«Antifragile» λύση του Κυπριακού

Το μοντέλο «Antifragility» παρέχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα επιστημονικής τεκμηρίωσης και ενίσχυσης της συνολικής βιωσιμότητας των εναλλακτικών σεναρίων και των πιθανών λύσεων -π.χ. πλαισίου Γκουτέρες για το Κυπριακό- σε εξαιρετικά απρόβλεπτα ή/και εύθραυστα συστήματα

Για να είναι antifragile -να γίνεται καλύτερη με τον χρόνο- η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι τέτοια, που να αξιοποιεί τις θετικές ασυμμετρίες (να μεγιστοποιεί τα οφέλη από ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν) και να αποφεύγει τις αρνητικές ασυμμετρίες (να ελαχιστοποιεί τα ρίσκα από πιθανούς κινδύνους).

Τα πάντα στο εύθραυστο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον της περιοχής μας -από τη θωράκιση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου μέχρι τη βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού- μπορούν να αξιολογηθούν, με μαθηματική ακρίβεια, με τη βοήθεια του μοντέλου «Antifragility» που ανέπτυξε ο Nassim Taleb. Το εν λόγω στρατηγικό εργαλείο:

  1. Προσμετρά τη μεταβλητότητα, την αστάθεια, την αβεβαιότητα, τις αλληλεξαρτήσεις, την πιθανότητα λανθασμένων προβλέψεων, τους ασύμμετρους κινδύνους και τα εκρηκτικά ρίσκα που χαρακτηρίζουν τέτοια πολύπλοκα γεωπολιτικά ζητήματα.
  2. Παρέχει τη δυνατότητα επιστημονικής τεκμηρίωσης και ενίσχυσης της συνολικής βιωσιμότητας των εναλλακτικών σεναρίων και των πιθανών λύσεων -π.χ. πλαισίου Γκουτέρες για το Κυπριακό- σε εξαιρετικά απρόβλεπτα ή/και εύθραυστα συστήματα.
  3. Θέτει τους κανόνες για μετάβαση από το εύθραυστο στο ανθεκτικό. Βοηθά τους οργανισμούς να τροποποιούν την έκθεσή τους (modify their exposure), ώστε να είναι: α) Λιγότερο εκτεθειμένοι σε αρνητικά συμβάντα που μπορεί να προκύψουν (να ελαχιστοποιούν το ρίσκο και τη ζημιά από αρνητικές ασυμμετρίες), και β) περισσότερο ανοικτοί σε θετικά συμβάντα που μπορεί να προκύψουν (να μεγιστοποιούν το όφελος από θετικές ασυμμετρίες).
  4. Διασφαλίζει ότι ο κίνδυνος καταστροφής είναι μηδενικός.

Η Τουρκία θέλει μια λύση την οποία θα χρησιμοποίει ως: α) Άλλοθι για να αποκτήσει τον στρατηγικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, παράλληλα με τη συμμετοχή της στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, και β) μοχλό πίεσης, σαν όπλο προς την Ελλάδα, αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της λύσης του Κυπριακού. Ακόμη και η παραμικρή ευθραυστότητα ή αρνητικό στοιχείο σε έναν από τους βασικούς πυλώνες -Εσωτερική Ασφάλεια, Εξωτερική Ασφάλεια, Ασφάλεια Εφαρμογής της λύσης, Συνταγματική Ασφάλεια- μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του όλου οικοδομήματος.

Το μοντέλο «Antifragility» αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο, το οποίο εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια για σκοπούς αξιολόγησης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας κρατών, συστημάτων διακυβέρνησης, πόλεων, επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών.

*Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας