προέχει η προσφορά της ιατρικής φροντίδας στους πάσχοντες, προέχει η σωστή λειτουργία των νοσηλευτηρίων στο νέο περιβάλλον, προέχει η παραγωγικότητα στην εργασία και η εξυπηρέτηση των ασθενών. Μόνον έτσι τα δημόσια νοσηλευτήρια θα καταστούν αυτόνομα, αυτάρκη και ανταγωνιστικά. Και τότε και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα έχουν τη στήριξη όλων μας, για να διεκδικήσουν δίκαιες αμοιβές για την προσφορά τους και για τη συμβολή τους στην επιτυχία του Ο.Κ.Υπ.Υ. Εμείς θα είμαστε με το μέρος τους, γιατί ξέρουμε ότι την επιτυχία και το έργο τους θα υπονομεύουν οι σταθεροί εχθροί και διώκτες του ΓεΣΥ.

Αναμένουμε από την ηγεσία του Ο.Κ.Υπ.Υ. να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας και εξυπηρέτησης των ασθενών, για να μπορούν να συναγωνιστούν τις ιατρικές υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα. Θα πρέπει να καταργηθούν οι ουρές στα παράθυρα εγγραφών, οι ουρές έξω από τα ιατρεία, στις εγγραφές για εξετάσεις αίματος, οι ουρές έξω από τις εγγραφές των διαγνωστικών εργαστηρίων. Δεν αναφέρω τα φαρμακεία και τις εγγραφές για τις επαναληπτικές συνταγές, γιατί τα φαρμακεία θα καταργηθούν.

20607522.jpg

Τα παράθυρα εγγραφών πρέπει να καταργηθούν. Το γραφειακό προσωπικό θα πρέπει να καταγράφει και να ορίζει μόνον τα ραντεβού. Τις άλλες καταχωρίσεις να αναλαμβάνει το βοηθητικό προσωπικό και οι γιατροί στα ιατρεία. Το λογισμικό σύστημα επιβάλλει αυτές τις αλλαγές. Μερικά νοσοκομεία διέθεταν ανάλογη μηχανογράφηση, αλλά δεν την αξιοποιούσαν επαρκώς, με αποτέλεσμα να τσιμεντωθούν οι παλιές πρακτικές και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Το πνεύμα που επικρατεί σήμερα είναι ότι όλοι θέλουν να απομακρυνθούν από τα δημόσια νοσηλευτήρια, για να απαλλαγούν από τις χρονοβόρες ουρές έξω από τα παράθυρα εγγραφών και πάλι εγγραφών και ξανά στην ουρά. Όλη η διαδικασία χρειαζόταν ολόκληρη μέρα για τη διεκπεραίωσή της. Αναμένουμε ότι ΚΑΙ στα δημόσια νοσηλευτήρια ο ασθενής θα μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πηγαίνει στο ιατρείο μερικά λεπτά νωρίτερα. Τα άλλα θα πρέπει να τα αναλαμβάνουν οι γραφείς, νοσηλευτές και οι γιατροί μέσα από το λογισμικό του ΓεΣΥ. Οι χρονοβόρες διαδικασίες πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής πρέπει να γίνει το δεξί χέρι του γιατρού και για τα διαδικαστικά.

Η επιτυχία του ΓεΣΥ είναι ευθύνη όλων μας. Αν πετύχει το ΓεΣΥ, οι ασθενείς θα έχουν καλύτερη και ταχεία ιατρική φροντίδα, οι γιατροί και νοσηλευτές θα έχουν δικαίωμα να απαιτούν ανταπόδοση της επιτυχούς εργασίας τους όταν τα νοσηλευτήρια καταστούν ανταγωνιστικά και όλοι θα έχουν την ικανοποίηση ότι πέτυχε το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Κ.Δ. Καλή αρχή και καλές επιτυχίες.

Αν το ΓεΣΥ μπει στην εντατική, δεν θα είναι από δική του παθογένεια. Θα έχει προσβληθεί από τον καλπάζοντα ιό των συμφερόντων.