Βασίλης Καλαϊτζής - Μουντάκης

Ο Βασίλης Καλαϊτζής - Μουντάκης διετέλεσε για χρόνια Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών και συνεργαστήκαμε από αυτήν του τη θέση, αφού εγώ ήμουν μέλος του Συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου, Αξιωματούχος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου

Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του εκλεκτού Ελλαδίτη φίλου μου και φίλου της Κύπρου, του Κρητικού Βασίλη Καλαϊτζή Μουντάκη, που απεβίωσε στην Αθήνα σε ηλικία 94 ετών.

Γνώρισα τον Βασίλη πριν από πολλά χρόνια, όταν ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου ελάμβανα μέρος σε ένα κοινό γεύμα μελών του δικού μας Συνδέσμου και του ελληνικού Συνδέσμου των Ηνωμένων Εθνών στον Ναυτικό Όμιλο στον Πειραιά. Η καλή παρέα και το εκλεκτό φαγητό και κρασί με έκαναν να ξεχάσω την ώρα και ανακάλυψα ξαφνικά με δέος ότι πολύ σύντομα έφευγε το αεροπλάνο μου για την Κύπρο. Χωρίς κανένα δισταγμό, ο Βασίλης, που με είχε γνωρίσει εκείνη τη μέρα, με ένα φίλο του με έβαλε στο «ηρωικό» Volkswagen του και σε χρόνο ρεκόρ με οδήγησε στο αεροδρόμιο και έφθασα το αεροπλάνο μου για την Κύπρο.

Από τότε ο Βασίλης κι εγώ συνδεθήκαμε με μια φιλία που μας ένωναν τα κοινά μας ενδιαφέροντα και οι κοινοί μας φίλοι.

Ο Βασίλης διετέλεσε για χρόνια Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών και συνεργαστήκαμε από αυτήν του τη θέση, αφού εγώ ήμουν μέλος του Συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου, Αξιωματούχος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου. Επίσης και από τη θέση μου ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA) και Αντιπρόεδρός της.

Ο Βασίλης ήταν βέρος Κρητικός και μάλιστα Χανιώτης. Γεννήθηκε στη Χαλέπα, ήταν απόγονος του Δημάρχου Χανίων, Εμμανουήλ Μουντάκη, νομικός και στρατιωτικός εισαγγελέας. Μετά τη συνταξιοδότησή του επέστρεψε στα αγαπημένα του Χανιά, όπου επέδειξε μεγάλη κοινωνική και εθνική δράση. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το οποίο τον τίμησε με τη διάκριση του Εταίρου. Ήταν φίλος του Εθνικού Ιδρύματος, καθώς και με τα στελέχη του και τον Γενικό Διευθυντή του Νικόλαο Παπαδάκη. Ήταν επίσης φίλος και συνεργάτης με τον ιδιοκτήτη των «Χανιώτικων Νέων» Γ. Γαρεδάκη.

Ο Βασίλης ήταν περήφανος Έλληνας και βεβαίως Κρητικός, γνώστης της Ελληνικής Ιστορίας και θαυμαστής του μεγάλου συμπατριώτη του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ήταν επίσης ροταριανός και έλεγε ότι ήταν ο πρώτος ροταριανός των Βαλκανίων. Ως γνώστης της Ελληνικής Ιστορίας ενδιαφέρθηκε για το βιβλίο μου «Η Ελλάδα και η Αντάντ, 1η Αυγούστου 1914-25η Σεπτεμβρίου 1916», το οποίο εξεδόθη το 2011 σε ελληνική μετάφραση από το Ίδρυμα Βενιζέλου και διανέμεται επίσης από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο Βασίλης είχε πάρα πολλούς φίλους όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και εκτός. Επισκεπτόταν Μοναστήρια στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία. Ήταν ένας κοινωνικός και ευχάριστος άνθρωπος, με πολλές γνώσεις και πολλούς φίλους, που ο χαμός του θα τους προκαλέσει θλίψη. Ήταν μέλος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης και κάτοχος μεγάλης αξίας αρχείου. Μέρος του φωτογραφικού αρχείου δώρισε στο Ίδρυμα Βενιζέλου, το οποίο με τον θάνατό του τον τίμησε με ψήφισμά του για την μεγάλη απώλεια.

Ο χαμός του Βασίλη θα μου στοιχίσει, όπως και σε όλους τους φίλους του.

Αιωνία του η μνήμη.

*Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA), Εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»