Κυπριακό

Η Λευκωσία ψάχνει τρόπους αντίδρασης για την Αμμόχωστο

Σοβαρότατες σκέψεις για προσφυγή στο Σ.Α., που θα πάρουν την τελική τους μορφή αύριο, κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους Αμμοχωστιανούς, κάνει πλέον το Προεδρικό. Χωρίς σταματημό οι τουρκικοί σχεδιασμοί

Στο τελικό τους στάδιο είναι οι προεργασίες της Λευκωσίας για λήψη τελικής απόφασης ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για καταγγελία των τουρκικών σχεδιασμών ανοίγματος, εποικισμού και εκμετάλλευσης της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Μπορεί αρχικά το μούδιασμα να ήταν εμφανές, ως προς το αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό και φρόνιμο, υπό τις περιστάσεις, ωστόσο το γεγονός ότι η Τουρκία παραδέχθηκε δημόσια πως η πόλη θα ανοίξει, μείωσε τις επιλογές και εγκλώβισε τη Λευκωσία, που ψάχνει αποτελεσματικούς τρόπους αντίδρασης.

Κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας η «Σ», υποδείκνυαν μεν ότι η προσφυγή δεν είναι αυτοσκοπός και ότι το ζητούμενο είναι, αν γίνει, να έχει θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο την ίδια ώρα παραδέχονταν πως δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να παρακολουθεί απαθής. «Αν χαθεί η Αμμόχωστος, μαζί της χάνεται και το Κυπριακό», παραδέχθηκαν, σημειώνοντας ότι γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά ανίχνευσης του πολιτικού περιβάλλοντος στα Ηνωμένα Έθνη.

Η διαχρονικότητα του 550

Η δημόσια σφραγίδα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην απόφαση και όχι σκέψη, για άνοιγμα και συνακόλουθα παράνομο εποικισμό της περίκλειστης Αμμοχώστου, επανέφερε στο πολιτικό προσκήνιο το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 1984. Ψήφισμα που έθετε από τότε τα πράγματα στην ορθή τους βάση και το οποίο αναφερόταν σε αυτά που σήμερα βλέπουμε ως τουρκικούς σχεδιασμούς. Στην προσπάθεια δηλαδή επέκτασης της κατοχής και στα Βαρώσια, διά της στερήσεως του δικαιώματος ιδιοκτησίας στους νόμιμους κατοίκους της.

Το ψήφισμα, που αναμένεται να είναι και η βάση της πιθανότατης προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δέσμευε το Σώμα πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για αποφυγή των τουρκικών τετελεσμένων. Κάτι που είναι προφανές ότι θα αποτελέσει και το όπλο της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που προχωρήσει με προσφυγή. Αναφέρει, συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

«Ανησυχώντας σοβαρά λόγω των περαιτέρω αποσχιστικών ενεργειών στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παραβιάζουν το ψήφισμα 541 (1983), δηλαδή, της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της νομικά άκυρης ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ και της μελετώμενης διεξαγωγής ‘συνταγματικού δημοψηφίσματος’ και ‘εκλογών’, καθώς και λόγω άλλων ενεργειών ή απειλών για ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω παγίωση του δήθεν ανεξάρτητου κράτους και τη διαίρεση της Κύπρου,

»Ανησυχώντας βαθιά λόγω των πρόσφατων απειλών για εποικισμό των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους,

»Επαναβεβαιώνοντας τη συνεχή υποστήριξή του προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο,

»Καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους.

»Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα.

»Καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

»Αποφασίζει να εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με σκοπό τη λήψη, σε περίπτωση μη εφαρμογής του ψηφίσματος 541 (1983) και του παρόντος ψηφίσματος, επειγόντων και κατάλληλων μέτρων.

»Καλεί τον Γενικό Γραμματέα να προωθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ανάλογα με τις εξελίξεις».

Ολιστικοί σχεδιασμοί…

Αυτό που οδηγεί τις εξελίξεις στα άκρα και περιορίζει τις δυνατότητες της Λευκωσίας για άλλους διπλωματικούς χειρισμούς είναι η αποκάλυψη από την τηλεόραση του «Σίγμα» και όχι μόνο, ότι οι Τούρκοι τα έχουν σχεδιάσει όλα. Και οι σχεδιασμοί αυτοί δεν περιορίζονται στα λεγόμενα «Βαρώσια», αλλά εκτείνονται πολύ Βορειότερα, μέχρι τη Σαλαμίνα και την περιοχή Καράολου, με δυτικό βάθος μέχρι και τον Απόστολο Βαρνάβα.

Το δε αίτημα του εξ απορρήτων της Άγκυρας Κουντρέτ Οζερσάι, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, για μετακίνηση του στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την περιοχή του Καράολου, έρχεται σήμερα «να δέσει το γλυκό» και να αποδείξει ότι οι σχεδιασμοί έχουν από καιρό γίνει και πλέον η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ελέγχονται ήδη οι πληροφορίες για εξαγορά περιουσιών Ε/κ στην περιοχή του Αγίου Λουκά, Βορειοδυτικά των Βαρωσίων, που αν ισχύουν, ενισχύουν την εικόνα για εποικισμό της ευρύτερης περιοχής.

«Παραφωνία» η αποστολή Λουτ

Μέσα σε αυτό το δραματικό, για το μέλλον του Κυπριακού, σκηνικό, η πολλά υποσχόμενη αποστολή Λουτ φαντάζει ως «παραφωνία» στα σχέδια της Τουρκίας και των εγκάθετών της στα κατεχόμενα.

Η αποτυχία κατάληξης σε όρους αναφοράς, λόγω της παρέμβαση της Τουρκίας, που έκανε ξεκάθαρο τι ζητεί, δεν φαίνεται να κάμπτει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει την προσπάθεια, δίνοντας έτσι ανάσα οξυγόνου στη Λευκωσία, που νιώθει εγκλωβισμένη.

Προς τούτο μάλιστα το Προεδρικό έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα την είδηση ότι η Αμερικανίδα Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ απέστειλε γραπτή επιστολή στον Νίκο Αναστασιάδη, αναφερόμενη στη δέσμευση και αποφασιστικότητά του που οδήγησαν σε σοβαρά βήματα προόδου για τον επιδιωκόμενο στόχο εξεύρεσης και κατάληξης στους κατάλληλους όρους αναφοράς.

Αυτό που ωστόσο το Προεδρικό ήθελε να αναδείξει περισσότερο, προφανώς γιατί θέλει να διατηρήσει την ελπίδα ζωντανή, είναι ότι η κυρία Λουτ δεσμεύεται σε συνέχιση της προσπάθειάς της και μάλιστα προσβλέπει σε νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο σύντομο μέλλον.