Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Θα γίνει της… παωνιέρας!

Το «Έλα με την παωνιέρα σου» δεν είναι μια απλή ατάκα, είναι η πρόσκληση για το απόλυ6το πάρτυ του καλοκαιριού, που σε προσκαλεί – προκαλεί να φέρεις την πιο γεμάτη παγωνιέρα!

Σε περίοδο που το απόλυτο αξεσουάρ (!) του Κυπραίου –ναι, αυτή είναι η παγωνιέρα- τελεί υπό αμφισβήτηση, μια ομάδα νεαρών μάς προσκαλεί σε ένα αλλιώτικο beach party. Το δικό τους party, στο οποίο για να πας θα πρέπει να πάρεις τη δική σου παγωνιέρα γεμάτη με ό,τι λαχταράς να απολαύσεις κάτω από τα αστέρια και υπό τον ήχο σπουδαίων djs! Μια ιδέα που έγινε για την πλάκα και μετρά το πέμπτο κατά σειρά πάρτι που οργανώνεται με τον -φαινομενικά- πιο απλό τρόπο. Γιατί ως γνωστόν, οι ιδέες που ρίχνονται στο τραπέζι από πλάκα, συνήθως είναι και οι πιο επιτυχημένες.

Η κοινοποίηση που έφερε τα πάνω-κάτω

Πέρασαν ήδη πέντε χρόνια από τότε που μια παρέα νεαρών οργάνωνε το δικό της beach party στην παραλία της Ορόκλινης, όταν ένας από αυτούς θεώρησε καλό να κοινοποιήσει το γεγονός σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσει και να προσκαλέσει τους διαδικτυακούς του φίλους. Το τι ακολούθησε δεν μπορούσαν να το φανταστούν, όπως δήλωσε στη «Σ» ο ένας εκ των διοργανωτών, Κώστας Αμερικάνος. «Το πώς αποφασίστηκε δεν ήταν κάτι που πήρε καιρό. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την παρέα του Κώτσιου Σταύρου, του Μάριου Χριστοδούλου, του Πάνου Χαραλάμπους, του Ανδρέα Χριστοφόρου και άλλων, που ήθελε να κάνει ένα απλό beach party πριν από πέντε χρόνια και αποφάσισε να το μοιραστεί στο facebook. Έτσι απλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη αφορμή. Το ονομάσαμε ‘Έλα με την παωνιέρα σου’, γιατί αυτό ακριβώς ήταν. Να έρθουν όσοι θέλουν δωρεάν και απλώς να φέρουν μαζί τη δική τους παγωνιέρα με τα ποτά τους. Από τότε είδαμε πόση μεγάλη απήχηση είχε και αποφασίσαμε να το οργανώσουμε καλύτερα την επόμενη χρονιά στην παραλία του Μαζωτού, φτάνοντας στο σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι ξέφυγε από το παρεΐστικο και έπρεπε να υπάρχει μια σωστή οργάνωση, με συνεδρίες, με εξεύρεση χορηγών, με δημιουργία λογότυπου, με διαφημίσεις κ.λπ. Επίσης έπρεπε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες άδειες από την κοινότητα. Είναι ένα πάρτι, το οποίο θέλουμε να διατηρήσει τη φιλοσοφία του χωρίς να αλλοιωθεί. Αν και την περασμένη φορά συγκέντρωσε περισσότερα από 1000 άτομα, εντούτοις δεν θέλουμε να αλλάξει και να γίνει επαγγελματικό με την έννοια του να έχει κάποιο οικονομικό όφελος. Εμείς απλώς θεωρούμε ότι μια μεγάλη παρέα συναντιέται για να περάσει καλά».

ΠΑΓΩΝΙΕΡΑ 2.jpg

Το σλόγκαν ενάντια στην απαγόρευση

Αν και η δημιουργία της συγκεκριμένης εκδήλωσης δεν έχει σχέση με το κίνημα για την παγωνιέρα, που οργανώθηκε με σκοπό την προστασία του δικαιώματος να παίρνει ο καθένας τη δική του παγωνιέρα στην παραλία, όπως μας ξεκαθάρισε ο κ. Αμερικάνος, εντούτοις θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε όσους προσπαθούν να ‘πολεμήσουν’ το μέρος της δικιάς μας κουλτούρας. Γιατί ποιος δεν έχει πάει στην παραλία –και όχι μόνο- χωρίς να πάρει μαζί του μια καλά γεμάτη παγωνιέρα με κάθε λογής καλούδια για όλη την παρέα! Η παγωνιέρα δεν προσφέρει μόνο την ευκολία μας, είναι αναπόσπαστο μέρος της παράδοσής μας πια. Ποιος έχει παιδικές αναμνήσεις χωρίς παγωνιέρα; Ποιος οργανώνει εκδρομές χωρίς παγωνιέρα; Έτσι και στο πάρτι όλοι οι καλοί χωράνε, φτάνει να φέρουν την ‘παωνιέρα’ τους. «Αυτό είναι το ζητούμενο. Χωρίς κάποια είσοδο, χωρίς κάτι έξτρα. Απλώς να φέρουν την παγωνιέρα τους. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς. Τον φωτισμό, τον εξοπλισμό, τον ήχο, τους dj, ακόμη και τον νοσοκόμο που θα υπάρχει εκεί για ασφάλεια τον αναλαμβάνουμε εμείς. Βέβαια για κάποιους που δεν θα φέρουν την παγωνιέρα τους θα είναι εκεί ο Νικόλας από το Baristro για να ετοιμάζει τα δικά του κοκτέιλ. Για όσους πάλι πεινάσουν, θα είναι ο Άλεξ να φτιάχνει hot dogs. Περιμένουμε όσους θέλουν να έρθουν στις 13 Ιουλίου από τις 18:00 μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στην παραλία του Μαζωτού». Βέβαια όσοι θέλουν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στη σελίδα τους στο Facebook ΠαωνιεραFest.

Το δικαίωμα της παγωνιέρας

Σ’ ένα παράλληλο σύμπαν, στο ίδιο νησί όμως, η παγωνιέρα φαίνεται να μπαίνει σε block list εφόσον οι ταμπέλες σε παραλίες που την απαγορεύουν εξακολουθούν – εδώ και λίγα χρόνια – να υπάρχουν. Οι πολίτες αντιδρούν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι λίγες οι εμπειρίες πολιτών που μαρτυρούν την απαγόρευση σε είσοδό τους στην παραλία (!) έχοντας μαζί τους την παγωνιέρα, η οποία δεν περιελάμβανε κάτι άλλο πέρα από νερά και χυμούς για τα παιδιά! Η Αλεξία Σακαδάκη, ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, τοποθετήθηκε με μια δημόσια επιστολή, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η μεταφορά της παγωνιέρας είναι δικαίωμα των λουομένων. Συγκεκριμένα, λέει ότι «πολλοί λουόμενοι δεν γνωρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στις παραλίες μας και πως η σχετική νομοθεσία –ο περί της Προστασίας της Παραλίας Νόμος, Κεφ.59- προνοεί ότι οποιοδήποτε πρόσωπο με οποιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στην παραλία ή την πρόσβαση προς αυτή είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα περίπου 1.708 ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές».

Υποστηρίξτε τη