Μερικά θέματα από τη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Πέρα από τη δράση του ΟΗΕ για θέματα απειλής της ειρήνης, ο Οργανισμός ασχολείται και εργάζεται για πολλά άλλα ζητήματα, τα οποία επίσης είναι κρίσιμα, με αρκετό βαθμό επιτυχίας. Με τη βοήθεια των Κρατών-Μελών και κυρίως των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ο ρόλος του ΟΗΕ θα είναι περισσότερο εύκολος και επιτυχής

Όπως κάθε χρόνο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ίσως η σημαντικότερη Διεθνής Διάσκεψη του πλανήτη, λαμβάνει χώραν στη Νέα Υόρκη από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβρη.

Ήδη έχει αρχίσει στις 17 Σεπτεμβρίου και οι ηγέτες όλων των χωρών φτάνουν στη Νέα Υόρκη για να λάβουν μέρος στη Γενική Συζήτηση, η οποία σηματοδοτεί τη Διάσκεψη για τη Γενική Συνέλευση.

Φέτος, μαζί με τις συνηθισμένες ομιλίες από αρχηγούς Κρατών, πέντε ανωτάτου επιπέδου συναντήσεις κορυφής θα λάβουν χώραν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, που καλύπτουν πολλά από τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζει ο σημερινός κόσμος.

Η πρώτη διάσκεψη κορυφής έχει σχέση με τη κλιματική κρίση, η οποία ταλανίζει τον κόσμο. Ο Γενικός Γραμματέας έχει θέσει την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης ως μιαν από τις προτεραιότητές του και συγκάλεσε τη διάσκεψη κορυφής για δράση. Ζήτησε από τις χώρες να σταματήσουν πράξεις που προκαλούν τη θέρμανση του πλανήτη και επίσης κάλεσε τους αντιπροσώπους των χωρών να έρθουν στη διάσκεψη κορυφής με σχέδια που να βοηθήσουν την κατάσταση και όχι με «πομπώδεις» λόγους. Το σχέδιο είναι να σταματήσει η αύξηση των εκροών μέχρι το 2020 και να φθάσουν το μηδέν μέχρι το 2050.

Για το θέμα της κλιματικής αλλαγής έγιναν διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Μια δεύτερη διάσκεψη κορυφής θα είναι σχετικά με την παγκόσμια υγεία με το σύνθημα «προς έναν υγιέστερο κόσμο». Το θέμα της υγείας είναι πολύ σημαντικό, γιατί υπάρχουν πολλά μέρη στον πλανήτη μας που στερούνται κατάλληλης κάλυψης υγείας.

Μια από τις σημαντικότερες διασκέψεις κορυφής είναι σχετικά με τους σκοπούς αειφόρου ανάπτυξης (Sustainable Development Goals). Αυτή είναι ίσως η περισσότερο φιλόδοξη ατζέντα μέχρι το 2030 για να αλλάξουμε τον κόσμο μας και να δώσουμε όσο το δυνατόν ευμάρεια σε όλους, με 17 σκοπούς ανάπτυξης, που περιλαμβάνουν καταπολέμηση της φτώχιας και της πείνας, καλή υγεία, ποιοτική εκπαίδευση, ισότητα των φύλων, καθαρό νερό, διαθέσιμη και καθαρή ενέργεια, αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη, ανανέωση της βιομηχανίας, καταπολέμηση των ανισοτήτων, στηρίξιμες πόλεις και κοινότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, ενέργεια για το κλίμα, ζωή κάτω από το νερό, ζωή επί της γης, ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί, συνεταιρισμοί για τους σκοπούς.

Αυτή η εκστρατεία του ΟΗΕ είναι η περισσότερο φιλόδοξη που έχει γίνει και όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχει.

Η τέταρτη διάσκεψη κορυφής είναι για τη χρηματοδότηση για ανάπτυξη και η πέμπτη για την υποστήριξη μικρών νησιώτικων αναπτυσσόμενων κρατών.

Πέρα από τη δράση του ΟΗΕ για θέματα απειλής της ειρήνης, ο Οργανισμός ασχολείται και εργάζεται για πολλά άλλα θέματα, τα οποία επίσης είναι κρίσιμα με αρκετό βαθμό επιτυχίας. Με τη βοήθεια των Κρατών-Μελών και κυρίως των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ο ρόλος του ΟΗΕ θα είναι περισσότερο εύκολος και επιτυχής.

*Δικηγόρος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA)