Αναλύσεις

Το σχέδιο Β’ της Τουρκίας για την Κύπρο και πώς θα το υλοποιήσει

Το τελευταίο διάστημα άρχισε και στη δική μας πλευρά η συζήτηση για το πού το πάει η Τουρκία αναφορικά με την επιδιωκόμενη από αυτή λύση του Κυπριακού

Tο τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις εντεινόμενες προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο έδαφος της Κύπρου (γεώτρηση δυτικά της Πάφου, κίνηση του «Γιαβούζ» για γεώτρηση στον κόλπο της Καρπασίας, σχεδιασμός για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, προκλήσεις στην Ουδέτερη Ζώνη, πρωτόκολλο συνεργασίας ψευδοκράτους – Τουρκίας για δραστηριότητες της τουρκικής ακτοφυλακής στην ΑΟΖ της ΚΔ κ.λπ) αλλά και τη ρητορική που αναπτύσσεται από την ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων περί αναζήτησης λύσης στη βάση των δύο κρατών, άρχισε και στη δική μας πλευρά η συζήτηση για το πού το πάει η Τουρκία αναφορικά με την επιδιωκόμενη από αυτή λύση του Κυπριακού. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία επιδιώκει την ενσωμάτωση των κατεχομένων (πρότυπο Μονακό με Γαλλία), άλλοι υποστηρίζουν ότι η επιδίωξή της είναι η λύση των δύο κρατών και κάποιοι επιμένουν ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη διζωνική – δικοινοτική Ομοσπονδία αλλά με περιεχόμενο που να εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα (απόψεις Μουσταφά Ακιντζί).

Αναβάθμιση (Ταϊβανοποίηση) του ψευδοκράτους

Η δική μας άποψη αναφορικά με τη διαχείριση του Κυπριακού, που επιδιώκει η Τουρκία, όπως αυτή σχεδιάσθηκε μετά το Κραν Μοντανά και άρχισε σταδιακά να υλοποιείται, είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους, στον βαθμό που αυτό να λειτουργεί στο διεθνές σύστημα, όπως το - μη αναγνωρισμένο - κράτος της Ταϊβάν. Δηλαδή, με σχέσεις καλής γειτονίας με τη Κυπριακή Δημοκρατία, με εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες και με άτυπη εκπροσώπηση σε διεθνείς Οργανισμούς. Η εκτίμηση αυτή συνάγεται από τα παρακάτω.

  1. Μια λύση διζωνικής – δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την πλευρά μας, κατ’ ελάχιστον θα προέβλεπε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, κατάργηση των εγγυήσεων, επιστροφή εδαφών, ανάκτηση περιουσιών, επιστροφή προσφύγων κ.λπ. Όλες αυτές οι πρόνοιες της λύσης θα παρουσιασθούν από την τουρκική αντιπολίτευση σαν μια μεγάλη υποχώρηση και ήττα της Κυβέρνησης σε ένα θέμα – το Κυπριακό – για το οποίο ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας υπερηφανεύεται για περισσότερο από μισό αιώνα. Το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά την εκλογική ήττα που υπέστη στην Κωνσταντινούπολη, θα ήταν μια νέα ήττα στα εθνικά θέματα. Άλλωστε, ενόψει της πιθανής αποτυχίας του στις εκλογές του 2023, δεν θα ήθελε να έχει την τύχη του πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, ο οποίος καταδικάσθηκε το 1960 στην εσχάτη των ποινών για εθνική προδοσία και εκτελέσθηκε, για πολύ πιο ασήμαντα θέματα από μια λύση του Κυπριακού όπως περιεγράφη πιο πάνω.
  2. Βασική προϋπόθεση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους είναι η συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία στο τέλος θα φέρει και την άτυπη αναγνώρισή του, έτσι ώστε να προχωρήσουν και τα άλλα κράτη και διεθνείς Οργανισμοί στη συνεργασία με αυτό. Στην παρούσα περίοδο, η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν στα χέρια τους τρία εργαλεία, τα οποία θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να επιτύχουν τη συνεργασία με την Κ.Δ.

Ουδέτερη Ζώνη

Το ένα είναι η Ουδέτερη Ζώνη. Εν όψει της διαφαινόμενης αποχώρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης λόγω απουσίας συνομιλιών για τη λύση – αυτό προβλέπεται στους όρους εντολής των ειρηνευτικών δυνάμεων του κεφαλαίου 6, όπως καθορίζονται από το τμήμα ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ – εκτιμούμε ότι ο τουρκικός στρατός θα προβεί σε προκλήσεις στην ΟΖ, έτσι ώστε, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και ασφάλεια στη περιοχή και να καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση των περιουσιών από τους ιδιοκτήτες, να υπάρξει συνεργασία των «αρχών» του ψευδοκράτους με τις Αρχές της ΚΔ. Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Ορζερσάι προ μηνών σε συνέντευξή του, κατά την οποία εξέφρασε την άποψη ότι η ΟΖ θα πρέπει να λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα η Πύλα.

Φυσικό Αέριο

Το δεύτερο εργαλείο είναι το φυσικό αέριο. Η θέση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, αναφορικά με το φυσικό αέριο στα νότια οικόπεδα της ΚΔ, είναι η σύσταση μιας μεικτής επιτροπής από προσωπικό της ΚΔ και του ψευδοκράτους, η οποία να διαχειρισθεί όλα τα ζητήματα φυσικού αερίου (έρευνες, εκμετάλλευση, συμφωνίες, υποδομές, μεταφορά στις αγορές, κατανομή εσόδων κ.λπ). Με λίγα λόγια, μια άτυπη αναγνώριση του ψευδοκράτους από την ΚΔ. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε ο ίδιος ο Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας: «…Λέμε στους Ε/Κ να συστήσουν μια κοινή επιτροπή για να μοιρασθούν το φυσικό αέριο με τους Τ/Κ και αυτοί μας λένε ότι θα αναγνωρίσουν έτσι την ΤΔΒΚ. Και εμείς τους λέμε ότι αυτό δεν σημαίνει αναγνώριση. Δεν βλέπετε πώς λειτουργεί η Ταϊβάν που, ενώ δεν αναγνωρίζεται, όμως έχει εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με όλες τις χώρες;».

Περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου

Και το τρίτο εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους Τουρκία και ψευδοκράτος, είναι η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Ήδη η ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων κοινοποίησε τις προθέσεις της για το πώς σκοπεύει να προχωρήσει στο άνοιγμα της κλειστής περιοχής. Μεταξύ άλλων, διατύπωσε την πρόθεσή της να καλέσει και τους Κύπριους ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες να επιστρέψουν και να εκμεταλλευθούν τις περιουσίες τους. Προκειμένου να γίνει αυτό, βέβαια, απαιτείται συνεργασία με τις Αρχές της ΚΔ, κάτι που είναι και η βασική επιδίωξη των Τούρκων στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Αν τελικά επιτρέψουμε στην Τουρκία να υλοποιήσει τον πιο πάνω σχεδιασμό, που ασφαλώς θα αποτελεί και την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, η Τουρκία θα έχει πετύχει τους στρατηγικούς της στόχους όπως τους έθεσε τη δεκαετία του ‘50 (σχέδιο Νιχάτ Ερίμ) και τους αναπροσάρμοσε αργότερα εξαιτίας των ενεργειακών σχεδιασμών στην ανατολική Μεσόγειο και του νεο-οθωμανικού οράματος να καταστεί μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το κράτος της ΚΔ θα λειτουργεί ως ένα οιονεί προτεκτοράτο της Τουρκίας και σε βάθος χρόνου, μέσω των οργανωμένων μεταναστευτικών ροών αλλά και της διεκδίκησης των περιουσιών των Τ/Κ στα ελεύθερα εδάφη, θα αλλοιωθεί η πληθυσμιακή αναλογία καθώς και η ελληνική και χριστιανική ταυτότητα της κοινωνίας με απώτερο στόχο την τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου (Σχέδιο ανάκτησης Κύπρου του Ισμαήλ Τάνσου).

(Σε επόμενο άρθρο. «Μπορούμε να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και με ποιον τρόπο;»)

*Αντιστράτηγος ε.α.