Debate Κάρουλλα – Ιωάννου

Οι θέσεις των υποστηριζόμενων από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ υποψηφίων για τη Δημαρχία της κατεχόμενης πόλης

Δύο εκ των βασικών υποψηφίων για τη δημαρχία Αμμοχώστου ανοίγουν τα χαρτιά τους στη «Σ» μια εβδομάδα πριν από την κάλπη. Νίκος Κάρουλλας και Σίμος Ιωάννου απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις, για τους λόγους που τους ώθησαν να διεκδικήσουν τη δημαρχία, ποιους στόχους έχουν, αν συμφωνούν με τους χειρισμούς Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, καθώς επίσης κι αν θα επέστρεφαν στην πόλη που τους γέννησε στο ενδεχόμενο που αυτή άνοιγε υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σίμος Ιωάννου υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και τη Συμμαχία Πολιτών, ενώ ο Νίκος Κάρουλλας από τον ΔΗΣΥ.

Κάλεσμα και αντίσταση

Γιατί διεκδικείτε τη δημαρχία Αμμοχώστου;

Νίκος Κάρουλλας: Η δική μου υποψηφιότητα είναι ένα κάλεσμα για να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις. Ένα κάλεσμα για να δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς και όχι οι άλλοι. Πρώτο μέλημά μας είναι να ξυπνήσει αυτό το συναίσθημα της απώλειας, αλλά και της περηφάνιας γιατί είμαστε Αμμοχωστιανοί.

Σίμος Ιωάννου: Είμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή από το 1974. Για την Αμμόχωστο, για το Κυπριακό αλλά και για την ίδια την Κύπρο. Δική μου φιλοδοξία είναι να εκφράσω τους Βαρωσιώτες που είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στην πορεία οριστικοποίησης της κατοχής και της διχοτόμησης, που θα σημαίνει και το οριστικό ξεγράψιμο του Βαρωσιού. Τους Βαρωσιώτες που θέλουν να ξαναζωντανέψουν την πόλη τους. Να την ανοικοδομήσουμε μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Να ανοίξουμε και να συνδιαχειριστούμε το λιμάνι. Να αποκαταστήσουμε τα μνημεία και τον πολιτιστικό της πλούτο. Να τη μετατρέψουμε σε κοιτίδα ανάπτυξης και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων. Να την καταστήσουμε τη ζωντανή απόδειξη ότι η επανένωση είναι εφικτή.

Τι σας διαφοροποιεί από τους συνυποψηφίους σας και γιατί οι Βαρωσιώτες να επιλέξουν εσάς;

KAROYLLAS.jpg

Νίκος Κάρουλλας: Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Εγώ, έχω περάσει τα τελευταία 15 χρόνια μιλώντας με τον απλό κόσμο, αλλά και ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αμμοχώστου και με τις ομάδες πολιτών ακούοντας τους αξιωματούχους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Έχω άποψη και τολμώ να την εκφράσω.

ΙΩΑΝΝΟΥ.jpg

Σίμος Ιωάννου: Ανήκω στους Βαρωσιώτες που γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί και από ποιους χάθηκε η πόλη μας. Στους Βαρωσιώτες που δεν έλειψαν από καμιά δράση, εκδήλωση, πρωτοβουλία του Δήμου Αμμοχώστου, για να μείνει η μνήμη αλλά και η ελπίδα ζωντανή. Στους Βαρωσιώτες που γνωρίζουν ότι η αντικατοχική δράση και ο αγώνας για την επιστροφή στο Βαρώσι όχι μόνο δεν αντικρούεται, αλλά ενισχύεται από την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Αυτά καταθέτω προς κρίση από τους συμπολίτες μας, μαζί με μια παρουσία τριών δεκαετιών στο Δημοτικό Συμβούλιο σε διάφορα πόστα, αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης, όπου είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, πάντα μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας.

Οδοδείκτης η Αμμόχωστος

Τι διαφορετικό θα πράξετε εσείς από όλους τους προηγούμενους δημάρχους για επιστροφή της πόλης;

Nίκος Κάρουλλας: Ας είμαστε ειλικρινείς. Τη λύση θα την διαπραγματευτούν οι ηγέτες και όχι οι δήμαρχοι ή οι πολίτες. Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι ο καθένας μας έχει ένα ρόλο να παίξει και ότι ο δήμαρχος Αμμοχώστου πρέπει να ενημερώνει και να καθοδηγεί τους Αμμοχωστιανούς πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση. Την κατεύθυνση που να δείχνει πάντα Αμμόχωστο.

Σίμος Ιωάννου: Κατ’ αρχήν να πω ότι εκτιμώ αφάνταστα το έργο όλων των προηγούμενων δημάρχων, οι οποίοι άφησαν πίσω τους μια πολύ πλούσια προσφορά, αλλά και μια τεράστια κληρονομιά στα σχεδόν 80 χρόνια ιστορίας των αιρετά εκλεγμένων Δημοτικών Συμβουλίων της Αμμοχώστου. Το κρίσιμο, όμως, ερώτημα είναι τι δήμαρχο χρειαζόμαστε μέσα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες. Ο επόμενος δήμαρχος της Αμμοχώστου θα κληθεί να δραστηριοποιηθεί μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο, που ίσως θα είναι το πιο δύσκολο από το 1974. Οι ενέργειες Οζερσάι - Τατάρ και οι απειλές για εποικισμό του Βαρωσιού σε συνδυασμό με την επικίνδυνη φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό δημιουργούν τεράστια καθήκοντα και προκλήσεις για τον Δήμο της Αμμοχώστου, που ανέκαθεν ήταν μια έπαλξη του αγώνα ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση. Το Βαρώσι χρειάζεται ένα δήμαρχο που να πρωτοστατεί στον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού, την απελευθέρωση και επανένωση. Που θα συγκρουστεί με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα στις ελεύθερες περιοχές που συμβιβάστηκαν με το στάτους κβο. Που θα αποκαλύπτει και όχι να συγκαλύπτει όσους στην ελληνοκυπριακή κοινότητα σκέφτονται τη «λύση δύο κρατών». Ο επόμενος δήμαρχος της Αμμοχώστου πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για να ξανατεθεί το θέμα της πόλης μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως μια επιτακτική προτεραιότητα. Πρέπει, ακόμα, να είναι κάποιος που να μπορεί να απευθυνθεί πειστικά και στους Τουρκοκύπριους, για να δυναμώσει ως δικοινοτικό το αίτημα για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Προτεραιότητα

Σας βρίσκει σύμφωνους ο τρόπος με τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα της Αμμοχώστου;

Νίκος Κάρουλλας: Η προτεραιότητα της Αμμόχωστου έχει εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Πρέπει λοιπόν να σπρώξουμε για λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Θα περιμέναμε, ως Αμμοχωστιανοί, η Αμμόχωστος να είναι στην καθημερινή ατζέντα τής κάθε κυβέρνησης. Θα θέλαμε να βλέπαμε έναν προϋπολογισμό Αμμοχώστου, έναν προϋπολογισμό Μόρφου, Κερύνειας, έναν προϋπολογισμό για στήριξη της επιστροφής. Για να αποδείξουμε ως κράτος πως πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουμε.

Σίμος Ιωάννου: Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος κρίνονται αυστηρά για τους χειρισμούς τους συνολικά στο Κυπριακό. Δεν είναι δυνατόν επί δύο χρόνια ο ΓΓ του ΟΗΕ να ζητά συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, και η ελληνοκυπριακή ηγεσία να δίνει την εικόνα ότι δεν βιάζεται ή να βολιδοσκοπεί για άλλου είδους λύσεις. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Αποενοχοποιήθηκε η Τουρκία σε εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Καλλιεργήθηκαν ψευδαισθήσεις ότι οι τριμερείς συνεργασίες και οι στρατιωτικές συμφωνίες θα θωρακίσουν την κυπριακή ΑΟΖ. Είναι χρήσιμο όλοι οι συνυποψήφιοι να τοποθετηθούν με σαφήνεια και χωρίς μισόλογα, αν συμμερίζονται ή όχι αυτήν την πολιτική. Αποτελεί ένα από τα κριτήρια με τα οποία, πιστεύω, πολλοί Βαρωσιώτες θα τοποθετηθούν στις 25 Αυγούστου. Ειδικότερα, όσον αφορά το ζήτημα της Αμμοχώστου, θα περιοριστώ στο εξής: Όταν τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Δήμου Αμμοχώστου έξω από το Προεδρικό, αντί να εισακούσει τους Βαρωσιώτες, η κυβέρνηση Αναστασιάδη θεώρησε ότι πρέπει να μπει στην «αντεπίθεση» και εξέδωσε ανακοίνωση περιγράφοντας διάφορες ενέργειες που έκανε τα τελευταία χρόνια. Οι Βαρωσιώτες γνωρίζουν και θα κρίνουν, αν αυτές ήταν αρκετές και ικανές να αποτρέψουν τα νέα τετελεσμένα στην πόλη μας.

Η «Αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού

Η Αμμόχωστος βρίσκεται διαχρονικά σε περίοπτη θέση σ’ ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Θεωρείτε ότι η «Αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού εξυπηρετεί ή όχι την προσπάθεια για συνολική λύση και επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες;

Νίκος Κάρουλλας: Έχουμε, δυστυχώς, κολλήσει στη δεκαετία του ‘70. Που με ανοιχτές τις μεγάλες πληγές της βάρβαρης εισβολής, δικαιολογημένα δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα συμβιβασμό για μια επανενωμένη πατρίδα. Όμως, 45 χρόνια μετά, πρέπει να μπορέσουμε να αντισταθούμε στην επερχόμενη διχοτόμηση της πατρίδας μας, που είναι και ο στόχος της Τουρκίας. Πρέπει να πορευτούμε με όραμα. Πρέπει να διεκδικήσουμε μια επανενωμένη ολόκληρη πατρίδα και να αφήσουμε τα τετριμμένα συνθήματα για «Αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού και επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Σίμος Ιωάννου: Η άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό διοίκηση του ΟΗΕ δεν συνιστά «Αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού. Είναι υποχρέωση της κατοχικής δύναμης που προκύπτει από τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Η επιστροφή της Αμμοχώστου δεν θα είναι υποκατάστατο της λύσης του Κυπριακού, αλλά ένα αποφασιστικό βήμα προς τη συνολική λύση και την επανένωση ολόκληρης της πατρίδας μας. Θα δοκιμάσει τις προθέσεις και την αξιοπιστία της τουρκικής πλευράς για τη συνολική λύση. Η ανοικοδόμηση της πόλης θα είναι το μεγάλο στοίχημα και για εμάς τους Κυπρίους. Η Αμμόχωστος μπορεί να αναδυθεί ως το υπόδειγμα ειρήνης, συνεργασίας και συμβίωσης των δύο κοινοτήτων, σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας. Να απελευθερώσει τις τεράστιες δυναμικές ανάπτυξης και ευημερίας που θα φέρει ο τερματισμός της κατοχής και της διαίρεσης.

Θα επιστρέφατε στην Αμμόχωστο στο ενδεχόμενο που αυτή ανοίξει υπό τ/κ διοίκηση;

Νίκος Κάρουλλας: Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε. Νομίζω ότι με ρωτάτε, αν θα έφτανα στο τελευταίο σκαλοπάτι του εξευτελισμού. Αν θα άφηνε τους Αμμοχωστιανούς και όχι μόνον η δική τους κυβέρνηση, να φτάσουν σ’ αυτά τα διλήμματα. Εγώ πιστεύω ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να θέτουν τέτοιες ερωτήσεις, ερωτήσεις που βοηθούν ακραία στοιχεία στην πλευρά των Τ/κ να χαράξουν στρατηγική.

Σίμος Ιωάννου: Σε καμία περίπτωση. Πιστεύω ότι οι Βαρωσιώτες πρέπει να επιστρέψουμε στην πόλη μας υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Αν ανοίξει το Βαρώσι υπό κατοχική διοίκηση, τότε - εκτός των άλλων - ανατρέπεται και η λογική της λύσης του Κυπριακού, αφού δημιουργούνται νέα τετελεσμένα σε σχέση με την κομβική πτυχή του εδαφικού. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να ενεργήσουμε προληπτικά, ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτό και να μη βρεθούμε σε διλήμματα και ψευδοδιλήμματα ή σε έναν διχασμό μεταξύ των Βαρωσιωτών. Και εκτιμώ ότι ο τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Μαζική συμμετοχή

Γιατί πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες οι Βαρωσιώτες; Ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης;

Νίκος Κάρουλλας: Πρέπει να αποδείξουμε σε όλους ότι η Αμμόχωστος μετρά. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ. Ίσως το μεγαλύτερο διακύβευμα να είναι η συμμετοχή.

Σίμος Ιωάννου: Οι Βαρωσιώτες είναι, δυστυχώς, απογοητευμένοι και πικραμένοι. Απογοητευμένοι και πικραμένοι από τις συνεχείς διαψεύσεις και κοροϊδίες. Παρά το γεγονός πως αυτή η απογοήτευση είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, θεωρώ πως αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι μας να αναζητήσουμε και την τελευταία ικμάδα ελπίδας και να συστρατευθούμε στον αγώνα για επιστροφή. Η μαζική συμμετοχή των Βαρωσιωτών στην εκλογή του νέου τους δημάρχου, όποια κι αν είναι η επιλογή τους, θα αποτελέσει σαφές μήνυμα ότι το Βαρώσι παραμένει προτεραιότητα στην καρδιά και στο μυαλό μας. Την ίδια ώρα, οι Βαρωσιώτες με την ψήφο και την επιλογή τους στις 25 Αυγούστου να δυναμώσουν την προσπάθεια για ενότητα όλων των δημοτών στον αγώνα για επιστροφή στην πόλη μας, για λύση αρχών στο Κυπριακό, για επανένωση και απελευθέρωση. Δεν θέλουμε να ζήσουμε με τη μνήμη της Αμμοχώστου, αλλά να ζήσουμε στην ίδια την Αμμόχωστο. Εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.